Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Interviu cu George Simion - candidat la alegerile europarlamentare.

A trecut Centenarul Marii Uniri, insa cei care cred in reintregirea nationala au ramas pe baricade. Unul dintre cei mai longevivi si neobositi dintre acestia este George Simion, presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012, militant pentru unirea Basarabiei cu Romania de peste 12 ani. Cum, in pleiada de partide anti-nationale, de multe ori nu ne mai gasim nici macar motivatia pentru a merge la vot, liderul unionist a surprins prin anuntarea candidaturii pentru Parlamentul European.

-        George, ce te-a determinat sa iti dedici mare parte din viata ta cauzei Reunirii si promovarii mesajului "Basarabia e Romania"?

-        Sunt nascut la Focsani, crescut la Bucuresti, am absolvit Colegiul National "Gheorghe Lazar", apoi Facultatea de Administratie si Afaceri a Universitatii din Bucuresti si programul de masterat in Istoria Comunismului al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Puteam sa aleg intre varii domenii de activitate, insa am ales atat cu sufletul, intuitiv, cat si rational, ceea ce ma motiva si imi oferea oportunitatea sa imi folosesc punctele forte, abilitatile naturale: lupta pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova. Intotdeauna am crezut ca impreuna este mai bine pentru toti si fiecare dintre noi, iar azi, in contextul in care suntem martori ai unei politici de dezbinare care ne afecteaza pe toate palierele, trebuie sa regandim ce putem face pentru a construi, nu a darama. Din 2006 pana in 2011, cand am infiintat Platforma Unionista Actiunea 2012, am descoperit pe viu istoria care nu ni s-a predat la scoala si realitatile prezente ale traumelor prin care a trecut neamul romanesc. Natural, de-a lungul evenimentelor organizate i-am adunat langa mine pe cei cu convingeri similare si am lucrat cot la cot, manati de sloganul "Unirea face puterea" si de adevarul istoric "Basarabia e Romania". Acum, la 33 de ani, dupa 12 ani de activism pentru Unire, imi doresc sa avem din nou o Romanie demna, cu o voce puternica, o Romanie Mare in Europa.

 

-        O intrebare clasica, in termenii lui Ilie Moromete: ce beneficiu ne aduce unirea Romaniei cu Republica Moldova? Alta treaba nu avem?

Cunoastem toti ca Romania si Republica Moldova au aceeasi istorie si cultura si vorbesc aceeasi limba, impartasesc aceleasi obiceiuri si traditii. Dincolo de argumentul identitar, miscarea unionista considera ca unirea Romaniei cu Republica Moldova ar trebui sa devina o prioritate nationala, inclusiv din punct de vedere economic si socio-cultural. Astfel, initial, investitiile in unificarea celor doua zone vor fi acoperite pe termen scurt de Romania si Uniunea Europeana, iar pe termen mediu si lung, Romania reintregita isi va consolida in Europa pozitiile economice si politice. Exemplul reunificarii Germaniei este concludent in acest sens.  E elementar: Un stat mai mare este unul mai puternic!

Unirea celor doua state romanesti constituie nu doar un act firesc de reparatie istorica, ci si un act de dreptate economica. Unirea celor doua economii va accelera investitiile masive, ajungand ca, odata reunificata tara, noua Romanie sa devina o economie in primele 40 de tari de pe glob. Cresterea importantei tarii pe plan extern constituie o alta consecinta pozitiva a Reunificarii. Ca sa sintetizam: Romaniei ii putem reda grandoarea prin Unire.

 

-        Vorbesti de sloganul "Unirea face puterea". Nu sunt romanii mai degraba adeptii proverbului "Sa moara si capra vecinului"? Cine vrea astazi sa se uneasca?

-        Trei din patru romani se declara favorabili Unirii dintre Romania si Republica Moldova. Peste Prut, curentul unionist este unul ascendent, ajungand de la 5% in 2009 la aproape 40% in anul 2018. Ideea ca nu putem fi o forta ne este indusa de neprieteni, care au tot interesul sa ne tina invrajbiti, unii impotriva celorlalti, ca ei sa isi protejeze serifurile si retelele obscure. Fiecare generatie are nevoie de un obiectiv prin care sa se defineasca. Eu imi doresc ca generatia mea sa ofere o lectie de unitate, sa uneasca om cu om, localitate cu localitate, judet cu judet si raion cu raion. Imi doresc ca generatia mea sa aiba incredere in Romania si in potentialul ei de dezvoltare intr-o Europa unita.

 

-        Concret, ce campanii si actiuni a desfasurat organizatia pe care o conduci pentru a arata ca  militantismul pentru Unire nu e doar o moda de un sezon?

