Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 14 Iulie 2020 - 5704 vizitatori azi
Accesul egal la educatie, dezvoltarea competentelor digitale si investitiile masive in educatie trebuie sa fie prioritati.

Mai multi bani pentru programul Erasmus+ dedicat tinerilor, investitii publice masive in sistemele de invatamant, alfabetizare digitala pentru toate generatiile si acces la educatie pentru toti copiii: sunt principalele directii de actiune in domeniul educatiei sustinute de Grupul socialist din Parlamentul European, eurodeputatul roman Victor Negrescu fiind unul dintre autorii strategiei.

Grupul S&D din Parlamentul European a adoptat astazi documentul de pozitie "Spatiul european al educatiei: realitatea noastra pentru 2025", avansand 16 propuneri pentru cresterea calitatii, a caracterului incluziv si echitatii sistemelor de educatie din Uniunea Europeana. Documentul, care a fost transmis presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, atrage atentia asupra faptului ca propunerea actualizata privind bugetul pe termen lung al UE si Planul european de redresare economica nu iau in considerare provocarile actuale la adresa educatiei.

Europarlamentarul Victor Negrescu, raportor al Comisiei pentru Cultura? s?i Educat?ie din Parlamentul European privind construirea politicii in domeniul educatiei digitale si membru in grupul de lucru care a realizat strategia adoptata de Grupul S&D, considera ca statele membre au nevoie de actiuni si de politici comune astfel incat sistemele de educatie din Europa sa poata raspunde mai eficient in fata unor crize precum cea generata de virusul SARS-COV-2.

"Desi politicile privind educatia se decid mai ales la nivel national, provocarile cu care sistemele educationale din Europa se confrunta, cum ar fi digitalizarea, nu cunosc granite.Pandemia de coronavirus a pus inevidentapuncteleslabe ale sistemelor de invatamant din UE. Educatia a ajuns intr-un impas si multi elevi nu au avut acces la invatamantul online, in conditiile in care educatia digitala este inca departe de a fi o realitate in majoritatea statelor membre", sustine Victor Negrescu.

Europarlamentarul social-democratconsidera ca atat bugetul UE, cat si bugetele nationale trebuie sa sustina mai mult educatia, in special educatia digitala si instruirea continua pe toata perioada vietii.

"Sper ca toata lumea intelege ca astazi competentele digitale sunt esentiale pentrucatoticetateniisabeneficieze de serviciidigitalesisaprogresezein plan profesional.Prinurmare, Grupul S&D solicitaincludereaalfabetizariimedia sidigitalela toate nivelurile educationale sipentru toate generatiile, precum si fundamentarea Planului de actiune pentru educatia digitala si a Agendei pentru competente in Europa pe nevoile reale ale societatii contemporane, precum echitatea, coeziunea, egalitatea de sanse, cetatenia activa, creativitatea si inovarea",afirma eurodeputatul roman.

Documentul de pozitie al Grupului S&D solicita acces egal la educatie pentru toti copiii, recunoasterea diplomelor la nivelul UE, alocarea de catre statele membre a unui procent de 10% din PIB pentru educatie si excluderea investitiilor in domeniu din calculul deficitului bugetar si  Guvernantei economice. De asemenea, social-democratii europeni critica nerespectarea de catre Comisia Europeana a promisiunii de a face alocari suplimentare pentru educatie si de a sustine corespunzator programul Erasmus+ si se angajeaza sa tripleze bugetul pentru acest program in cadrul financiar multianual 2021-2027.

 

Documentul de pozitie "Spatiul european al educatiei: realitatea noastra pentru 2025" este disponibil aici: https://www.socialistsanddemocrats.eu/sites/default/files/2020-06/european-education-area-our-reality-for-2025-en-200624.pdf.

 

0 comentarii588 vizualizări24 iunie 2020
rss 2.0
rss 2.0