Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Solutii la problemele bistritenilor in timp de criza.

Deputatul PMP Ionut Simionca a luat decizia sa se adreseze bistritenilor in direct, pe pagina sa oficiala Facebook, pentru a le comunica cetatenilor solutii la problemele cu care acestia se confrunta in aceasta situatie de criza creata de pandemia cu COVID-19. In cea mai recenta interventie, Simionca a venit cu o veste imbucuratoare de la Cluj-Napoca, unde capacitatea de testare pentru infectarea cu COVID-19 a crescut la 400 de unitati pe zi, consecinta cea mai importanta fiind ca va creste probabilitatea identificarii si izolarii celor contaminati, micsorand astfel posibilitatea infectarii altor cetateni. Acesta a salutat anuntul Guvernului privind acordarea somajului tehnic si a cerut elaborarea cat mai rapida a normelor de aplicare, astfel incat angajatii firmelor afectate de actuala criza sa poata beneficia cat mai rapid de aceasta facilitate.

In acelasi timp, parlamentarul bistritean le-a transmis celor care au dificultati financiare inlesnirile oferite temporar de unele banci din Romania, in contextul in care oamenii au inceput sa fie trimisi acasa de angajatori fara plata sau cu plata partiala a salariilor.

Masurile luate de banci sunt, in principal, legate de amanarea de pana la trei luni a platii ratelor la creditele mari, in principal cele pentru cumpararea unei locuinte, in functie de nevoi. Pentru companiile mici au fost luate  masuri de sprijin care sustin continuarea fara intreruperi a activitatii, in functie de situatia individuala a acestora.

Ionut Simionca a vorbit si despre creditele "Prima Casa", care se adreseaza cetatenilor care nu au venituri mari, informandu-i pe bistriteni ca in regulamentul fondului de garantare este prevazut un depozit de "cash colateral", echivalentul a trei rate, tocmai pentru situatii in care oamenii sunt in imposibilitate de plata. Parlamentarul i-a indemnat pe cetateni sa ceara bancilor respectarea acestor prevederi.

De asemenea, deputatul Ionut Simionca a cerut autoritatilor adoptarea unei serii de masuri imediate, care sa vina in sprijinul micilor intreprinzatori si al oamenilor care au fost afectati de consecintele reducerii drastice a activitatilor economice: "Le cer guvernantilor sa ia masuri urgente pentru a usura povara financiara a IMM-urilor si cetatenilor:

1. Ajutor de stat pentru taxele salariale ale firmelor aflate in dificultate;

2. Modificarea legislatiei pentru somaj tehnic;

3. Scutirea de la plata sumelor accesorii, dobanzi si penalitati de intarziere la ANAF pentru societatile afectate;

4. Amanarea termenului de plata a taxelor minim 60-90 zile de la declarare;

5. Deblocarea urgenta a TVA de rambursat de catre ANAF;

6. Compensarea indemnizatiei de concediu medical de recuperat de la Casa de Sanatate;

7. Eliminarea celor 5 zile de concediu medical suportate din Fondul de Salarii de catre angajator;

8. Bonificatii pentru contribuabilii care platesc obligatiile in termen, cu aplicabilitate directa 10-20% si imediata;

9. Scutiri de impozite pentru angajari noi;

10. Extinderea scutirii pentru profitul reinvestit;

11. Amanarea la plata a creditelor bancare pentru persoanele juridice afectate, pe o perioada de minimum doua luni;

12. Acordarea de imprumuturi pentru IMM cu dobanda zero si garantate de stat, pentru societatile comerciale aflate in dificultate;

13. Digitalizarea si debirocratizarea institutiilor publice;

14. Eliminarea restrictiilor pentru angajarea zilierilor;

15. Eliminarea taxei pentru handicap sau inlocuirea cu achizitii de la unitati protejate;

16. Modificarea plafonului pentru esalonare fara garantii;

17. Eliminarea popririlor pe perioada starii de urgenta pentru domeniile de activitate aflate in dificultate;

18. Scutiri de la plata impozitelor pe cladiri;

19. Obligativitatea legala de a se achita facturile furnizorilor in termen de maxim 45 zile;

20. Modificarea legislatiei fiscale in privinta clientilor incerti, a ajustarii de TVA pentru acestia si a eliminarii plafonului de 30% pentru constituirea de provizioane pentru riscul de neincasare a clientilor;

21. Posibilitatea de a te inscrie la TVA la incasare si in timpul anului, nu doar la inceputul acestuia;

22. Modificarea procedurii pentru obtinerea certificatului de forta majora si eliminarea taxei pentru obtinerea acestuia.

In opinia deputatului PMP, acesta este un set de masuri ce trebuie urgent aplicate pentru a sprijini companiile sa treaca prin aceasta perioada de criza fara sa se inchida si sa trimite oamenii acasa.

Fiecare din transmisiile sale de pana acum s-a incheiat cu un apel la solidaritate si la respectarea de catre bistriteni a restrictiilor cerute de autoritati.

 

0 comentarii2982 vizualizări21 martie 2020




rss 2.0
rss 2.0