-        Am muncit extrem de mult si cam de unii singuri in acesti 7 ani de cand existam ca organizatie. Am reusit, pe de o parte, sa obtinem multe victorii de etapa, cele mai recente fiind Declaratiile de Unire cu Tara venite din partea primariilor din Basarabia (peste 180 de declaratii votate in Consiliile locale), manifestatii stradale ample, lansarea unui post de televiziune prin cablu la Chisinau sau declaratia unanima din Parlamentul Romaniei la implinirea a 100 de ani de la Marea Unire.  Sa va zic ca am adus in anii acestia 70 000 de oameni din Republica Moldova in Romania a-si cunoaste tara si sa putem distruge minciunile propagandei staliniste, potrivit careia noi suntem dusmanii lor? Sa va mai spun ca  intre 1 iulie si 1 septembrie 2018, zeci de persoane de toate varstele, din Romania, Republica Moldova si diaspora au mers pe jos de la Alba Iulia la Chisinau, 1300 de km, in Marsul Centenarului, pentru a purta mesajul necesitatii Reunirii prin toate locurile importante pentru Primul Razboi Mondial si Marea Unire? Regretabil este ca nu am avut sprijin din partea autoritatilor statului, ca din cele doua state romanesti din prezent nu am putut motiva macar unul sa apere interesul neamului romanesc. Am fost pe cont propriu, iar asta a insemnat eforturi enorme de energie si costuri pe linie de viata personala. Cel mai mult speram sa ajungem la finalitate, sa obtinem victoria finala: disparitia granitei nedrepte de la Prut. Nu mai putem sa ne conducem vietile dupa intelegerile dintre Stalin si Hitler sau dupa lipsa de curaj sau viziune a politicienilor.

 

-        Pe 12 ianuarie ai anuntat ca vei candida la alegerile europarlamentare. Ce se va intampla cu demersurile pentru Unire? Care sunt obiectivele campaniei tale?

-        Candidez independent, din partea miscarii unioniste. Practic, mutam la un alt nivel lupta pentru Unire. Mesajele noastre au ajuns de-a lungul timpului la urechile a milioane de oameni, insa e nevoie de reprezentare pentru acestea si la Bruxelles. Si nu doar pentru acestea! Romanii sunt preocupati si de alte lucruri decat ce se difuzeaza la tv dupa ora 23:00. Vor sa nu fie nevoiti sa ia drumul strainatatii pentru un trai decent, vor sa nu se simta minoritari in propria tara, vor sa fie tratati cinstit de catre autoritatile de la Bucuresti sau Chisinau, vor sa fie mandri de tara lor. Stiati ca Romania se afla pe primele pozitii in Uniunea Europeana ca bogatie materiala? Lucrurile astea nu ni se comunica public. Ori eu vreau sa spun lucrurilor pe nume! Din Parlamentul European voi lupta pentru Unirea Basarabiei cu Romania, pentru protejarea drepturilor romanilor din comunitatile istorice(Timoc, Cernauti, Bugeac, etc.) si ale romanilor din judetele Harghita si Covasna, pentru valorificarea potentialului diasporei si contracararea structurilor postcomuniste care blocheaza dezvoltarea Romaniei si a Republicii Moldova. Sunt obisnuit cu ambitii mari, vreau o Romanie Mare in Europa, in locul pe care romanii il merita de drept. Vreau sa ridicam Romania impreuna.

-        Ce te-a determinat sa candidezi la functia de parlamentar european? 

-        Impreuna cu colegii din miscarea unionista, am convingerea ca unirea Romaniei cu Republica Moldova este un proiect european. Tribuna Parlamentului de la Bruxelles este in zilele noastre cea mai buna platforma de a promova acest mesaj si de a obtine sprijin pentru acest proiect cu avantaje majore nu doar pentru romani, ci si pentru Uniunea Europeana si pentru ceilalti actori statali sau nationali din regiune. Romania pierde in prezent oportunitati pe banda rulanta si nu beneficiaza de prestigiul care i s-ar cuveni prin prisma numarului de cetateni din interiorul si din afara granitelor sale. Cauza este faptul ca foarte multe dintre personajele care reprezinta Romania in Parlamentul European fie sunt incompetente, fie nu manifesta patriotism. Este o rusine faptul ca europarlamentarii romani isi folosesc bugetul de protocol pentru a aduce la Bruxelles numai oameni din aparatul de partid si clienti politici. Combinatia de incompetenta si ticalosie pe care o intalnim la majoritatea europarlamentarilor romani este deosebit de toxica si reprezinta o vulnerabilitate a tarii noastre.

-        - Ce iti propuni sa reprezinti in PE? Care e mesajul care sintetizeaza aceasta aspiratie?

