Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 15 Aprilie 2021 - 14587
America marilor decizii.

In perioada 27 februarie - 3 martie, am avut privilegiul de a face o vizita in Statele Unite ale Americii, fiind invitat la Conservative Political Action Conference (CPAC), reuniunea traditionala anuala a aripii conservatoare a Partidului Republican din SUA. CPAC este un eveniment major al vietii politice americane, la care iau parte toti liderii republicani si unde se dezbat si se traseaza liniile directoare ale politicii viitoare a partidului. La sfarsitul reuniunii din acest an, presedintele Donald Trump a rostit un discurs entuziasmant pentru cei din sala, un discurs care a fost imediat comentat abundent in presa americana si mondiala. A fost un discurs care a indicat clar orientarea politicii americane pana la sfarsitul actualului mandat. Dar a fost un discurs care a venit ca o concluzie a tuturor dezbaterilor si luarilor de pozitie anterioare, intre care as sublinia interventia vicepresedintelui Mike Pence.

Nu este prima data cand particip la acest eveniment major pentru viata politica americana, dar este prima data cand am sustinut o scurta alocutiune si numele Romaniei a fost evocat de mai multe ori, in diverse paneluri ale Conferintei. In interventia mea am sustinut necesitatea intaririi relatiei intre Statele Unite si Uniunea Europeana si necesitatea intaririi NATO, ca element esential strategic al evolutiilor democratice in intreaga lume. Este de la sine inteles ca aceasta nu este doar pozitia mea, ci este pozitia care reprezinta interesele Romaniei.

Deplasarea in America a mai cuprins o intalnire cu oficiali la Departamentul de Stat, precum si multe intalniri si discutii cu responsabili politici din cadrul Administratiei si din cadrul structurilor Partidului Republican. Si in aceste intalniri am avut ca obiectiv intarirea parteneriatului strategic intre Romania si SUA. Cateva dintre aceste intalniri le-am prezentat pe conturile mele din retelele sociale si, de acolo, au fost preluate de diverse organe de presa, carora le multumesc pentru diseminarea acelor informatii.

Vreau, totusi, sa fac cateva precizari, pentru a nu se crea neintelegeri. Orice vizita in Statele Unite, chiar la nivelul meu de reprezentare, presupune o responsabilitate foarte mare. Nici in interventiile oficiale si nici in discutiile particulare nu am sustinut altceva decat interesele strategice ale Romaniei. Nu este foarte magulitor pentru noi, dar, in agenda politicii americane, Romania nu este prima prioritate. Tocmai de aceea, discutiile cu partea americana trebuie sa fie concertate si orientate spre esential. Partenerii americani apreciaza sinceritatea, consecventa si predictibilitatea. Toate acestea fac parte dintr-o cultura politica edificata in peste doua sute de ani. Si acestea sunt si cheia succesului democratiei americane.

Partenerii americani te intreaba ce stii, ce vrei si ce poti sa faci. Nimeni nu este interesat de maruntisurile politice de la Bucuresti. Ceea ce am reusit sa fac pentru tara noastra in America a urmat exact principiile de mai sus.

Deciziile care se iau in America sunt mari. Pentru a putea avea un dialog si un parteneriat cu America, trebuie sa ne ridicam la inaltimea problemelor pe care le discutam.

 

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega

Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni

Vicepresedinte Pro Romania

0 comentarii2233 vizualizări04 martie 2019
rss 2.0
rss 2.0