Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 15 Aprilie 2021 - 14587
Comunicat de presa PNL BN.

Partidul National Liberal avertizeaza ca bugetul aprobat de majoritatea PSD - ALDE este un buget fantezist, care nu are nicio legatura cu realitatea economica si nevoile reale de dezvoltare ale Romaniei.

Bugetul PSD - ALDE se bazeaza pe o crestere economica nerealista, de 5,5%, in conditiile in care, anul trecut, s-a prognozat o crestere de 6,1% si s-a incheiat 2018 cu 4,1%,. Pentru 2019, Comisia Europeana estimeaza o inflatie de 3,8%. In 2018, s-a prognozat 3,7% si, la final de an, s-a ajuns la 4,6%, iar pentru 2019 se mizeaza pe o crestere a preturilor de doar 2,8%. Astfel, bugetul PSD - ALDE este construit cu "bani falsi", cu alocari bugetare din pix, care nu pot fi realizate si vor fi din nou sacrificate bugetele locale si investitiile.

Bugetul PSD-ALDE pe 2019 este un buget care nu cladeste nimic: niciun spital, cum sunt spitalele regionale de la tasi, Cluj si Craiova, si niciun tronson de autostrada important, cum sunt tronsoanele de autostrada Targu Mures - lasi - Ungheni, tronsoanele de autostrada Sibiu - Pitesti, tronsonul de autostrada de centura a Bucurestiului, tronsonul de autostrada Comarnic - Brasov.

Firmele vor fi sugrumate prin acest buget si prin alte reglementari fiscale absurde, cum sunt cele prevazute in OUG 114/2018. Angajatii din mediul privat nu au nicio speranta de imbunatatire a veniturilor si a nivelului de viata.

Mai mult, tot prin OUG 114, autoritatile locale au fost obligate, prin incalcarea Constitutiei si a legislatiei in vigoare, sa duca impozitele si taxele locale pana la nivelul maxim, crescand, practic, fiscalitatea pentru fiecare cetatean care isi plateste taxele si impozitele locale. Dragnea, intr-un mod lipsit de scrupule, creste taxele cu mana primarilor, fara macar sa-i fi consultat in prealabil.

Singurul beneficiu cert al bugetului din acest an este majorarea alocatiilor pentru copii, impusa de Partidul National Liberal printr-un amendament votat in Parlament. Datorita PNL, alocatiile copiilor vor creste de la 1 martie de la 200 lei la 300 lei pe luna pentru copiii cu varsta pana la 2 ani si de la 84 lei la 150 lei pe luna pentru copiii intre 2 si 18 ani.

Pe de alta parte, guvernul PSD-ALDE taie prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat pensiile romanilor, impiedicand cresterea punctului de pensie de la 1 ianuarie cu 9% si amanand cresterea pensiilor pentru data de 1 septembrie, ceea ce inseamna ca fiecare pensionar va pierde in acest an o treime din cresterea la care avea dreptul in cursul anului 2019.

Nu s-au alocat banii necesari nici macar pentru toti cei care au castigat prin hotarari judecatoresti definitive sume de bani pe care statul trebuie sa le dea inapoi acestor categorii si aici este vorba de profesorii care si-au castigat drepturile salariale in instanta sau de cei care au dreptul sa isi primeasca inapoi taxa de prima inmatriculare sau sumele de bani platite pentru timbrele de mediu.

Pana si plata indemnizatiilor pentru fostii detinuti politici, pentru veteranii de razboi si pentru urmasii celor morti la Revolutia din 1989, au fost inghetate pentru urmatorii ani, condamnand eroii Romaniei si urmasii lor la o viata de mizerie.

Amendamente ale Partidului National Liberal, extrem de benefice pentru romani, au fost respinse fara niciun fel de explicatie de majoritatea PSD-ALDE.

Parlamentarii PSD - ALDE au votat impotriva amendamentului PNL pentru majorarea alocatiilor pentru copii.

Parlamentarii PSD - ALDE au votat impotriva amendamentului PNL pentru majorarea pensiilor cu 9% incepand cu 1 ianuarie 2019, conform formulei de indexare din legea aflata in vigoare (100% din rata inflatiei, plus jumatate din cresterea salariului mediu brut pe economie). Bugetul PSD-ALDE este unul care, pentru al doilea an consecutiv, jefuieste comunitatile locale, iar proiectele de investitii ale autoritatilor locale sunt lasate fara finantare.

Intentia PSD - ALDE de a hartui mediul economic reiese din cateva prevederi bugetare care vorbesc de la sine. Se mizeaza pe cresteri importante ale veniturilor din amenzi, penalitati si confiscari (37,52% raportat la 2018), in conditiile in care in anul 2018 au fost de asemenea prevazute cresteri semnificative comparativ cu 2017 a veniturilor din amenzi, penalitati si confiscari (cu 34,66% - 172,72%, raportat la 2017, in functie de subcapitol).

Desi in programul de guvernare 2017-2020 se vorbeste despre simplificarea birocratiei si reducerea cheltuielilor administrative, in bugetul pe 2019 sunt prevazute cresteri semnificative ale veniturilor din taxe ("taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati" - o crestere cu 257,13% raportat la 2018). Cresc si incasarile din valorificarea bunurilor confiscate, cu 529,21% comparativ cu 2018.

De altfel, potrivit Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, bugetul pentru 2019 este unul fragil, care nu asigura sustinerea dezvoltarii economice si a investitiilor. PSD - ALDE marseaza cu un buget anual in care prevaleaza caracterul punitiv, menit mai degraba sa descurajeze, nu sa inspire un climat de prosperitate economica.

 

Ioan Turc

presedinte PNL Bistrita-Nasaud

0 comentarii2772 vizualizări23 februarie 2019
rss 2.0
rss 2.0