Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 24 Februarie 2020 - 4044 vizitatori azi
Biroul Permanent National al PDL. Introducerea unui brevet european cu efect unitar va reduce costurile de patentare de la 32.000 la 680 euro.

Sever Voinescu: Buna ziua. A luat sfarsit sedinta de astazi a Biroului Permanent National al Partidului Democrat Liberal. O buna parte din timpul alocat acestei sedinte a fost consumat pe discutii referitoare la situatia economica a Romaniei. Consideram ca dincolo de tiradele politice si de vorbele goale mai mult sau mai putin mestesugite care circula in opinia publica, in spatiul public, in aceste zile, mult mai importante decat toate astea, repet, este realitatea, mai importanta este realitatea economica.

Dupa cum stiti, Romania a reusit sa restabileasca, sa-si restabileasca echilibrul macroeconomic. Privim in jur si vedem dificultatile extraordinare cu care tari din Uniunea Europeana precum Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, se confrunta in aceasta perioada. Vedem cum aceste tari au ajuns in situatia de a lua masurile pe care noi le-am luat la timp, acum un an de zile, si constatam inca o data ca, desi dureros ceea ce s-a facut, trebuia facut. In acest moment Romania, cum spuneam, este stabila din punct de vedere macroeconomic, nu are probleme in a-si achita obligatiile, adica salarii, pensii, datorii, Romania isi finanteaza fara niciun fel de probleme in aceasta perioada deficitul. Va reamintesc, agentiile de rating dau note din ce in ce mai bune Romaniei in vreme ce alte tari, foarte importante economic in cadrul Uniunii Europene, se confrunta cu situatii neintalnite in 20-30 de ani, si anume pierd puncte pe agentiile importante de rating.

Am evaluat in acest context cateva din masurile de relansare economica pe care Guvernul le-a pregatit, sau le desfasoara in aceasta perioada, pentru ca suntem in situatia in care relansam economia. Cu alte cuvinte, nu mai este nevoie, asa cum se prezinta in acest moment situatia economica, nu mai avem nevoie de masuri suplimentare de austeritate si putem gandi serios la relansarea economica.

Intai ne-am concentrat pe cardul Kogalniceanu, dupa cum stiti o formula prin care incercam sa sprijinim intreprinderile mici si mijlocii si consideram, ca un partid de dreapta de nuanta conservatoare cum suntem, ca intreprinderile mici si mijlocii sunt pana la urma inima, motorul dezvoltarii reale a economiei. Astfel, dupa cum bine stiti, in cadrul acestui program Guvernul urmeaza sa subventioneze 70% din rata dobanzii pentru creditele pe care intreprinderile mici si mijlocii le fac si urmeaza sa acorde garantii pentru maximum 80% din valoarea creditului. De asemenea, toata aceasta operatiune, adica operatiunea de aplicare pentru acest program, precum si raspunsurile s.a.m.d., se vor desfasura on-line pentru a elimina birocratizarea. Pot sa va spun ca in perioada 2011-2013 urmeaza sa fie alocate 165 de milioane de lei pentru acest program, numai in 2011 - 24 de milioane. Programul va incepe efectiv sa lucreze, sa fie o realitate, in primele zile ale lunii august.

De asemenea, am avut o discutie, printre altele, si pe programul Prima casa. Dupa cum stiti, in programul Prima casa numai in aceasta perioada, incepand cu 1 iulie, s-au acordat aproape 300 de garantii in valoare de 6,1 milioane de euro, in 2011 - 5416 garantii. Suntem convinsi ca statul, implicandu-se prin toate aceste programe - eu m-am referit numai la doua - ele sunt mult mai multe, poate asigura cadrul de relansare a economiei noastre si aste este ceea ce ne preocupa in primul rand.

