Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Nu vrem Piata Centrala din Bistrita "MINERALIZATA".

Stimati bistriteni, "Statul recunoaste dreptul fiecarei persoane la un mediu sanatos, accesul liber pentru recreere in spatiile verzi proprietate publica, dreptul de a contribui la amenajarea spatiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori si arbusti in conditiile respectarii prevederilor legale." citat din LEGEA 24 / 2007 art. 2  a Spatiilor verzi.


Va informam ca in ultimii noua ani in Bistrita au disparut prin taieri necontrolate peste 1.000  (o mie) de arbori, fapt ce poate fi verificat la Primaria municipiului Bistrita - comisia pentru taieri si toaletari. Intr-o singura seara, in data de 22 decembrie 2018, in imediata vecinatate a cladirii Prefecturii si Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud au fost taiati abuziv si fara aprobare 13 mesteceni. Situatia arborilor din tot orasul este dramatica dar si a perimetrelor inierbate aflate in continua diminuare.  Vedem cum administratia locala este prima care incalca cu nonsalanta mai multe legi. Noi, societatea civila tocmai asta cerem ca dreptul nostru consfintit in legile si ordonantele de MEDIU sa fie asigurat si nu incalcat. 


Ne opunem proiectului de asa zisa modernizare a PIETEI CENTRALE  pentru ca mai mult de jumatate din cei 104 arbori existenti vor fi taiati, rondourile cu flori vor fi desfiintate si perimetrele inierbate la fel. Astfel temperatura la sol va creste in lunile de vara intre 4 si 6 grade, ceea ce va crea un disconfort major bistritenilor. Deasemenea va creste si gradul de poluare al zonei prin emisiile de noxe si particule de la autovehicule. Dupa conferintele de mediu de la PARIS (2017) si de la VARSOVIA (2019) capitalele si marile orase Europene au luat hotararea de a reda marilor piete infatisarea anterioara etapelor de "mineralizare", adica reintroducerea perimetrelor inierbate si plantarea a cat mai multi arbori si arbusti. In tot acest timp proiectul promovat de primaria municipiului Bistrita prin vocea primarului, viceprimarilor si a consilierilor locali care reprezinta partidele la putere doreste dalarea si betonarea intregului spatiu verde.

Administratia locala actuala doreste, dupa cum spune primarul Ovidiu Teodor Cretu ca piata noastra, din jurul Bisericii Evanghelice, sa semene cu cea din SIBIU sau VIENA. Consideram ca Bistrita trebuie sa semene doar cu ea, asa cum ne-a fost lasata de strabuni iar identitatea ei de o mare valoare istorica, arhitecturala si cromatica nu poate fi schimbata. Interventia cu atata brutalitate asupra ei, este un mare pacat! Practic se desfinteaza 5.200 mp de spatiu verde. 
Ce este insa strigator la cer si de neacceptat este incalcarea de catre administratia locala si de catre primarul Ovidiu Teodor Cretu cu buna stiinta, a sase legi romanesti, cu valente europene. Tocmai de aceea la Bistrita in premiera peste 5.000 de bistriteni iubitori de natura si viata au semnat petitia NU VREM PIATA CENTRALA DIN BISTRITA "MINERALIZATA". 


Redam acum punctual legile care se incalca daca acest proiect va fi pus in aplicare. 

1. Legea 544 /2001 privind luarea deciziilor administrative. Astfel, in cadrul simulacrului de dezbatere publica organizata de primaria municipiului nu au fost afisate toate cele cinci variante de proiect. A fost prezentat doar unul, cel solicitat si acceptat de edilul Bistritei, care masacreaza toate spatiile verzi, cu toate ca existau si variante mai prietenoase cu mediul si mai apropiate de viziunea bistritenilor. 

2. Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului, art.13, 32 si 34 care prevad ca emiterea de carti de urbanism incomplete, cu date eronate incalca legislatia. Astazi, in Piata Centrala, conform CF figureaza curti, constructii, anexe si nu spatii verzi, dupa cum stim toti bistritenii.

 3. Legea 7/96 a Cadastrului, art 1 si 2 prin care autoritatile sunt obligate sa actualizeze situatia cadastrala a localitatilor si art 23 privind situatia cadastrala. 

4. OUG 195/2005 art 71 care interzice schimbarea in planurile urbanistice a destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi.

 5. Legea 24 / 2007  a spatiilor verzi art 6, 7 si 10 care obliga administratiile locale ca pana cel tarziu in data de 1 ianuarie 2011 sa fie finalizat auditul spatiilor verzi si notificat. In ce an suntem?  

6. Legea 315 a administratiei locale, prin care consilierii au obligatia sa acorde audiente si sa organizeze intalniri cu cetatenii, avand in vedere ca de sase luni acest proiect este contestat. Nici un consilier local nu a dat curs acestor prevederi legislative.


Pentru toate acestea, un grup de cetateni au facut o plangere prealabila in data de 30.05.2018, adresata Consiliului Local al municipiului Bistrita si in atentia primarului Ovidiu Teodor Cretu privind aprobarea documentatiei de avizare a lucrarilor pentru obiectivul Piata Centrala. Asa cum era de asteptat dar in total dezacord cu solicitarile bistritenilor aceasta plangere nu a fost admisa de actuala majoritate din Consiliul Local formata din consilierii PSD - ALDE si UDMR. 


Drept urmare avand sprijinul important al celor peste 5.000 de bistriteni care au subscris campaniei NU VREM PIATA CENTRALA DIN BISTRITA "MINERALIZATA"si avand in vedere incalcarea atator legi si a datelor eronate expuse de catre Primaria Bistrita privind constituirea actelor prin care se doreste accesarea de fonduri europene, administratia locala a municipiului Bistrita a fost actionata in instanta. Sperand intr-o judecata dreapta care sa vina in sprijinul oamenilor si a dreptului lor constitutional la o viata sanatoasa intr-un mediu natural,  multumim tuturor celor peste 5.000 de prieteni bistriteni si nu numai, care dau dovada de o inalta tinuta civica, demonstrand ca le pasa de Bistrita natala dar si de sanatatea lor, a copiilor si nepotilor lor.


Balan Marius - presedinte organizatia municipala Partidul Verde si membru fondator Bistrita Civica

0 comentarii2919 vizualizări23 ianuarie 2019




rss 2.0
rss 2.0