Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 11 August 2020 - 42268 vizitatori azi
Guvernul Boc a permis unor criminali, caci nu pot fi numiti altfel cei care vand etnobotanice, sa se imbogateasca. Propunerile USL pentru modificarea Constitutiei.

Deputatul PC, Tudor Ciuhodaru: Guvernul Boc a permis unor criminali, caci nu pot fi numiti altfel cei care vand etnobotanice, sa se imbogateasca. Vicepresedintele Partidului Conservator, Tudor Ciuhodaru a condamnat ineficienta masurilor guvernamentale privind etnobotanicele in cadrul discursului sustinut in Parlament la depunerea motiunii impotriva etnobotanicelor. Deputatul de Iasi a initiat primul proiect legislativ privind interzicerea etnobotanicelor adopatat de Parlament  si campania nationala "Nu toate fruzele sunt bune! Stop etnobotanicelor!". In cadrul acestei campanii cere ca pentru ministrii resposabili de explozia acestui fenomen sa nu existe imunitate.

Redam integral discursul deputatului din Parlamentul Romaniei.

"Doamnelor si domnilor colegi, in urma cu mai bine de un an am adoptat cu totii aici in plenul Parlamentului o lege ce viza combaterea consumului si comercializarii de produse etnobotanice. Din motive obscure legea nu afost  promulgata si a fost returnata spre reanalizare Parlamentului, in vedera alinierii acesteia la o ordonanta de urgenta nascuta prematur din prea plinul intelepciunii Guvernului. Putem spune ca a fost o premiera mondiala prin care o lege trebuie sa aiba girul ordonantei si nu invers cum ar fi firesc.

  Ulterior acest proiect legislativ a fost ingropat de parlamentarii din arcul guvernamental care il votasera. Astfel romanii au putut vedea inca o data ca institutia Parlamentului poate fi suntata de hiperactivul nostru prim-ministru, care a repurtat astfel o noua victorie in lupta cu cetatenii sai.

Dar sa ignoram pentru moment eludarea repetata a rolului legislativ al Parlamentului Romaniei, precum si a dispretului pe care reprezentantii actualei puteri il au pentru aceasta institutie. Nu acesta este obiectul discutiilor de astazi. Poate ca lucrurile nu ar fi stat atat de rau daca ordonanta de urgenta a Guvernului ar fi rezolvat eficient aceasta problema. Din pacate nu este cazul, dupa cum am spus, pentru ca actul normativ a fost nascut in mare graba.

  In calitate de medic de urgenta vin zilnic in contact cu acest fenomen si fac parte dintr-o echipa de cercetare care il studiaza. Din pacate dimensiunile sale sunt departe de a se reduce. Din contra! In Iasi  a crescut numarul consumatorilor primiti in UPU dupa aparitia ordonantei. In acelasi timp s-a constat cresterea incidentei in randul elevilor ajungand la aproape o treime din total. De asemenea au aparut forme clinice caracterizate prin agresivitate si acte autolitice, suicidare. Consumul care inainte era doar de weekend si de noapte, adica parea recreational, a devenit diurn si se intinde uniform pe toata saptamana. Aceasta arata, pentru cine are ochi sa vada, ca tinerii nostri capata dependenta la aceste substante.

  Ce a facut Guvernul in privinta comercializarii produselor etnobotanice  in tot acest timp? Cam ce a facut in general pentru romani. Adica aproape nimic! S-a facut ca ia masuri si a permis unor criminali, caci nu pot fi altfel clasificati comerciantii acestor substante, sa se imbogateasca. Nimic nu ne poate face sa nu ne gandim ca aceasta condescendenta legislativa, nu este secundara unei cotizatii catre sferele puterii.

  Dar, iata ca marele strateg vrea sa preintampine aceasta motiune si anunta triumfal trimiterea catre Parlament, pentru dezbatere, a unui proiect de lege vizand tocmai comercializarea produselor etnobotanice. Pentru mine personal, principalul motiv de uimire il constituie faptul ca Guvernul nu si-a asumat raspunderea si asupra acestui proiect, dar depasind totusi acest soc am citit ultima creatie a laboratoarelor Boc. Din nefericire proiectul legislativ, descris de premier ca fiind foarte dur, pare intocmit de indivizi de acelasi calibru ca si intaiul constitutionalist al tarii.

  Ni se vorbeste despre sanctionarea comercializarii fara autorizatie, dar sa intelegem de aici ca vor exista unii, cei alesi, care vor avea autorizatie pentru comercializarea etnobotanicelor? Ni se vorbeste despre retragerea si reacordarea autorizatiei de functionare a magazinelor de etnobotanice, dar in nici un caz despre inchiderea definitiva a acestora.