-        Voi reprezenta aspiratiile de reintregire nationala pe care le nutresc 74% dintre cetatenii romani care se declara in favoarea unirii Romaniei cu Republica Moldova. Reintregirea natiunii romane inseamna si solidaritate cu Diaspora, cu romanii minoritari in Harghita si Covasna sau cu etnicii romani din nordul Bucovinei si sudul Basarabiei, dar si cu comunitatile istorice de romani din Serbia, Bulgaria si Grecia. Mesajul central al campaniei pentru europarlamentare este "Romania MARE in Europa", prin aceasta intelegand ca tara noastra are potentialul de a juca un rol principal pe plan european daca se reunifica, pe modelul german din 1990. Este continuarea fireasca al mesajului "Basarabia e Romania" pe care noi il promovam de multi ani in cele doua state romanesti, despartite de raul Prut printr-o nedreptate istorica pe care avem datoria sa o reparam. Pentru noi, ca romani, a ne obisnui si a ne resemna cu aceasta nedreptate impotriva natiunii echivaleaza cu a ne resemna si in fata altor nedreptati: coruptie, incompetenta, tiranie etc.

-        Ce sanse are un independent sa obtina voturile necesare pentru a obtine mandatul? De unde iti vine sustinerea si cum speri sa atragi voturile necesare? 

-        Alegerile europarlamentare din Romania din 2009 si 2014 a demonstrat ca este posibil ca un independent sa-si castige mandatul, cel mai recent exemplu fiind maestrul Mircea Diaconu. Candidatura mea se bazeaza pe sprijinul cetatenilor care pana acum au trait senzatia ca isi irosesc votul acordandu-l unei liste de partid alcatuite pe criterii clientelare. Foarte multi romani se simt nereprezentati de partidele politice care trimit in Parlamentul European care nu lucreaza in favoarea tarii. Mizez pe acei romani care pun mai presus idealul national pentru care eu lupt de peste un deceniu. Ma refer la acei concetateni care dispretuiesc mita electorala si promisiunile fara acoperire facute de unii politicieni inainte de alegeri. Candidatura ca independent a fost singura optiune deoarece nu sunt si nu am fost in anturajul niciunui partid sau politician. Mi-am asumat dificultatea de a colecta cele 100.000 de semnaturi necesare depunerii candidaturii si a obtinerii unui scor de 3,03% din totalul voturilor exprimate. Ma bazez pe cititorii dvs. ca vor sustine procesul democratic si, pana sa se decida cu cine voteaza, sa ma ajute sa depasesc aceasta bariera de semnaturi care pare aproape imposibila, pusa special de actualul sistem ca sa opreasca oamenii din afara cercurilor de interese obscure. Chiar daca avem aceste piedici din pricina independentei fata de clasa politica, a fi candidat independent in alegerile europarlamentare prezinta si suficiente atuuri, incepand cu acela de a nu fi supus presiunilor si altor interese decat cele ale cetatenilor pe care ii reprezinti. Ca independent nu ai de ce sa negociezi principii, cum spunea Corneliu Coposu.

-        Ce poate face un indenpendent intr-un Parlament European disputat intre tabere ideologice puternice?

-        In realitate, chiar si un singur membru al Parlamentului European are puterea de a influenta politicile europene si directia in care se indreapta Uniunea. In legislaturile trecute au facut acest lucru europarlamentari independenti sau neafiliati din alte tari, care au reusit sa impuna pe agenda Parlamentului si Comisiei Europene teme de viziune personala despre binele continentului, care au fost puse in dezbatere, apoi votate si adoptate, devenind politici publice europene. Ne-am obisnuit in Romania sa avem europarlamentari care nu fac mai nimic la Bruxelles si Strasbourg, care se gudura pe langa liderii europeni si se ascund in spatele familiilor politice care dicteaza deciziile in locul lor. De aceea rolul Romaniei in cadrul Uniunii este in prezent unul marginal. Noi nu ne-am resemnat cu gandul ca europarlamentarii romani si anturajul lor se afla in Parlamentul European ca intr-un concediu platit pe 5 ani, departe de atentia opiniei publice din Romania. Din 2007, partidele politice romanesti au trimis in Parlamentul European o multime de nulitati al caror unic merit este obedienta fata de liderii de partid. Consider ca acest "model" de a face politica este profund viciat.

-        Care va fi prima ta initiativa in calitate de europarlamentar? 

-        Pana sa imi preiau mandatul propriu-zis mandatul, va fi o perioada de pauza. Eu voi incepe insa din a doua zi de dupa alegeri sa strabat toata tara in locurile unde am fost sa adun semnaturi si unde mi s-au acordat voturi si voi crea mini-birouri unde sa poata veni orice roman care are o problema care poate fi de competenta institutiilor europene. Birourile vor avea un laptop conectat la Internet si problemele vor fi centralizate si directionate corespunzator la Bruxelles. Alternativ, pe mareineuropa.ro va exista acelasi gen de procedura. Daca partidele politice reprezinta interesele membrilor de partid, eu voi reprezenta interesele romanilor, de oriunde ar fi ei. Si, desigur, nu cred ca e cineva care se indoieste, ca dupa primul an de mandat, toti colegii din Parlamentul European si din Comisia Europeana vor sti ca romanii isi doresc reunificarea tarii si bunastarea generala a natiunii nostre in randul familiei de natiuni europene.

0 comentarii2912 vizualizări07 februarie 2019




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0