Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 10 August 2020 - 36938 vizitatori azi
Biroul Permanent National al Partidului Democrat Liberal.

Gheorghe Flutur: Buna ziua. S-a incheiat sedinta Biroului Permanent National al PDL, o sedinta extrem de importanta. As vrea sa va spun cateva teme care s-au discutat astazi. Partidul Democrat Liberal sustine in continuare cele doua prioritati majore, este vorba de consolidarea economica a Romaniei cu masuri concrete si procesul de modernizare a statului. As vrea sa discut putin astazi despre doua teme care s-au dezbatut pe larg in Biroul Permanent National legate de modernizarea statului.

PDL este hotarat sa continue procesul de modernizare a statului. Astazi am venit cu doua teme discutate, votate, aprobate in Biroul Permanent National. Mai intai, este vorba de o tema referitoare la reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, o tema de maxima actualitate avand in vedere ca astazi in tara avem o organizare administrativ-teritoriala din 1968. Tinand seama ca Romania are ca prioritate accelerarea absorbtiei fondurilor europene, descentralizarea, apropierea administratiei publice de cetatean, transparenta cheltuirii banului astazi, in Biroul Permanent National, s-a discutat si s-a votat, s-a decis, mandatarea conducerii PDL pentru a purta discutii cu partidele din arcul guvernamental, din Coalitie, privind forma de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei pe criteriul de eficienta, de apropiere de cetatean a administratiei publice locale. Din acest punct de vedere votul a fost categoric pentru ca cei care conduc Partidul Democrat Liberal sa declanseze acest proces de consultare, de discutii in coalitie, privind modul de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei in perioada urmatoare.

A doua tema care s-a discutat astazi este cea referitoare la proiectul de modificare a Constitutiei, o tema de maxima actualitate pentru modernizarea statului. Porneste de la realitatile pe care noi le-am intalnit in aceasta perioada si PDL sustine proiectul de modernizare a Constitutiei. In primul rand, sustinem punerea in aplicare a hotararii referendumului referitor la Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300. In al doilea rand, o serie de modificari constitutionale care au in vedere restrangerea imunitatii parlamentare doar la declaratii politice. De asemenea, eliminarea din Constitutie a prezumtiei caracterului licit al dobandirii averilor. O reglementare care clarifica respectarea de catre Romania a deficitului bugetar maxim de 3% din PIB si a datoriei publice de maximum 60%. Dorim ca aceste lucruri sa fie prevazute in Constitutia Romaniei. Sigur ca sunt si alte prevederi pe care le sustinem referitoare la asumarea raspunderii Guvernului, mai exact clarificarea si o singura asumare pe o singura sesiune parlamentara, o serie de chestiuni privind functionarea CSM-ului, componenta in CSM cu o pondere mai mare a societatii civile, pentru transparenta deciziei in actul CSM-ului, sunt cateva dintre capitolele pe care Partidul Democrat Liberal le sustine in ceea ce priveste actul de modernizare si de modificare a Constitutiei Romaniei. Repet, doua teme de o importanta deosebita astazi: reorganizarea administrativ-teritoriala si modificarea Constitutiei, pe langa prioritatile de dezvoltare economica sunt prioritati de grad zero ale Partidului Democrat Liberal aflat la guvernare. Intrebari.

Cateva clarificari. Daca puteti sa ne spuneti ce intalnire au avut lideri ai PDL aseara cu presedintele si ce teme s-au discutat pentru ca au aparut tot felul de zvonuri?

Gheorghe Flutur: In primul rand, intalniri cu presedintele Romaniei noi avem destul de des, suntem partidul care avem parteneriat cu presedintele Romaniei asa ca, discutam des probleme de actualitate.

Si aseara ce ati discutat?

Gheorghe Flutur: Probleme din agenda actuala.

Ce ati discutat cu domnul Lazaroiu astazi?

