Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Educatia a fost uitata de Guvernul Romaniei.

Europarlamentarul Victor Negrescu: Educatia a fost uitata de Guvernul Romaniei. Bani insuficienti pentru educatie in planul national de redresare si rezilienta. Consultari publice privind raportul Parlamentului European referitor la elaborarea unei politici europene in materie de educatie digitala.  

Vicepresedintele Comisiei pentru Educatie si Cultura din Parlamentul European, Victor Negrescu, a organizat astazi, cu sprijinul Biroului Parlamentului European din Romania, consultari publice privind raportul Parlamentului European referitor la elaborarea unei politici europene in materie de educatie digitala, in care a atras atentia asupra oportunitatilor ratate de catre tara noastra si a oferit solutii pentru cresterea calitatii educatiei digitale.

"Prin raportul nostru contribuim la crearea unei Uniuni a educatiei digitale, oferind mijloacele, resursele financiare si ideile care pot ajuta imediat si direct statele membre. Educatia digitala nu mai trebuie sa fie un privilegiu, ea nu inlocuieste educatia traditionala, ea creste calitatea si performanta invatamantului daca este folosita corect. Ori, in Romania, vazand modul haotic in care se intampla lucrurile acum, nu putem sa vorbim de educatie digitala. Educatia a fost uitata de Guvernul Romaniei. Banii alocati pentru educatie in planul national de redresare si rezilienta sunt insuficienti. In raportul nostru am solicitat statelor membre sa aloce minim 10%, dar Romania aloca doar 3,18%, inclusiv sub forma de imprumuturi" a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

In raportul prezentat public, eurodeputatul roman propune solutii concrete privind cresterea competentelor digitale, cu accent pe nevoia de incluziune si de accesibilizare pentru toti, la nivel european. Printre initiativele sale enumeram crearea Universitatii Online Europene, certificarea resurselor si infrastructurii digitale in domeniul educational, Academia Europeana a Profesorilor sau initiativa privind inteligenta artificiala si robotica in educatie. De altfel, eurodeputatul a propus, iar Comisia Europeana a aprobat, implementarea unui proiect pilot in vederea promovarii accesului la educatie digitala in mediul rural, zonele izolate si montane, in valoare de 2,4 milioane de euro.

"Romania este o tara divizata intre o parte a societatii conectate la noile tehnologii si o alta parte complet izolata. Aproape 1 milion de copii nu au acces la educatie de mai multe luni pentru ca nu au acces la infrastructura digitala necesara, iar nivelul de competente este extrem de redus comparativ cu media europeana. De aceea, inca din 2015 am propus crearea in Romania a Centrului European de Competente in zona securitatii cibernetice. Dar, cand vad confuzia facuta de unii decidenti, care compara un centru de resurse cu o agentie europeana, intelegem de ce nu se atrag resursele europene disponibile in domeniu. De la inceputul anului Romania ar fi putut folosi fondurile, platformele si recomandarile europene pentru digitalizarea educatiei insa, din pacate, am ratat din incompetenta guvernului aceste oportunitati" a adaugat eurodeputatul roman.

Consultarile organizate astazi fac parte dintr-o serie mai larga de dezbateri prin care vicepresedintele Comisiei pentru Educatie si Cultura din Parlamentul European cauta sa promoveze facilitatile europene ce pot creste calitatea procesului educational din Romania. De la inceputul anului acesta a initiat mai multe demersuri, printre care, crearea primei tablete educationale romanesti, un canal video dedicat resurselor educationale si proiecte privind accesibilizarea cu Internet a zonelor izolate. Chiar astazi, in cadrul Summit-ului European al Educatiei, a pledat in prezenta Comisarului European, Mariya Gabriel, si a mai multor ministri europeni, pentru alocarea de finantari suplimentare pentru educatie.

Raportul referitor la elaborarea unei politici europene in materie de educatie digitala va fi aprobat in prima parte a anului viitor.

La consultarile publice au participat: Georgi Dimitrov, seful adjunct al Unitatii Inovare si EIT (DG EAC), Geert Asselbergs, coordonator al EU STEM Coalition, Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (A.P.D.E.T.I.C.), Ioan Dumitrache, membru al Academiei Romane, Monica Cadogan, fondator si CEO Vivre, Andreea Paul, presedinte INACO si Paul Apostol, reprezentant Digital Nation.

 

 

0 comentarii3059 vizualizări11 decembrie 2020




rss 2.0
rss 2.0