De asemenea, am luat act de schimbarea de pozitie a liderilor socialisti in aceasta chestiune, in relatia lor cu Fondul Monetar International, acuma vor sa se intalneasca cu Fondul Monetar International, pana acuma nu voiau. In fine, asa sunt ei, se gandesc, se razgandesc, eu as spune sa fim prudenti pentru ca e foarte posibil sa se mai razgandeasca o data pana vine delegatia Fondului. Si, de asemenea, am luat act ca public liderii socialisti ne-au vorbit despre un dialog pe care vor chipurile sa-l deschida cu noi, cu actuala putere, cu actuala coalitie, in chestiuni economice, dupa ce, repet, pana mai ieri boicotul total era masura politicii domniilor lor. Acum, sigur, suntem un pic rezervati pentru ca nu intelegem cu cine sa discutam de acolo in chestiuni de genul acesta, pentru ca daca este aceeasi echipa care in vremuri foarte bune din punct de vedere economic a reusit contraperformanta de a duce tara la un deficit de peste 5% in conditiile unei cresteri de 8%, ne indoim ca sunt chiar persoanele cele mai pregatite si cele mai avizate sa discute scoaterea Romaniei din situatia de criza in care ei au adus-o. Dar pana la urma trebuie sa vedem toate ideile, sa vedem ce au de gand domniile lor, dar repet, suntem reticienti pentru ca pana la urma, socialistii, stransi in aceasta alianta au dovedit ce stiu sa faca, ce pot sa faca cu economia Romaniei si cu bugetul de stat.

De asemenea, am vazut din nou ca domnul Victor Ponta, care acum traieste inters pare-se fantasma de premier, propune din nou reducerea TVA-ului la alimente. Asta este in mod evident o prostie, este o masura a populismului pe care domnul Ponta il practica si spun asta pentru ca, pe deoparte, s-a dovedit ca TVA-ul redus nu duce la scaderea pretului alimentelor, va reamintesc ca de pilda la grau nu exista TVA, dar pretul painii n-a scazut si, pe de alta parte, asta ar pune in mod serios in pericol capacitatea statului de a-si asigura obligatiile despre care am vorbit la inceput si care pana la urma, aceasta capacitate de a asigura aceste cheltuieli, dau stabilitatea economica pe care am cladit-o atat de greu, si adesea impotriva actiunilor politice ale socialistilor care nu s-au dat in laturi de la nimic, de la a scoate oameni in strada, de a agita pericolul unei prabusiri economice, pana la actiuni parlamentare de incercare de racolare a parlamentarilor nostri pentru a pierde majoritatea s.a.m.d. Deci, ei nu s-au dat in laturi de la nimic in scopul de a ne impiedica sa restabilim echilibrul macroeconomic al Romaniei, tutusi am facut-o!

Al doilea subiect a fost legat de alegerile locale, suntem in plina pregatire a alegerilor locale. Putem sa va spunem ca mizam pe faptul ca vom castiga, daca alegerile se vor mentine in actualul cadru adimistrativ vom castiga probabil jumatate din consiliile judetene, noi avem acum 14 consilii judetene, vom castiga probabil jumatate. In ceea ce priveste marile Primarii, nu avem probleme sa credem ca vom pierde vreuna, ba mai mult avem o strategie bine pusa la punct pentru atacarea fiefurilor rosii. Exista, am constatat in marile orase care sunt de foarte multa vreme conduse de baronii locali PSD-isti, exista o lehamite fata de acestia, fata de modul in care ei domina administratia locala prin coruptie si prin abuz, suntem convinsi ca venind acolo cu candidati noi, proaspeti, apropiati de comunitatile respective, cu proiecte fezabile vom putea sa obtinem rezultate foarte bune si in acesta privinta.