Gheorghe Flutur: A fost prezent pentru ca toti ministrii sustinuti de PDL participa la sedintele Biroului Permanent National. N-am discutat cu domnul Lazaroiu nimic, sigur ca domnia sa a luat act de pozitiile pe care le avem in ceea ce priveste prioritatile - modificarea Constitutiei, reorganizarea administrativ-teritoriala. Din cate stiu, in sala au fost noua ministri azi, la sedinta BPN.

Dupa parerea dvs., domnul Lazaroiu ar trebui sa se inscrie in PDL?

Gheorghe Flutur: Nu asta este problema noastra. PDL l-a sustinut, a fost consultat Biroul Permanent in ceea ce priveste numirea domnului Lazaroiu, un profesionist. Si, dupa cum vedeti, Partidul Democrat Liberal sustine profesionisti, cu sau fara carnet de partid.

Ati hotarat data alegerilor unui nou pesedinte la Organizatia sectorului 1?

Gheorghe Flutur: N-am discutat aceste lucruri astazi, agenda a fost extrem de incarcata cu aceste doua teme mari - Constitutia si reorganizarea administrativ-teritoriala si n-am discutat.

Aceste teme au fost discutate si cu presedintele la intalnirea de aseara?

Gheorghe Flutur: Nu. Cu presedintele avem chestiuni de agenda, periodic ne intalnim.

Ati discutat aseara chestiuni despre o eventuala remaniere sau inlocuire a premierului?

Gheorghe Flutur: Nu, nici vorba. Deci avem prioritati. PDL are prim-ministru, Guvernul are prim-ministru, ne intereseaza in linie dreapta aceste chestiuni legate de dezvoltarea economica si modernizarea statului. Acestea sunt prioritatile noastre. N-am discutat, sunt povesti probabil inventate de Opozitie, cu cine stie ce le trece prin cap in aceasta vara.

Sunt povesti inventate de unii colegi de-ai dvs.. De asta v-am cerut clarificari.

Gheorghe Flutur: Nu. Intamplator am fost la aceasta intalnire ca si la alte intalniri si nu s-a discutat acest lucru.

Reorganizarea administrativ-teritoriala va fi inclusa in noua Constitutie sau veti veni cu un proiect de lege separat?

Gheorghe Flutur: Ce am discutat astazi, ca principii si ca mandat dat conducerii PDL, se refera la respectarea prevederilor din actuala Constitutie.

Se va discuta subiectul si cu Opozitia sau doar cu partidele din actuala Coalitie?

Gheorghe Flutur: Pentru rezolvarea acestor probleme atat de necesare, modernizarea statului, sigur ca discutam intai cu aliatii, cu cei din Coalitia de guvernare, dar suntem deschisi sa discutam cu oricine, inclusiv cu Opozitia, cand e vorba de interesul national si de modernizarea tarii.

Bun. Deci veti veni cu un proiect de lege separat, nou.

Gheorghe Flutur: Deci, s-a primit acest mandat pentru a elabora o strategie si un proiect de act normativ in ceea ce priveste reorganizarea teritoriala, dar, repet, dupa consultarea cu aliatii.

Dar exista deja un proiect al UDMR care a trecut de prima camera, de Senat , si acum se afla la Camera Deputatilor.

Gheorghe Flutur: In discutie de-a lungul anilor au fost mai multe proiecte. Cred ca este o chestiune extrem de importanta care trebuie discutata si noi vrem sa discutam, am avut o prima discutie in partid, vrem sa discutam cu aliatii si vom vedea care este cea mai buna forma pentru a atinge scopul pe care noi l-am definit. Scopul este: transparenta, absorbtia accelerata a fondurilor, elaborarea unor strategii zonale, regionale, de dezvoltare pentru ca altfel se pot aloca resursele pe anumite teritorii mai mari, pe regiuni de dezvoltare. Daca ne referim la infrastructura de transport, la alocarea resurselor in mod coerent si mai eficient.

