Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 13 Aprilie 2021 - 14587
Salariului minim european .

Victor Negrescu: "PES activists Romania a lansat o campanie in favoarea introducerii salariului minim european si zece idei progresiste pentru reformarea stangii romanesti"PES activists Romania a organizat sambata, 18 ianuarie 2020, la Bucuresti, Forumul National PES activists Romania. Tematica aleasa, "Un nou contract social european - 300 de activisti pentru un mesaj de stanga european", a generat o dezbatere interactiva cu privire la proiectele de politici publice de stanga necesare la nivel national si european.

In contextul propunerilor aflate in dezbatere la ora actuala in Uniunea Europeana, presedinte-coordonator al PES activists Romania, Victor Negrescu, s-a referit la necesitatea introducerii unui salariu minim la nivel european. 

"Salariul minim european reprezinta solutia optima pentru a reduce decalajele intre cetatenii europeni. Permitand accesul la oportunitati egale si promovand standarde minime europene, putem crea Europa sociala si transforma Uniunea Europeana intr-un simbol al dezvoltarii si bunastarii la nivel global. Ca o incununare a eforturilor stangii europene din ultimele doua decenii, noua Comisie Europeana s-a angajat in fata Parlamentului European sa introduca salariul minim la nivelul Uniunii Europene. Din pacate, dreapta actioneaza, in continuare, strict in defavoarea acestui deziderat. Introducerea unui salariu minim european ar permite angajatului platit astfel sa poata supravietui cu sumele incasate, ar contribui la reducerea somajului voluntar si, in consecinta, ar degreva bugetele nationale de anumite cheltuieli, ar permite o distributie mai echitabila a profiturilor la nivel european, si, nu in ultimul rand, ar limita exodul social si fenomenul de brain drain. Nu trebuie sa uitam nici faptul ca, la nivelul statelor membre, tara noastra a inregistrat in ultimul deceniu cea mai ampla crestere a salariului minim la nivel national, crestere accentuata in ultimii doi ani de guvernare social-democrata, in ciuda opozitiei partidelor de dreapta, majorarea salariala neta fiind de aproape 40% intre 2016 si 2019", a subliniat initiatorul apelului lansat de cei 300 de activisti.

Prezent la eveniment, presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat: "Campania pentru un salariu minim european este o campanie pentru oportunitati egale la nivelul Uniunii Europene. Ne dorim mai multa Europa, dar o Europa sociala". Acesta a declarat ca Partidul Social Democrat va sustine campania lansata de PES activists Romania.

"Este important ca Europa sa devina mai sociala, nu doar sa apere interesele marilor corporatii multinationale, ci sa apere si interesele cetatenilor", a completat Marije Laffeber, secretarul general adjunct al Partidului Socialistilor Europeni. Socialistii europeni au fost de altfel sustinuti de liderii sindicati si din mediul asociativ prezenti la eveniment.

Prezenta la eveniment, organizatia PES activists Romania din judetul Bistrita-Nasaud, a sustinut nevoia unui salariu minim european. In acest sens, organizatia judeteana pregateste in perioada urmatoare lansarea campaniei si va organiza mai multe actiuni destinate sustinerii initiativei lansate de PES activists Romania.

Totodata, in cadrul reuniunii, PES activists Romania a prezentat propunerile sale privind un nou contract social european, ideile sale pentru reconstructia stangii romanesti, precum si o serie de directii de actiune cu caracter european ce urmeaza a fi promovate de organizatie in perioada urmatoare, sub forma unui decalog progresist:  

1.       Drepturi sociale: Adaptarea codului muncii pentru a permite reprezentarea intereselor salariatilor si promovarea dialogului social - exemplu: respectarea orelor de program pentru salariati;

2.       Europa: Lansarea unor propuneri pentru viitorul Uniunii Europene care sa tina cont de nevoia de coeziune, transparenta si bunastare solicitate de cetatenii europeni;  

3.       Stoparea privilegiilor: Eliminarea imunitatii pentru toate functiile publice si raportarea veniturilor la salariu mediu national;

4.       Diaspora: Promovarea unui program national privind sprijinirea reintoarcerii acasa si cresterea reprezentarii diasporei in procesul decizional national;

5.       O taxare corecta: Introducerea impozitului progresiv printr-un dialog cu actorii sociali si taxarea veniturilor realizate in Romania conform legislatiei europene;

6.       Participarea politica a tinerilor: Reducerea varstei pentru a candida la functii publice la 18 ani;

7.       Reforma administrativa: Promovarea unui proiect destinat regionalizarii Romaniei si sprijinirii dezvoltarii echilibrate a tarii;

8.       Digitalizare: Dezvoltarea unui program national de digitalizare a sistemului public, introducerea educatiei digitale pentru toate categoriile de varsta, promovarea inovatiei digitale si introducerea treptata a sistemului de vot electronic;

9.       Stimularea implicarii civice: Crearea unui nou sistem de stimulare a contributiilor individuale si din partea mediului privat la activitati si actiuni in domeniul educatiei, sanatatii, protectiei mediului, sportului si cercetarii;

10.     Parteneriatul pentru dezvoltare sustenabila: Dezvoltarea unui parteneriat national cu actorii sociali, mediul asociativ, mediul academic si toti ceilalti actori interesati privind strategia de dezvoltare sustenabila a Romaniei.

 

"Am lansat in dezbatere zece teme progresiste, curajoase, care pot sta la baza unui nou contract social european, si de ce nu, pot reprezenta catalizatorul unui nou parteneriat social pentru tara noastra. Asa cum v-am obisnuit, PES activists Romania este una dintre cele mai dinamice structuri de stanga la nivel national si european, un veritabil laborator de idei, care promoveaza in mod consecvent mesajul european, dar si valorile de stanga si nevoia de profesionalism", a declarat Victor Negrescu.

 

Evenimentul a reunit peste 300 de militanti PES din toata tara, reprezentanti de marca ai Partidului Social Democrat, in frunte cu presedintele interimar Ion-Marcel Ciolacu, membri ai Partidului Socialistilor Europeni, precum secretarul general adjunct Marije Laffeber, si responsabilul pe Europa Centrala si de Est, Konrad Golota, exponenti ai mediului sindical, precum presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, presedintele si fondatorul Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, si liderul Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadar, reprezentanti ai mediului academic, exponenti ai mediului asociativ, printre care Julian Schulte, reprezentant Friedrich Ebert Stiftung in Romania, dar si numerosi reprezentanti ai mass-media.

 


INFORMATII SUPLIMENTARE

 PES activists Romania este o retea a membrilor si simpatizantilor de stanga interesati de politica europeana, creata in anul 2007 si care reuneste peste 10.000 de membri la nivelul intregii tari. PES activists Romania, recunoscuta ca organizatie partenera a Partidului Social Democrat, sustine activitatea Partidului Socialistilor Europeni, constituind in acelasi timp sursa revendicarilor si propunerilor europene. Organizatia se mandreste cu o medie de trei evenimente pe luna si aproximativ 500 de actiuni desfasurate de la infiintare.

 

 

0 comentarii2149 vizualizări20 ianuarie 2020
rss 2.0
rss 2.0