Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 18 Mai 2024 - 14587
Politizarea planurilor de redresare si rezilienta. Se solicitand un mecanism de control la nivel european.

Eurodeputatul Victor Negrescu, membru in Comisia pentru Bugete si vicepresedinte al Comisiei pentru Educatie si Cultura, a atras atentia in plenul Parlamentului European asupra politizarii planurilor de redresare si rezilienta facand aluzie la ultimele actiuni ale Guvernului Romaniei care au condus la respingerea de doua ori a planului de redresare.

 "Planurile de redresare trebuie realizate transparent, sa nu fie politizate, sa raspunda exigentelor de reforma enuntate in rapoartele de tara si sa fie rezultatul unor ample consultari publice organizate temeinic. Din pacate sunt guverne, cum este cazul celui din Romania, care prefera sa nu asculte recomandarile europene.

 

Parlamentul European trebuie sa fie implicat in implementarea acestor planuri pentru ca banii europeni sa ajunga la beneficiarii reali. Va propun crearea unui mecanism de control la nivel european care sa vegheze la corectitudinea si transparenta implementarii planurilor de redresare" a declarat europarlamentarul Victor Negrescu. 

 

Reprezentantul Romaniei in Parlamentul European a prezentat si o parte din amendamentele pe care le-a propus si care au fost sustinute de legislativul european sub forma de recomandari, solicitand statelor membre sa aiba un nivel de ambitie mai ridicat in ceea ce inseamna implementarea planului dar si masuri concrete pentru educatie.

 

"Mecanismul pentru Redresare si Rezilienta reprezinta sansa noastra pentru a trece cu bine peste actuala criza. De aceea am alocat 20% pentru transformarea digitala si 37% pentru zona de mediu. Dar Parlamentul European a cerut mai mult:

- am solicitat 10% pentru educatie, pentru ca fara educatie nu putem sa vorbim de o viziune pe termen lung,

- si 2% pentru sectorul cultural si creativ, grav afectat de criza.

Avem nevoie de mai multa ambitie!" a conchis vicepresedintele Comisiei pentru Educatie si Cultura din Parlamentul European.

 

Europarlamentarul social democrat a prezentat de la inceputul anului trecut mai multe analize facute de experti independenti privind modul in care poate fi realizat planul de redresare si rezilienta la nivel national si a fost primul care a atras atentia asupra multiplelor probleme din planul realizat de guvern, anticipand respingerea acestuia. Recent, eurodeputatul a participat la consultarile realizate de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, aratand ca acestea au fost politizate, lipsa de organizare a respectivelor dezbateri publice, absenta unor documente de lucru si a unei metodologii solicitate de UE.

 

0 comentarii2758 vizualizări12 februarie 2021




rss 2.0
rss 2.0