Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 21 Februarie 2020 - 1722 vizitatori azi
Deputatul PMP Ionut Simionca cere subventii la nivel european si eliminarea taxelor pentru agricultori.

Deputatul PMP de Bistrita-Nasaud, Ionut Simionca, a cerut astazi, intr-o declaratie sustinuta in Parlament, cresterea subventiilor agricole alocate de la Uniunea Europeana si scutirea fermierilor de plata redeventelor pentru pasuni. "Fermierul roman trebuie sa stie ca poate sa conteze pe statul roman in competitia tot mai acerba cu producatorii agricoli din statele membre ale Uniunii Europene. Cea mai mare batalie cu privire la bugetul Uniunii Europene in exercitiul financiar 2021-2027 ar trebui sa fie, din perspectiva Romaniei, cea legata de subventiile agricole", a spus acesta.

Parlamentarul bistritean a explicat ca in acest moment, la 1 hectar de pamant agricol, un fermier roman primeste 196 euro, in timp ce in Franta are 400 euro la hectar, dublu fata de cel roman. Pentru o vaca, fermierul din Franta sau din Belgia are subventie de 1.200 euro, iar fermierul (roman) are sub 500 euro. La fel la rosii, la noi fermierul are 3.000 euro la hectarul de rasaduri de rosii, iar in vechea Europa subventia este undeva la 8.000 - 9.000 euro pe hectar. "Avand in vedere ca discrepantele majore dintre subventiile din Romania si subventiile din celelalte state membre au un impact deosebit de grav asupra sectorului agricol romanesc, consider ca este necesar ca, in procesul de negociere a reformei Politicii Agricole Comune, reprezentantii romani din Comisia de Agricultura a noului Parlament European, precum si Guvernul Romaniei sa sustina procesul de egalizare a subventiilor", a declarat Ionut Simionca.

In opinia acestuia, pana la finalizarea procesului de egalizare a subventiilor agricole in tarile membre UE, este necesara o schimbare a scopului ajutoarelor nationale tranzitorii. "Incepand cu anul 2021, ajutoarele nationale tranzitorii ar trebui sa suplimenteze subventiile. In situatia in care se constata diferente intre subventia medie la nivelul UE si subventia din Romania, cuantumurile ajutoarelor nationale tranzitorii ar trebui sa se calculeze ca diferenta intre subventia medie la nivelul UE si subventia din Romania, corespunzator fiecarei scheme", a aratat deputatul PMP.

Pe de alta parte, Simionca este de parere ca, incepand cu anul 2020, fermierii romani ar trebui sa fie scutiti de plata redeventelor pentru pasuni, taxa ce le consuma, in anumite zone, intreaga subventie de la Uniunea Europeana.

"Agricultura trebuie sa reprezinte o prioritate majora, inclusiv pentru Parlamentul Romaniei. Tocmai de aceea, am identificat si vom legifera masuri care sa completeze politicile agricole comune pentru sprijinirea fermierului roman. Doar asa, fermierii romani pot deveni competitivi pe piata europeana.

Ma voi asigura ca europarlamentarii PMP vor lupta pentru acest lucru la Bruxelles", a concluzionat Ionut Simionca, deputat PMP de Bistrita-Nasaud.

 

 

 

0 comentarii1617 vizualizări04 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0