Bun. Domnule Flutur, din punctul de vedere al PDL-ului ar trebui ca cele trei judete Mures, Harghita si Covasna sa faca parte dintr-o singura regiune?

Gheorghe Flutur: Lasati-ne sa depasim aceasta faza de discutii cu specialistii nostri, cu aliatii nostri, si va vom tine la curent pe parcurs cu stadiul discutiilor.

Stim deja ca este solicitarea UDMR-ului. Eu va intreb daca PDL va accepta aceasta solicitare.

Gheorghe Flutur: Toate la timpul lor. Principiul de baza pe care l-am sustinut eu l-am amintit: eficientizarea acestor regiuni, reducerea cheltuielilor, accelerarea absorbtiei fondurilor si o politica mai coerenta zonal.

Ce termen aveti pentru finalizarea acestui proiect?

Gheorghe Flutur: Sper ca aceste lucruri se vor discuta in urmatoarele zile si, daca ma intrebati pe mine, interesul, si sa nu uitam si ca finantarea din 2013 se face pe regiuni, este sa se elaboreze cat mai repede o strategie si proiectul de lege pentru reorganizarea administrativa a tarii.

Suspendarea lui Mircea Banias a fost adusa astazi in discutie?

Gheorghe Flutur: Nu, nici acest subiect nu l-am discutat pentru ca, repet, agenda astazi a fost incarcata cu aceste teme foarte importante. N-am discutat.

Este un subiect de actualitate in partid?

Gheorghe Flutur: Subiectele de actualitate in partid, cred ca cele mai de actualitate, vi le-am spus, sunt legate de modernizarea statului.

Ce discuta premierul la ora 15:00 cu parlamentarii PDL?

Gheorghe Flutur: Sunt intalniri periodice cu parlamentarii legate de agenda Parlamentului. Sa nu uitam ca suntem pe ultima suta de metri cu sesiunea parlamentara din aceasta primavara, prioritati legislative si sunt convins ca va discuta si ce am discutat astazi in Biroul Permanent National - reorganizarea administrativa, modificarea Constitutiei, acestea sunt temele.

La intalnirea cu seful statului sa intelegem atunci ca nu au fost si parlamentari invitati, doar membrii Biroului Permanent?

Gheorghe Flutur: Membrii Biroului Permanent National al PDL.

Cam ce parere aveti despre propunerea USL-ului in privinta reducerii migratiei politice pe principiul - daca parasesti partidul iti pierzi mandatul de parlamentar?

Gheorghe Flutur: Deocamdata USL-ul , socialistii, trebuie sa dea dovada ca recunosc un referendum, vointa nationala a romanilor in ceea ce priveste reducerea numarului de parlamentari si Parlament unicameral. Pana acum au facut slalom, au incercat sa iasa cu altceva si sa mascheze ca nu doresc reforma statului si nu doresc sa puna in aplicare referendumul populatiei. Nu putem sa luam in serios propunerile USL-ului pentru ca sunt niste replici la chestiunile serioase pe care le propunem noi.

Dar in sine propunerea cum vi se pare?

Gheorghe Flutur: Deci, din punctul nostru de vedere ceea ce s-a stabilit prin referendum e o chestiune serioasa. In rest, sunt exercitii ale USL-ului pentru simpozioanele de week-end, n-am vazut consistenta.

In elaborarea acestui proiect de reorganizare administrativa-teritoriala va veti consulta in continuare si cu seful statului?

Gheorghe Flutur: Categoric da, este parteneriatul nostru, al PDL, cu seful statului si e firesc, este o problema extrem de importanta in ceea ce priveste modernizarea statului si PDL are aceasta provocare de finalizat, cum a avut si alte provocari pe care zic eu ca le-a finalizat pana acum.

 

 

0 comentarii2303 vizualizări07 iunie 2011
rss 2.0
rss 2.0