In fine, al treilea lucru discutat a fost continuarea actiunilor noastre pentru promovarea proiectului de revizuire a Constitutiei. Credem ca este extrem de important, am constatat ca exista, in intalnirile noastre din teritoiu, ca exista o buna receptare a initiativelor noastre in special a celor care vizeaza initiativa noastra de modificare a Constitutiei, in special a celor care vizeaza inlaturarea imunitatilor parlamentarului precum si chestiunea delicata a prezumtiei caracterului licit al dobandirii averilor. Atragem din nou atentia opiniei publice ca rezolvarea acestei probleme, practicarea confiscarii extinse, ceea ce inseamna, inca o data, faptul ca un om condamnat penal, unui om condamnat penal i se poate confisca averea in masura in care, evident, sunt indeplinite anumite conditii, inclusiv partea de avere care nu este rezultatul direct al infractiunii pentru care e condamnat, dar care este rezultatul sau care poate fi rezultatul unei activitati infractionale mai indelungate ca despre asta vorbim. Ei bine, acest lucru se poate realiza in mod clar si dincolo de orice vulnerabilitate, daca se modifica Constitutia. Dupa cum stiti Guvernul are un proiect in acest sens, un proiect de lege mult mai bun decat cel produs de cei de la PSD, pentru ca cel propus de PSD, evident nu ne miram, ocolea averile dobandite prin coruptie. Ei bine, aceste proiecte de legi pot deveni realitate sigura, certa, daca se modifica Constitutia si, prin urmare, facem un apel catre socialisti, care par a fi foarte atasati de acest principiu, sa inteleaga ca daca il vor in realitate, il vor in practica, atunci trebuie sa voteze alaturi de noi modificarea Constitutiei. Cam acestea au fost temele discutate astazi, va stau la dispozitie pentru intrebari.

Apropo de alegerile locale si de faptul ca nu vreti sa pierdeti nicio Primarie din orasele mari, domnul Antonie Solomon a anuntat ca nu va mai candida din partea PDL, ci din partea UNPR in 2012 pentru Primaria Craiovei. Cum comentati?

Sever Voinescu: Nu stiu despre acest anunt, dar ceea ce pot sa va spun este ca dupa evaluarile noastre pe un calcul politic, si cunoscand bine realitatea din teren, nu cred ca Partidul Democrat Liberal va pierde vreuna din marile Primarii pe care le detine in acest moment. Nu comentez in niciun fel declaratia aceasta pentru ca, repet, nu o conosc.

In sedinta BPN ati fost interesati sa discutati cazul focoaselor furate?

Sever Voinescu: Nu, n-a fost pe ordinea de zi si nu l-a ridicat nimeni.

In privinta acestei invitatii la dialog in ceea ce priveste Comitetul anticriza, acest "vedem ce au de gand socialistii" inseamna si o acceptare a acestei invitatii?

Sever Voinescu: Nu, v-am spus foarte clar pentru ca intai vedem ca nu avem incredere, vedem cu cine am discutat, sa discutam. Mi se pare un pic nepotrivit sa mergem sa discutam iesirea din criza cu cei care au bagat Romania in criza. Ceea ce noi vrem sa facem pana la urma este sa consolidam aceasta stabilizare macroeconomica. Daca au idei, daca au proiecte, daca au propuneri, evident pot folosi microfoanele televiziunilor care sunt atat de generoase cu domniile lor sa ne anunte despre aceste proiecte si sa le discutam. Insa, din cate vad, aceste proiecte si aceste idei concrete, bine articulate si bine fundamentate bugetar, lipsesc. Ceea ce stiu socialistii pana acum sa faca este, pe langa sa blameze orice face acest Guvern, sa promita in continuare oamenilor loviti de criza ca ei se vor instala la putere si vor regandi statul in sensul in care a fost gandit pana acum doi-trei ani, si anume un stat care da, da, da continuu. Ei bine, nu putem merge mai departe cu niste oameni care cred ca rolul principal al statului este acela de a da indiferent de productivitate, indiferent de realitatea economica, indiferent de ceea ce poate produce economia, domniile lor cred ca Romania poate cheltui la nesfarsit dupa imaginatia unui politician dornic sa castige alegerile, ori noi nu credem ca aste este o abordare corecta. Daca domniile lor au o alta abordare, repet n-am vazut-o inca, sa o faca publica si evident la nivelul unei discutii publice suntem deschisi. Eu va reamintesc un lucru, va reamintesc in momentul in care socialistii si-au lansat proiectul economic, mai tine minte cineva care era programul economic al Aliantei Socialiste lansat cu mare tam-tam acum, nu stiu, doua luni sau trei luni, dar nu mai tine minte nimeni. Dar, eu va reamintesc acel moment, apropo de dialog, de deschidere, ca in acel moment domnul Ponta a spus public ca vrea sa discute cateva chestiuni economice cu domnul Boc. Eu va reamintesc ca de trei ori am raspuns acelei invitatii spunand exact care sunt conditiile, si din partea socialistilor n-a venit nimic. Deci noi ii consideram, pana in acest moment, niste parteneri sau niste colegi politici neseriosi si noua nu ni se pare ca ei chiar sunt preocupati de rezolvarea problemelor economice ale Romaniei. Prin urmare, avem aceasta reticienta.

