Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 15 Aprilie 2021 - 14587
Cine doreste o sciziune a Uniunii Europene?

Partidul PRO Romania, prin vicepresedintele si eurodeputatul Laurentiu Rebega, condamna in mod categoric tendinta generala de segregare intre statele membre din Vest si cele din Est care se manifesta in masurile din ultima vreme luate atat in Parlamentul European, cat si la nivelul guvernelor unor state occidentale.

Aici nu mai este vorba despre o Uniune "cu doua viteze", in care cei care vor o dezvoltare accelerata s-o poata face fara sa-i "astepte" pe cei mai lenti. Nu! Acum vorbim despre o politica suspect de concertata prin care firmele si persoanele din statele membre din Est sunt discriminate pe piata Uniunii.

Pachetul de regulamente privind mobilitatea care se voteaza joi, 10 ianuarie, in Comisia pentru Transport si Turism (TRAN) din Parlamentul European, loveste frontal transportatorii estici si, implicit, si pe cei romani. Noile masuri vor conduce la reducerea semnificativa a transporturilor rutiere internationale operate de transportatorii romani in UE, cu consecinte negative asupra economiei Romaniei, in conditiile in care, conform datelor BNR, transportul rutier de marfuri este principalul contribuitor la exportul de servicii al Romaniei. 

 

Iata principalele masuri discriminatorii:

Restrictionarea cabotajului, prin introducerea unei perioade de "restrictie", determina limitarea optiunilor de afaceri prin posibila excludere a unor comenzi de transport, ducand la pierderi financiare atat prin derularea unor curse "in gol" dar si prin derularea unor curse neprofitabile economic.

Intoarcerea acasa a conducatorilor auto cel putin o data la patru saptamaninu ia in considerare realitatea operatiunilor de transport pe distante lungi. Aceasta masura va duce la o rotatie de conducatori auto care trebuie asigurata cu un plus de 25 % personal si cu cheltuieli suplimentare importante.

Aplicarea regulilor detasarii lucratorilor la transporturile rutiere internationale este anormala. Nu putem considera ca are loc o detasare a conducatorilor auto atunci cand acestia lucreaza pentru o companie licentiata in Romania, sunt angajatii companiei romane si efectueaza transport pentru aceasta companie.

Principiul plata egala pentru munca egala in acelasi loc trebuie sa se aplice si companiilor din Estul UE, nu numai angajatilor. In prezent, pentru aceleasi servicii de transport rutier international operate in Vestul UE, firmele de transport sunt platite diferit. Nu vorbim de diferente de cateva procente, ci de 30-50%. Unde sunt conditiile egale de competitie pe piata europeana de transport rutier?

In concluzie, aceasta reglementare exceda zona transporturilor rutiere si vizeaza legalizarea segregarii Vest-Est in transporturile rutiere, cu un impact economic major pe termen mediu si lung - transferul activitatilor de transportale companiilor din tarile din Est catrecele din Vest, datorita costurilor de operare ridicate in mod artificial!

Tarile din Est au aderat la un ideal al unei Uniuni Europene a pacii, egalitatii si prosperitatii. Poate am fost naivi. Dar nu am vrut prosperitate pe gratis. Am vrut sa castigam prosperitatea prin munca remunerata corect. Iata, insa, ca forte obscure imping Uniunea nu catre "doua viteze", ci catre "doua caste" pe criteriul cetateniei. Din pacate, acest proces nu poate duce decat la subrezirea increderii si la sciziunea Uniunii Europene.0 comentarii2590 vizualizări09 ianuarie 2019
rss 2.0
rss 2.0