Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
Rezolutie a Parlamentului European privind educatia.

Parlamentul European a dezbatut, luni seara, in plenul reunit, rezolutia privind educatia in contextul pandemiei COVID-19, realizata la initiativa europarlamentarului Victor Negrescu.

 Documentul, sustinut de Comisia pentru Educatie si Cultura din Parlamentul European, solicita institutiilor europene sa intensifice eforturile de cooperare si coordonare in domeniul educatiei, indeosebi privind gestionarea efectelor pandemiei.

 "Am fost onorat sa prezint rezolutia Parlamentului European privind educatia in contextul pandemiei COVID-19. Iata ca ceea ce am propus inca de la debutul crizei a devenit acum realitate. In aceasta rezolutie Parlamentul European solicita Comisiei Europene si statelor membre alocarea de resurse financiare suplimentare educatiei si formarii profesionale atat la nivel national, cat si european. In rezolutie solicitam triplarea programului european in domeniul educatiei, Erasmus+, dar si alocarea de resurse dedicate din planul european de relansare economica. Se are, de asemenea, in vedere imbunatatirea cooperarii si coordonarii la nivelul UE in privinta gestionarii efectelor pandemiei asupra educatiei", a declarat vicepresedintele Comisiei pentru Educatie si Cultura din Parlamentul European, Victor Negrescu.

 

Plecand de la exemplele pozitive date de initiativele multor cetateni implicati si salutand eforturile extraordinare ale profesorilor, parintilor, cursantilor si actorilor relevanti in domeniu, eurodeputatul roman a solicitat realizarea unei analize rapide si reale cu privire la impactul COVID-19 in toate statele membre si, mai ales, prezentarea unui plan clar de actiuni ce urmeaza a fi implementat pentru a continua procesul educational si a asigura accesul la educatie de calitate, inclusiv utilizand mijloace digitale, pentru toti europenii.

 

"Regretam sincer ca s-au propus, de catre Consiliu, reduceri bugetare tocmai in cazul acelor programe care sprijina politicile de educatie si formare.  Reiteram apelul nostru in favoarea triplarii bugetului Erasmus+, incurajand in acelasi timp statele membre sa suplimenteze considerabil cheltuielile publice pentru educatie si Comisia Europeana sa acorde prioritate educatiei si formarii profesionale in planul de redresare economica, unii dintre noi solicitand chiar o alocare de 10% din bugetul aferent. Educatia este un drept, iar accesul la educatia digitala nu ar trebui sa mai reprezinte un privilegiu! Prin urmare, cerem Consiliului si Comisiei sa prezinte o evaluare transparenta si completa a impactului acestei crize. Este esential sa actionam bazandu-ne si pe lectiile invatate pe durata acestei pandemii" a subliniat reprezentantul Romaniei in Parlamentul European.

 

In interventia sa, europarlamentarul Victor Negrescu, s-a referit si la Romania, semnaland numarul semnificativ de elevi si studenti care nu au acces la nicio forma de invatamant online. In acest sens, a propus printre altele extinderea, la scara larga, a proiectului sau pilot, in valoare de 2,4 milioane de euro, menit sa asigure accesul la educatie digitala pentru copiii din zonele defavorizate, rurale, montane sau izolate.

 

"94% din totalul cursantilor la nivel global, adica aproape 1,6 miliarde de persoane, au fost afectati de inchiderea institutiilor de invatamant si formare profesionala in varful crizei, iar situatia ramane critica in contextul unui nou val pandemic. Din pacate, nu toata lumea a avut acces la educatia digitala, cu lacune severe la nivelul Uniunii Europene. Pana la 32% dintre elevi nu au avut deloc acces la educatie timp de cateva luni. In unele state membre, cum ar fi de exemplu Romania, aproape un milion de copii nu au avut acces la educatie online. In ciuda acestui fapt, multe tari sunt inca nepregatite sa faca fata celui de-al doilea val care loveste acum Europa. Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a asigura accesul la educatie si formare de calitate pentru toti europenii, iar pentru aceasta trebuie sa investim mai mult in aceasta directie", a explicat eurodeputatul.

 

Parlamentul European este asteptat sa aprobe fara probleme rezolutia in cursul acestei saptamani. Inedit a fost si formatul de desfasurare a reuniunii, europarlamentarul roman fiind in direct, in plenul legislativul european, de la Biroul Parlamentului European din Romania. De altfel, acest nou mecanism a fost implementat pentru prima data in aceasta sesiune, ca urmare a unei solicitari venite din partea unui grup de europarlamentari, din care face parte si reprezentantul Romaniei, pentru a moderniza si digitaliza institutia in contextul COVID-19.

 

 

 

0 comentarii2933 vizualizări20 octombrie 2020




rss 2.0
rss 2.0