In ce stadiu se afla planul de reorganizare al deconcentratelor pe care trebuie sa-l prezinte fiecare ministru?

Sever Voinescu: Ceea ce gandim acum in continuarea reformei statului sunt doua puncte pe care Coalitia se va concentra in perioada urmatoare. Primul este evident restructurarea regiilor autonome si companiilor de stat. Si, in al doilea rand, reforma si lucrurile incepute deja in sanatate.

In ceea ce priveste regandirea structurii administrative mergem inainte pe ideea descentralizarii. Dupa cum stiti, proiectul nostru de reorganizare administrativ-teritoriala, care ar fi insemnat in mod evident un pas urias inainte in directia descentralizarii, se amana un pic, suntem in continuare in discutii pentru obtinerea acordului politic pentru reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, speram sa se si intample.

Precizez ca revenim la chestiunea alegerilor locale. Calculele noastre ne spun ca in orice formula, cu 41 de judete, cu 8 judete, precum si intr-o formula intermediara gandita de altii, oricum jumatate din aceste unitati administrativ-teritoriale vor fi castigate la nivel de presedinti de Consiliu Judetean de partidul nostru.

Revin la intrebare. Deci, suntem in continuare in discutii in Coalitie pe chestiunea descentralizarii, au existat deja primele evaluari pe primele doua sau trei ministere. Se lucreaza intens in aceasta vara la acest proiect in care noi credem si sunt convins ca probabil la inceputul toamnei vom operationaliza aceasta descentralizare in masura in care, repet, putem s-o facem in actuala structura administrativ-teritoriala. Noi credem ca adevarata descentralizare se face odata cu regandirea unitatilor administrativ-teritoriale. Va rog doamna.

Am cateva intrebari pentru dvs.. Prima intrebare: inteleg ca Victor Ponta a anuntat astazi ca va incepe o runda de discutii cu UDMR pe legile electorale, modificarea Constitutiei si subiectul reorganizarii. Daca puteti face un comentariu cu privire la aceste discutii care au loc intre Opozitie si UDMR din perspectiva dvs.? E partenerul de coalitie.

Intrebarea a doua: ce parere aveti despre Proiectul Rosia Montana si in ce stadiu se afla acesta?

Si ultima intrebare. Daca ati abordat situatia rectificarii bugetare. Daca da, in ce parametrii?

Sever Voinescu: Bun. Am sa incep cu a treia intrebare pentru ca raspunsul este simplu: nu s-a discutat in BPN acest lucru. Dupa cum stiti, se apropie o misiune a Fondului Monetar International si sigur ca discutiile trebuie purtate pe mai multe planuri in privinta aceasta.

In ceea ce priveste Proiectul Rosia Montana nu exista o decizie de partid in acest moment. Ce pot sa va spun este ca in interiorul Partidului Democrat Liberal sunt diverse pareri in legatura cu acest proiect. Daca vreti parerea mea personala v-o pot spune in afara acestei conferinte de presa pentru ca este parerea deputatului Sever Voinescu si nu angajeaza calitatea mea de purtator de cuvant.

