Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 16 Ianuarie 2021 - 3802 vizitatori azi
Cum e domnule primar Cretu?

Nici nu a deschis bine partia din dealul Cocos in 9 ianuarie ca batosul primar Cretu, prevestind ploaia la Bistrita a plecat la schi in alte zari, lasandu-i pe schiorii bistriteni la mila vremii. Si iata ca profetia "Shit happens, ha, ha, ha... Daca ploua, asta e!" s-a adeverit. Ploaia a venit iar partia e inutilizabila. Big shit!

El insusi, Cretu, primarul, ganditorul a carui minte a generat miracolul Wonderland de Bistrita, o groapa fara fund in care se arunca an de an banii bistritenilor, nu mai crede in propria-i idee cu care se lauda ca a castigat in 2008, 2012 si 2016 primaria Bistrita. O tuleste in fiecare iarna la schi pe partii unde este zapada adevarata si unde se poate schia. Cei drept, dupa zece ani in care a-i dat-o de gard si n-ai reusit nici macar sa-ti finalizezi idea asa cum trebuie, e greu sa mai crezi in ea.

Partia de schi Cocos este un esec total. In primul rand pentru ca a fost prost proiectata, asa cum insusi Cretu afirma in ultima vreme. In al doilea rand, din punct de vedere economic, investitia nici macar nu se auto-sustine, cu atat mai mult sa se amortizeze. In al treilea rand, Bistrita nu este locul in care sa faci asemenea investitii. Partiile de schi se fac la munte si nu in zone de deal.

Ca sa nu existe nici un fel de dubii pentru afirmatiile de mai sus referitoare la partie am facut o cercetare bazata pe date stiintifice colectate incepand cu anul 1985. Diagramele meteorologice se bazeaza pe 30 de ani de simulari orare ale modelelor meteo si sunt disponibile pentru fiecare loc de pe glob. Inclusiv pentru Bistrita!

La Bistrita, din cate se poate observa cu usurinta, pentru lunile decembrie, ianuarie si februarie, minimele medii zilnice sunt intre -2oC si -3oC iar maximele medii zilnice sunt intre +2oC si +3oC.

Diagrama Temperatura si precipitatiile medii

Diagrama temperaturii maxime pentru Bistrita afiseaza in cate zile pe luna se atinge o anumita temperatura. Din aceasta se poate observa ca numarul mediu de zile cu temperaturi sub -5oC este de sub 5 zile (1,1 in decembrie; 1,6 in ianuarie; 1,3 in februarie).

Diagrama Temperaturi maxime

Nici macar precipitatiile sub forma de zapada, in zona, nu sunt suficiente pentru a justifica investitia intr-o partie de schi. Diagrama precipitatiilor demonstreaza ca la Bistrita media zilelor cu precipitatii sub forma de zapada este de sub 10 zile in lunile de iarna (6,6 in decembrie; 8,6 in ianuarie; 7,9 in februarie), nemaivorbind de cantitatea acestora.

Diagrama Cantitatea de precipitatii

Categoric ca exista si exceptii in lunile de iarna cand putem avea mai multe zile cu temperaturi sub -5oC sau cu precipitatii sub forma de zapada, dar potrivirea perfecta a precipitatiilor cu temperaturile scazute este foarte relativa. Analiza evolutiei temperaturilor in lunile de iarna din ultimii cinci ani demonstreaza in detaliu cele prezentate mai sus.

Diagrame lunare pe ultimii 5 ani

Atunci cand faci o investitie de peste sapte (7) milioane de euro din bani publici nu te poti baza pe exceptii, povesti sau scenarite. Nici macar mini era glaciara de zece ani, previzionata de unii sa inceapa din 2030 nu justifica o astfel de investitie in 2015. Sa astepti 15 ani sa vezi daca era glaciara aduce zapada la Bistrita e halucinant si chiar stresant.

Pentru o asemenea investitie trebuie sa folosesti date statistice reale pe care sa-ti bazezi previziunile si bagi din burta date in studiul de fezabilitate ca sa-ti iasa indicatorii, asa cum s-a intamplat de fapt si in cazul Aquapark-ului, o alta aberatie care va sa vina, unde, peste noapte, datele studiului au fost total modificate la cererea primarului.

Crezul meu este ca toate aceste investitii aberante in zona respectiva au un alt scop. Wonderland-ul lui Cretu nu este altceva decat o investitie din bani publici dedicata unui grup de interese imobiliare care a avut informatii in timp util, a cumparat terenuri in zona si  va avea totul in apropiere: partie de schi, bazine cu apa, sanie de vara, terenuri de sport etc.

In orice caz, rahatul e mare! Daca institutiile abilitate ar avea curiozitatea sa verifice gradul de indeplinire a indicatorilor economico-financiari, socio-economici, de impact, de rezultat sau de operare ai investitiei, surpriza ar fi mare si s-ar putea demonstra cele spuse mai sus. In opinia mea, niciun indicator stabilit nu a fost si nici nu va fi atins vreodata.

 

Cu respect,

 

Ioan PETELEU

Consilier local PNL.

0 comentarii2373 vizualizări21 ianuarie 2019
rss 2.0
rss 2.0