Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 26 Februarie 2021 - 39858 vizitatori azi
Europarlamentarul Victor Negrescu sare in apararea patrimoniului cultural din Romania si Uniunea Europeana.

Vicepresedintele Comisiei pentru Cultura si Educatie din Parlamentul European, Victor Negrescu, a luat cuvantul in plenul legislativului european pentru a solicita alocarea de resurse financiare adecvate pentru conservarea patrimoniului cultural reiterand apelul sau pentru ca 2% din Planurile Nationale de Redresare si Rezilienta sa fie alocate sectorului cultural si creativ.

In interventia sa acesta arata ca "o treime din siturile de pe lista patrimoniului UNESCO se gasesc in Uniunea Europeana", reamintind faptul ca "anul european dedicat patrimoniului cultural ne-a permis sa intelegem necesitatea de a aloca resurse suplimentare acestui domeniu, atat pe zona de investitii cat si in resursa umana".

Eurodeputatul roman a propus in cadrul interventiei sale o serie de masuri concrete, printre care:

- o mai usoara accesare a fondurilor europene atat pentru proiectele mici cat si pentru cele mari;

- crearea unor platforme dedicate invatarii si schimbului de bune practici in materie;

- sprijinirea unor retele si initiative europene ce conduc la cresterea cooperarii intre experti, decidenti si actori relevanti in domeniu;

- crearea unei comunitati pentru industriile culturale si creative in cadrul Institutului European de Inovare si Tehnologie;

- extinderea Marcii Patrimoniului European. In prezent avem 48 de situri pe lista patrimoniului UNESCO, subliniind faptul ca, din Romania, avem doar memorialul de la Sighet.

- popularizarea istoriei si patrimoniului din toata Europa prin Casa Istoriei Europene, facand trimitere la demersul sau prin care solicita includerea autorilor si creatorilor romani;

- un sprijin mai consistent pentru Capitalele Culturale Europene, referindu-se in mod special la Timisoara.

"De la frumoasa cetate din Alba Iulia pana la Colosseum-ul din Roma, de la operele pictorilor din Olanda pana la scrierile celebrilor filozofi din Grecia, conservarea patrimoniului nostru cultural dovedeste intelegere trecutului dar si capacitatea de a proiecta un viitor pentru acest sector cu potential economic semnificativ.

Sustin includerea dimensiunii culturale europene, inclusiv a patrimoniului, in dezbaterile privind viitorul Europei si implicarea activa a expertilor si a societatii civile in politicile privind patrimoniul. Avem nevoie de o viziune strategica si inovativa, una care include toate statele membre, care mizeaza pe educatie si se adapteaza evolutiilor tehnologice si digitale. Investind in patrimoniul cultural investim de fapt in conservarea trecutului nostru si proiectarea unui viitor comun la nivel european" a declarat vicepresedintele Comisiei CULT, Victor Negrescu.

 

0 comentarii882 vizualizări19 ianuarie 2021
rss 2.0
rss 2.0