Si despre prima intrebare. Doamna, de multa vreme tactica socialistilor este aceea de a destructura coalitia de guvernare. Ei cred ca UDMR este, daca vreti, veriga pe care ei ar putea-o distruge in aceasta coalitie de guvernare. De fiecare data, sistematic, au esuat. Ei au incercat cum au crezut ei mai bine. I-au amenintat pe cei de la UDMR, i-au jignit pe cei de la UDMR, i-au lingusit pe cei de la UDMR, s-au facut ca-i apara pe cei de la UDMR, i-au tratat cu indiferenta, dupa care i-au tratat cu excesiva curtoazie. Nici ei nu mai stiu, vorbesc despre socialisti, cum sa faca si cum sa abordeze pe UDMR, avand de fapt un singur scop: ei nu vor sa discute nici Constitutia, ei nu vor sa discute nici legile electorale, ei nu vor sa discute de fapt nimic din ceea ce conteaza cu adevarat pentru agenda publica astazi. Ei vor sa faca ceva sa scoata UDMR-ul din coalitie. Vreau sa le spun foarte clar si raspicat ca nu o sa reuseasca. Iar UDMR-ul este evident un partid matur, un partid bine experimentat, se pot intalni, pot avea dialog politic cu oricine. Dar, inainte de orice, UDMR este parte a acestei coalitii si nu exista nicio fisura in vointa UDMR de a continua cu aceasta coalitie pentru ca si domniile lor stiu foarte bine ca acesta este programul si aceasta este calea care scoate Romania din criza.

As mai avea o intrebare de actualitate, inteleg ca nu ati discutat in Biroul Permanent insa care priveste totusi o latura a securitatii nationale. Dvs. cum apreciati acest furt de focoase, o situatie rar intalnita, dupa cum spunea si fostul ministru al Apararii, Sorin Frunzaverde, si in ce context il integrati avand in vedere faptul ca sunteti totusi principalul partid aflat la guvernare? Detineti si Ministerul de Interne.

Sever Voinescu: Corect. Pentru ca nu s-a discutat in BPN o sa-mi permit ca la sfarsitul conferintei de presa sa va dau opinia mea in legatura cu acest subiect, cu mare placere.

Cazul Laszlo Borbely a fost discutat?

Sever Voinescu: Nu, nu.

Ar mai fi o intrebare. Comisia Europeana acuza Guvernul si DNA ca ar fi dat mana pentru a impedica anchete OLAF in Romania. Este un document al Comisiei prezentat de presa din Romania astazi.

Sever Voinescu: Nu cunosc cazul. Am fost in sedinta toata dimineata, nu cunosc. Dar, evident o sa vad despre ce este vorba. Bine, va multumesc. Si acum, daca doriti si alte lucruri, alte puncte de vedere mai personale va stau la dispozitie.

 

 

 

 

 

 

Petru Luhan: Reducerea costului de brevetare este strict necesara pentru cresterea economica

In prezent, sistemul european de brevetare este complex si foarte costisitor. Dupa ce Oficiul european de brevete (OEB) emite un brevet, acesta trebuie sa fie validat de fiecare stat membru in care inventatorul doreste sa beneficieze de protectie. Pe langa formalitatile administrative, aceasta procedura presupune si costuri de traducere considerabile. Pentru a-si proteja o inventie in toate statele membre UE, o intreprindere trebuie sa cheltuiasca pana la 32 000 de euro, in timp ce in SUA aceste costuri se ridica la aproximativ 1 850 de euro.
Pentru a incuraja cercetarea romaneasca trebuie abordate doua probleme esentiale:

1. brevetarea inventiei
2. gasirea de fonduri pentru punerea in practica.

Cele doua aspecte vor fi dezbatute in cadrul unei conferinte pe care o va organiza europarlamentarul Petru Luhan, in toamna, la Bucuresti.
Pe langa oferirea unui cadru propice pentru investitori si inventatori, conferinta va dezbate o tema de actualitate - Crearea unui brevet european cu efect unitar - care ar permite reducerea cu 80% a costurilor pe care le suporta in prezent intreprinderile.

