Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 15 Aprilie 2021 - 14587
Reforma PAC: Avem nevoie de egalizarea platilor directe intre fermierii europeni!

Actualul mandat al Parlamentului European urmeaza sa se incheiein cateva luni. In mai 2019, alegerile europene vor aduce o alta configuratie a Parlamentului care se va confrunta cu alte provocari importante, dar cu o situatie institutionala mai clara. Reforma politicii agricole este in plina desfasurare. La sfarsitul anului 2018, in cadrul Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala s-au discutat doua optiuni.

 

1. Sa se lucreze pentru a adopta o pozitie in prima lectura care sa fie votata in plenul Parlamentului european inainte de incheierea mandatului. Votul in plen va asigura un anumit "acquis", iar documentul rezultat va urma sa steala baza continuarii procesului legislativ cu noul grup de europarlamentari membri ai Comisiei pentru agricultura, dupa alegeri.

2. Din motive politice sau poate din lipsa de timp sa nu se ajunga la un document de votat in plenul Parlamentului inaintea incheierii mandatului. In acest caz, se va da un vot doar in cadrul Comisiei pentru agricultura.  Acest text va fi luat in considerare, sau nu!, de urmatorul grup de europarlamentari membri ai comisiei pentru Agricultura. Este probabil ca noii deputati europeni sa prefere sa abordeze reforma de pe o noua pozitie.

 

Initial, am optat pentru prima varianta, pentru a nu incetini procesul legislativ cu efecte nefavorabile pentru fermieri, dar la sfarsitul anului 2018, am vazut totalul numarului de amendamente. Trebuie sa examinam aproape 7000 de amendamente prezentate la propunerea de reforma a PAC! Logic, avem nevoie de mai mult timp pentru reforma PAC post-2020, motiv pentru care trebuie sa extindem actuala politica agricola europeana timp de cel putin doi ani. Nu ar fi corect sa ne grabim doar ca sa satisfacem timpii procedurali si sa luam decizii care sa afecteze negativ fermierii.

 

De asemenea, nu putem decide reformarea politicii agricole comune in "intuneric". De ce "intuneric"? Pentru ca exista inca doua semne mari de intrebare la nivel european. Primul - trebuie sa intelegem cum se va sfarsi cu Brexit-ul.  S-a lucrat la un acord in cadrul comertul agroalimentar intre cele doua parti ale Canalului Manecii, in care protejarea si recunoasterea indicatiilor geografice va fi mentinuta, dar, daca  acordul de iesire a Marii Britanii nu va fi votat, trebuie vazut cum putem actiona pentru a proteja producatorii  europeni si nu numai. Al doilea semn de intrebare in ceea ce priveste PAC post-2020 este ca trebuie sa cunoastem si continutul cadrului de planificare financiara a UE 2021-2027, deoarece PAC nu poate si nu trebuie sa fie sacrificata pentru alte politici din punct de vedere financiar.

 

In ceea ce priveste continutul reformei. Executivul a propus un fel decentralizarea deciziilor la nivel national, cu care sunt de acord, dar depinde cum. Mie mi se pare ca Executivul comunitar vrea sa transfere Statelor membre responsabilitati pe care acestea nu sunt pregatite sa le gestioneze.

Anul 2018 a fost anul intrarii in vigoare a reformei intermediare a PAC (pachetul Omnibus), care a pus bazele pentru viitoarea PAC, demararea unei simplificari administrative. Noile norme au confirmat, de asemenea, principiul identificarii fermierilor "adevarati", ca beneficiari pentru ajutoarelor  financiare, oferindu-le mijloace mai accesibile de protectie impotriva riscurilor climatice si a unui eventual colaps al veniturilor. Regulile Omnibus nu au omis tinerii fermieri sub 40 de ani, oferindun ajutor cuplat la productia la combaterea crizei, in plus fata de consolidarea pozitiei lor in contractele in lantul de aprovizionare agroalimentara. Consumatorii nu au fost uitati nici ei si continua sa fie in centrul preocuparilor membrilor Comisiei din care fac parte: incercand sa-i aduca inapoi la alimente  sanatoase si pentru a promova etichetarea nutritionala.  In acesti aproape cinci ani de mandat, se vad beneficiile atat fata de agricultori, cat si fata de consumatori. Dar raman inca multe de facut, de exemplu, egalizarea platilor directe intre fermierii europeni.

Aceasta chestiune este foarte importanta pentru mine si as dori sa fie rezolvata pe ultima suta de metri, pe perioada presedintiei romanesti a Consiliului.

Indiferent ca se va ajunge la un text adoptat doar in cadrul actualei Comisii pentru agricultura, sau ca se va vota in plenul Parlamentului, expertii trimisi de catre Ministerul Agriculturii din Romania trebuie sa puna presiune oriunde pot, la orice intalnire cu ceilalti reprezentati, pentru a sprijini acest demers de egalizare a platilor directe.

 

Laurentiu Rebega .

 

0 comentarii2625 vizualizări11 ianuarie 2019
rss 2.0
rss 2.0