Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 18 Mai 2024 - 14587
Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat raportul prin care se defineste obligativitatea cooperarii loiale la nivel european.

Se solicita justificarea legala a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Europarlamentarul roman Victor Negrescu a prezentat, in Comisia pentru Afaceri Constitutionale din Parlamentul European, raportul prin care se defineste obligativitatea principiului cooperarii loiale in procesul decizional european, se solicita justificarea legala a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de guvernul din Austria privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen, se limiteaza amanarea deciziilor de catre Consiliu si se propune o procedura legislativa speciala si simplificata atunci cand mecanismele interinstitutionale nu sunt functionale.

"Exista la nivel european mai multe cazuri in care Consiliul nu a respectat principiul cooperarii loiale prezentat in tratatele europene si in care a blocat procesul decizional european, inclusiv prin aplicarea unor veto-uri nejustificate legal.

Prin acest raport, Parlamentul European cauta sa clarifice din punct de vedere juridic aceste aspecte in asa fel incat, in contextul discutiilor privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen, al unui nou vot in cadrul Consiliului de Justitie si Afaceri Interne si al unui posibil atac la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, sa existe argumente legale suplimentare in favoarea obiectivului tarii noastre de a intra in zona de libera circulatie.

Raportul solicita ca pozitiile statelor membre la momentul adoptarii unui act de catre Consiliu sa fie prezentate public si sa se introduca obligativitatea unei justificari legale obligatorii, in toate cazurile in care statele membre aplica dreptul de veto asupra unei anumite decizii. Aceste justificari s-ar face in baza dispozitiilor tratatului si Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Acest lucru ar conduce inclusiv la situatia in care veto-ul aplicat de guvernul din Austria privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen sa fie justificat legal.

Totodata, prin acest act, Parlamentul European dispune limitarea in timp a termenului de decizie la nivel de Consiliu, propune introducerea unor mecanisme decizionale simplificate atunci cand principiul cooperarii loiale nu este respectat si solicita cresterea rolului avizului dat de legislativul european si Comisia Europeana in privinta aderarii la spatiul Schengen ceea ce ar putea presa Consiliu in adoptarea unui vot pozitiv inclusiv pentru tara noastra" a explicat demersul sau vicepresedintele PES si PSD, Victor Negrescu.

Propunerea de raport a eurodeputatului social-democrat urmeaza sa fie aprobata in Comisia pentru Afaceri Constitutionale la finalul lunii noiembrie. Prezentarea raportului poate fi urmarita la acest link: https://fb.watch/nbxPo627mJ/

0 comentarii3493 vizualizări22 septembrie 2023




rss 2.0
rss 2.0