1. Un brevet european comun

In prezent brevetarea unei inventii este foarte scumpa in Europa, in principal din cauza costurilor legate de traducere. Pentru ca brevetul acordat sa fie valabil intr-un stat membru, inventatorul trebuie sa solicite validarea acestuia la nivel national in fiecare tara in care se urmareste protectia brevetelor. Acest proces presupune costuri administrative si de traducere considerabile care ajung la aproximativ 32 000 EUR atunci cand se urmareste protectia brevetelor in UE-27, suma din care 23 000 EUR reprezinta numai tarifele de traducere. In comparatie, un brevet in SUA costa in medie 1 850 EUR. Astfel, 25 de state membre (toate statele membre ale UE in afara de Spania si Italia) au decis sa adopte un brevet european cu efect unitar, simplu si la un pret rezonabil. In urma acestei initiative, Comisia Europeana a prezentat doua propuneri legislative referitoare la crearea acestui brevet. Sub noul regim, cererile vor trebui traduse numai in una dintre cele trei limbi de lucru - engleza, germana sau franceza - si, pe parcursul unei perioade de tranzitie de 12 luni, intr-o alta limba aleasa de solicitant. Astfel, costurile necesare pentru obtinerea unui brevet s-ar reduce in mod considerabil si conform noilor propuneri costul unui brevet european cu valabilitate unitara in 25 de state membre va fi de 680 EUR, dupa o etapa de tranzitie in care costurile nu ar depasi suma de 2 500 EUR.

In momentul in care va intra in vigoare, brevetul cu efect unitar va fi valabil in cele 25 de state membre participante la cooperarea consolidata cu privire la acest sistem. Doua state membre, Italia si Spania, au hotarat sa nu participe, intrucat nu sunt de acord cu regimul lingvistic. Intreprinderile din aceste doua state membre vor avea, totusi, dreptul de a solicita un brevet unitar.
"Prin crearea unui cadru mai favorabil inovarii, noul sistem va permite atragerea cercetatorilor si va putea contribui la interconectarea partilor implicate in domeniul inventicii", a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

2. Actiuni concrete
In luna mai a.c., europarlamentarul Petru Luhan a organizat, in cadrul Parlamentului European, evenimentul "Progresul UE prin inventii romanesti" unde au participat peste 20 de inventatori romani. Evenimentul a fost organizat in sprijinul initiativei Comisiei Europene si in vederea sensibilizarii membrilor Parlamentului European care urmeaza sa aprobe crearea brevetului european cu efect unitar, in plen, in ianuarie 2012. Expozitia s-a desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, care a precizat la vremea aceea in discursul sau ca "Romania are traditie in ceea ce priveste inventiile de succes" - http://www.youtube.com/watch?v=Sa6ImTRbthU.

Un nou pas in sprijinirea inventatorilor romani va fi realizat prin organizarea conferintei din toamna, de la Bucuresti, unde vor fi invitati si posibili investitori, firme cunoscute de profil care vor putea face oferte comerciale concrete inventatorilor. "Statisticile arata ca doar 2 brevete din 100 ajung sa fie materializate sub forma unui produs. Asadar acest domeniu are nevoie de finantare si sustinere, fapt ce ar duce la materializarea mai multor proiecte si inventii. Realizarea acestora este in beneficiul consumatorului, intrucat contribuie la ridicarea standardului de viata. Conferinta de la Bucuresti va oferi cu siguranta solutii de finantare si parteneriat pentru inventiile romanesti de valoare", a mai declarat europarlamentarul Petru Luhan.

NOTA:

La adresa ftp de mai jos gasiti un material video ce contine imagini cu Parlamentul European (interior/exterior) precum si cateva cadre din interventiile europarlamentarului Petru Luhan in plen si in cadrul Comisiilor in care este membru (LIBE, REGI, SEDE).

http://luhan.ro/video/cadre_montaj/ (director),
http://luhan.ro/video/cadre_montaj/P%20Luhan%20-%20cadre%20montaj.m2v (fisier)

 

 

0 comentarii2919 vizualizări19 iulie 2011
rss 2.0
rss 2.0