Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Deputatul PMP Ionut Simionca cere Guvernului deblocarea subventiilor in agricultura.

Parlamentarul bistritean Ionut Simionca, presedintele PMP Bistrita-Nasaud, i-a propus ministrului Agriculturii si dezvoltarii Rurale o solutie care poate sa deblocheze platile subventiilor directe pentru agricultori, in contextul in care APIA a suspendat depunerea cererilor unice de plata pentru fermieri. Mai precis, acesta cere inlocuirea cererii unice de plata, pe care fiecare fermier trebuie sa o depuna anual la APIA, cu o declaratie pe proprie raspundere a fermierului.

 "Criza generata de pandemia COVID-19 a obligat cele mai multe institutii publice sa se debirocratizeze si sa se digitalizeze. Statul trebuie sa rezolve problemelor stringente ale cetatenilor si, in acelasi timp, trebuie sa isi protejeze functionarii in fata riscului de raspandire a Coronavirusului. In acest context, va propun o procedura care poate sa deblocheze platile subventiilor directe pentru agricultori, in contextul in care APIA a suspendat depunerea cererilor unice de plata pentru fermieri. Mai precis, va rog sa fiti de acord cu inlocuirea cererii unice de plata, pe care fiecare fermier trebuie sa o depuna anual la APIA, cu o declaratie pe proprie raspundere a fermierului", explica Ionut Simionca intr-o scrisoare adresata ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros.

 

Astfel, fermierul poate declara: ca se gaseste in aceeasi situatia ca anul trecut - daca efectivele de animale si/sau parcelele si culturile nu s-au schimbat in raport cu anul precedent; sau ca, fata de anul trecut, au survenit modificari ale efectivelor de animale si/sau ale parcelelor si culturilor raportate in anul precedent, cu mentionarea schimbarilor.

 

"In perioada crizei epidemiologice, aceste declaratii ar putea fi colectate chiar de primarii, urmand ca primariile sa le expedieze ulterior la APIA, iar platile sa se faca in conformitate cu aceste declaratii.Propunerea mea are in vedere nevoia de a continua acordarea subventiilor agricole directe si pe perioada crizei, iar cand spun acest lucru nu ma gandesc doar la fermieri-beneficiari directi, ci si la populatia Romaniei care are mare nevoie, si in aceasta perioada, de hrana", a declarat deputatul PMP Ionut Simionca.

 

0 comentarii2800 vizualizări25 martie 2020




rss 2.0
rss 2.0