Aceasta reactie tardiva, facuta doar pentru a nu accepta proiectele legislative lansate de Parlament, este insuficienta si ineficienta intrucat:

1. masurile de preventie sunt excluse;

2. nu se recunoaste faptul ca sub denumirea de substante psihoactive sunt comercializate droguri (fie ele si "usoare") transformand problema traficului de droguri intr-o chestiune ce tine doar de protectia consumatorului sau alte agentii excluzand cu totul tocmai agentia  responsabila de acest fenomen - Agentia Nationala Antidrog;

3. este total neclara si anevoioasa  procedura propusa pentru reautorizarea magazinelor ce vand produse  susceptibile de a avea efecte psihoactive, ce permite mentinerea pe piata si de acum incolo a produselor etnobotanice;

4. sustinem ca tot ceea ce inseamna substanta psihoactiva trebuie comercializata doar in farmacii si la indicatia specialistului.

  De-a lungul timpului, guvernarile Boc si-au batut joc de bolnavii cronici, de pensionari, de profesori, de mame, de politisti, de medici. Din pacate, nici copiii nostri nu pot scapa de flagelul actualei puteri... Poate macar in al doisprezecelea ceas, in urma acestei motiuni, Romania va recunoaste ca ,<>, iar Parlamentul va  spune <> adoptand proiectul de lege ce prevede ani grei de puscarie pentru cei care ne otravesc copiii. Deoarece constat ca celor de la putere le plac sloganurile in engleza nu pot sa nu intreb in numele parintilor miilor de copii intoxicati cu etnotanice, <>"

Deputatul PC, Tudor Ciuhodaru va prezenta pe 29 iunie in Parlamentul European experienta si expertiza Iasiului in materie de toxicologie, precum si solutii legislative pentru definirea unei directive europene privind interzicerea drogurilor de sinteza.

Biroul de presa.

 

 

 

 

 

 • USL vrea:

 • reducerea numarului de parlamentari la maximum 300;
 • interzicerea migratiei politice;
 • alegerea parlamentarilor in sistem uninominal intr-un singur tur ca primarii si presedintii de Consilii Judetene.
  • Chiar daca USL vrea reducerea numarului senatorilor si deputatilor la maximum 300 este pentru mentinerea bicameralismului.
  • USL anuleaza explicatia data de presedintele Traian Basescu cand a prezentat proiectul de modificare a Constitutiei si care a invocat vointa suverana a poporului  privind reducerea numarului de parlamentari.
  • Miza reala a celor trei propuneri are ca scop anularea dezbaterii pe marginea celorlalte modificari propuse la Constituitie si ii pun in dificultate pe reprezentantii Puterii care vor fi nevoiti sa explice public o eventuala respingere a acestora.
  • USL nu considera necesara revizuirea Constitutiei atata timp cat modalitatea de alegere a parlamentarilor, numarul acestora, precum si sanctionarea traseismului politic si parlamentar pot fi reglementate prin modificarea legii electorale.
  • Scopul lui Traian Basescu nu este revizuirea Constitutiei ci atragerea de capital politic la alegerile din 2012.
  • Nu trebuie sa intram in capcana dezbaterii Constitutiei.
  • Va crea o dezbatere publica in an electoral si va pune presiune pe opozitie pentru a distrage atentia electoratului de la proasta guvernare a PDL.
  • Modificarea Constitutiei este o strategie populista asa cum a facut si in 2008 cu referendumul pentru Parlament unicameral.
  • Partidul Conservator va sustine o initiativa legislativa si pentru modificarea Legii alegerilor parlamentare, in asa fel incat sa devina parlamentar cel care are numarul cel mai mare de voturi.
  • La alegerile trecute, au fost alesi deputati si senatori chiar si cu 34 de voturi, fiind clasati pe locul 4! Ori acest lucru NU este nici reprezentativ si nici democratic.
  • Pentru uniformizarea tuturor tipurilor de alegeri este elementar ca si parlamentarii Romaniei sa fie alesi in acelasi mod ca si primarii si presedintii de Consilii Judetene.
  • In felul acesta se poate face o regula corecta pentru ca toate alegerile sa aiba un numitor comun:
   • fie toti sunt alesi in 2 tururi, cum ar fi mai corect si mai democratic;
   • fie toti sunt alesi intr-un singur tur, cu numarul cel mai mare de voturi.
 • Si propunerea USL este ca mandatele de parlamentari sa fie dobandite de catre candidatii care castiga cele mai multe voturi in colegii.
 • O a treia lege care va fi propusa de USL prevede interzicerea migratiei politice, stabilind ca un parlamentar ales sub sigla unei formatiuni isi pierde mandatul daca demisioneaza din partidul respectiv.

 

 Biroul de presa.

 

0 comentarii2436 vizualizări07 iunie 2011
rss 2.0
rss 2.0