Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 24 Februarie 2020 - 5208 vizitatori azi
Majoritatea europenilor doresc renuntarea la cianuri.

SCRISOARE DESCHISA     Catre: Donald Tusk, Prim-Ministru al Poloniei Jose Manuel Barroso, Presedintele Comisiei Europene

 Stimate domnule Tusk, Stimate domnule Barroso.  Vreau sa va reamintesc o prioritate prea mult timp amanata din partea  Uniunii Europene, si anume interzicerea utilizarii tehnologiilor bazate pe cianuri in minerit. Asta pentru ca ne aflam la momentul la care noua presedintie a UE isi stabileste si expune prioritatile pentru urmatoarele 6 luni.

In mai 2010, Parlamentul European a votat in favoarea unei propuneri de rezolutie (la care am contribuit drept coautor din partea Grupului Socialist) privind interzicerea tehnologiilor bazate pe cianuri in exploatarile miniere. Rezultatul votului a fost un ferm semnal pozitiv in favoarea acestei masuri: 488 voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri. 

Patru grupuri politice - PPE, S&D, ALDE, GUE/NGL - au sustinut aceasta rezolutie. Fiecare dintre noi, cei 488 de europarlamentari care au facut posibila adoptarea sa, reprezentam in Parlamentul European vointa cetatenilor europeni. Semnificatia acestui vot este deci foarte clara: majoritatea europenilor doresc renuntarea la cianuri.

Din pacate insa, a trecut mai bine de un an de la acel vot si Comisia nu a facut nicio propunere legislativa care sa respecte si sa reflecte vointa populara. Personal, am adresat nenumarate interpelari CE pe aceasta tema, si la fel au facut si numerosi colegi deputati.

Intre timp, a mai avut loc o tragedie - accidentul ecologic din Ungaria, cu urmari transfrontaliere grave asupra  mediului si comunitatilor umane - episod care ne-a demonstrat din nou ca utilizarea substantelor periculoase in industria extractiva este o amenintare continua.

            Stimati domni, cianurile nu au ce cauta in mineritul modern din UE, deoarece pretul - platit cu sanatatea oamenilor si a mediului - este urias.

Catastrofa din Japonia ne-a demonstrat, recent, ca standardele de siguranta din industrie nu sunt niciodata suficient de inalte. In mod special, mineritul cu cianuri are o istorie indelungata de provocare a dezastrelor. Insa noi, in Uniunea Europeana a anului 2011, avem la dispozitie un instrument simplu de a preveni viitoare catastrofe: putem spune definitiv "nu" cianurilor, salvand vieti omenesti, asezari umane si ecosisteme.

In Romania, la Rosia Montana, o companie se straduieste sa deschida o noua exploatare cu cianuri, nu departe de Baia Mare, scena catastrofei generate de cianuri in 2000, cand a avut loc cel mai grav accident ecologic de dupa Cernobal. Este o asezare veche de 2000 de ani, considerata astazi un potential UNESCO World Heritage Site. Daca proiectul urmarit de investitori devine realitate, asezarea s-ar transforma in cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa - adica intr-un desert urias, sacrificat in numele unor interese economice private.

            Stimati domni, Uniunea Europeana nu poate permite distrugerea unei asezari, pulverizarea unui ecosistem si anihilarea unor secole de istorie, prin refuzul de a legifera conform vointei populare. Daca oferim cale deschisa cianurilor la Rosia Montana, contrazicem toate angajamentele europene de mediu, domeniu la care ne consideram, pe buna dreptate, deschizatori de drumuri, in plan mondial. Ne contrazicem, in acelasi timp, discursul despre dezvoltarea durabila, refuzand acestei comunitati sansa dezvoltarii pe termen lung, prin turism cultural si arheologic, o ipoteza sustinuta cu argumente solide de lumea academica.

            Va rog sa reflectati pe marginea acestui subiect si sa includeti crearea unei directive de interzicere a cianurilor in minerit printre prioritatile dvs imediate.

19.07.2011      

               Cu toata consideratie,

Daciana Sarbu,

Membru al Parlamentului European,

S&D, Romania.

 

 

0 comentarii1512 vizualizări20 iulie 2011
rss 2.0
rss 2.0