Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Duminica 19 Mai 2024 - 14587
Renegocierea PNRR este permisa de Regulamentul UE.

Seful Delegatiei Romane PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atentia ca Planul National de Redresare si Rezilienta, negociat de PNL si USR, nu poate ramane in forma actuala daca ne dorim ca aceasta mare oportunitate pentru economia Romaniei sa nu fie ratata.

 Mai mult, eurodeputatul PSD arata ca o renegociere facuta in interesul cetatenilor nu este una teoretica, avand in vedere ca articolul 21 din Regulamentul UE, privind modificarea planului de redresare si rezilienta al unui stat membru, permite acest demers. Astfel:

 (1)  In cazul in care planul de redresare si rezilienta, inclusiv jaloanele si tintele relevante, nu mai poate / pot fi indeplinit(e), in totalitate sau partial, de catre statul membru in cauza, ca urmare a unor circumstante obiective, statul membru in cauza poate inainta Comisiei o cerere motivata ca sa elaboreze o propunere de modificare sau de inlocuire a deciziilor de punere in aplicare ale Consiliului prevazute la articolul 20 alineatele (1) si (3). In acest scop, statul membru poate propune un plan de redresare si rezilienta modificat sau un nou plan. Statele membre pot solicita sprijin tehnic pentru pregatirea unei astfel de propuneri in cadrul Instrumentului de sprijin tehnic. (AICI)

 "Este absolut necesar sa mergem la Comisia Europeana pentru a renegocia anumite capitole din PNRR, chiar alaturi de cei din PNL. Realitatea politica, dar si cea economica cer ajustari ale acestui plan negociat prost de USR si PNL. Trebuie sa inteleaga si liberalii ca ceea ce este sustenabil ramane, ce nu este, noi nu putem gira. Nu putem pacali poporul. Nu putem sustine angajamente ce se dovedesc a fi impotriva interesului cetatenilor. Romania este deja in pierdere dupa ce PNL si USR au dat unda verde dezafectarii unor centre de productie de energie electrica, fara a exista vreo alternativa de noi surse de energie care sa asigure nevoile cetatenilor in plina iarna. Cand scoti din functiune mai mult decat pui, oare nu se numeste prostie cu acte in regula? Cand tari precum Spania adopta masuri concrete si necesare pentru a-si proteja poporul in fata celei mai grele perioade economice, iar noi nici macar nu luam in calcul sa facem acelasi lucru si cu fonduri din PNRR, oare nu arata ca si cum am avea o alta agenda cu acesti bani? PSD nu va sustine un plan fara viziune si in care sunt prevazute inclusiv angajamente care au rolul de a bloca majorarea veniturilor romanilor in plina criza economica. Putem si trebuie sa renegociem PNRR in favoarea oamenilor", a punctat eurodeputatul PSD.  


.

 

Vicepresedintele Comisiei pentru Educatie si Cultura, Victor Negrescu a solicitat, in plenul Parlamentului European, interventia UE pentru a proteja dreptul la educatie al copiilor din Romania in contextul in care aproximativ 40% dintre scoli raman inchise din cauza pandemiei.

 "Pandemia a aratat ca in fata unor provocari comune este nevoie de un raspuns unitar. Din pacate, lipsa unor mecanisme europene a facut ca milioane de elevi sa nu aiba acces la scoala, cum este in prezent cazul multor copii din Romania, unde 40% dintre scoli inca sunt inchise. Uniunea Europeana trebuie sa intervina atunci cand dreptul la educatie nu este respectat!", a declarat eurodeputatul social democrat.

 

 Europarlamentarul roman a solicitat cu aceasta ocazie elaborarea unei politici comune in materie de educatie si implementarea rapida a Zonei Europene a Educatiei.

 "Europa are nevoie de o politica comuna in materie de educatie pentru a reduce decalajele existente intre statele membre si a ne asigura ca toti copiii au acces la educatie de calitate. (…) De aceea, avem nevoie rapid de o Zona Europeana a Educatiei pentru a face din Europa un lider in materie dar si un spatiu in care studiile sunt recunoscute, profesorii sunt sprijiniti, inegalitatile sociale sunt corectate si partenerii sociali sunt respectati si inegalitatile sociale sunt corectate.

Astfel s-ar crea premisele pentru un Plan European pentru Educatie si un buget european dedicat care sa asigure investitii suplimentare pentru dezvoltarea competentelor.

Este timpul sa prioritizam educatia pe agenda europeana!", a declarat europarlamentarul Victor Negrescu

 

.

 

 

Eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat, in plenul Parlamentului European, realizarea unei proceduri de achizitii comune la nivel european pentru tratamentele de ultima generatie privind Covid-19 aprobate de Uniunea Europeana.

 "Aprobarea la nivel european a unor noi medicamente, inclusiv pe baza de anticorpi monoclonali, reprezinta o solutie buna si creeaza premisele pentru salvarea multor vieti. De aceea, propun achizitia in comun la nivel european a acestor tratamente cum s-a intamplat si in cazul vaccinului. Asa ne vom asigura ca toti europenii au acces intr-o maniera echitabila si la un cost decent la aceste tratamente. Haideti sa aratam fata umana a Europei si sa realizam rapid aceasta procedura de achizitii la nivel european pentru toate tratamentele de ultima generatie!", a declarat europarlamentarul roman.

 Reprezentantul Romaniei in Parlamentul European, Victor Negrescu, a explicat ca Romania se confrunta cu o criza a medicamentelor impotriva Covid-19 si a cerut ca Uniunea Europeana sa se implice mai mult.

 "Toti europenii trebuie sa aiba acces la tratamentele de ultima generatie impotriva Covid-19! Din pacate, astazi acest lucru nu se intampla. In fiecare zi sute de romani mor in spitale in absenta unor tratamente adecvate. Aceasta situatie nu mai poate continua. Uniunea Europeana trebuie sa intervina, mai ales acolo unde exista astfel de probleme.", a precizat europarlamentarul social democrat, Victor Negrescu.

 

 

 

0 comentarii3052 vizualizări12 noiembrie 2021




rss 2.0
rss 2.0