Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 15 Aprilie 2021 - 14587
SOLICITARE PUNERE IN PLATA A MEDICILOR VETERINARI DIN MARTIE 2020, CONFORM PREVEDERILOR LEGII NR. 236/2019.

Scrisoare deschisa SOLICITARE PUNERE IN PLATA A MEDICILOR VETERINARI DIN MARTIE 2020, CONFORM PREVEDERILOR LEGII NR. 236/2019. Domnului Adrian Oros, Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, 

Domnule ministru,

Amanarea cu aproape un an a intrararii in vigoare a unei legi referitoare la organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor nu face altceva decat sa perpetueze difunctionalitatile din domeniu si sa pedepseasca o categorie profesionala extrem de importanta, si anume cea a medicilor veterinari, in detrimentul sigurantei alimentare a romanilor.

Am constatat, cu surprindere si nemultumire, ca, in proiectul de lege de modificare si completare a unor acte normative care stau la baza bugetului de stat pentru anul 2020, elaborat de catre Guvernul Orban, se vorbeste de amanarea punerii in aplicare a acestei legi pana la 1 ianuarie 2021.

Surprinderea mea este legata de faptul ca am sustinut si am votat in Parlament, alaturi de dumneavoastra prevederile acestei legi, care trebuia sa produca efecte din martie 2020. Domnule ministru Adrian Oros, in calitate de parlamentar, ati dovedit profesionalism si consecventa, iar asteptarile mele sunt sa va comportati la fel si in exercitarea mandatului de ministru. In privinta Legii nr. 236/2019, nu va cer altceva decat sa aveti si in Guvern aceeasi pozitie pe care ati avut-o in Parlament.

Nemultumirea mea provine din faptul ca, pe fondul catastrofei produse in Romania de pesta porcina, prin prorogarea acestei legi ratam tinta imbunatatirii supravegherii epidemiologice a animalelor de catre ANSVSA. Legea prevede uniformizarea contractelor incheiate de catre ANSVSA cu medicii veterinari, reorganizarea competentelor teritoriale ale medicilor veterinari (astfel incat sa se asigure un minim de 600 UVM pentru un contract, iar exploatatiile non-profesionale sa se regaseasca pe o raza de maximum 30 km), precum si acordarea unei sume lunare de 10.000 de lei fiecarui detinator de contract (pentru includerea unor cheltuieli ce nu erau pana in prezent decontate, cum ar fi transportul probelor, ridicarea produselor si tipizatelor necesare, consilierea proprietarilor de animale, formare profesionala, participare la sedinte de instruire etc).

In consecinta, voi depune in Parlament un amendament la Proiectul de Lege privind unele masuri fiscal bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative - in sensul eliminarii art. XXXIV, care se refera la amanarea punerii in aplicare a prevederilor Legii nr. 236/2019 pana la 1 ianuarie 2021.

In acelasi timp, va solicit, domnule ministru Adrian Oros, sa sustineti cererea mea si sa nu le taiati banii medicilor veterinari in detrimentul sigurantei alimentare a romanilor!

 

22.12.2019

Cu deosebita consideratie,

Ionut Simionca

Deputat PMP

Membru al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor

 

0 comentarii3311 vizualizări22 decembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0