Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 25 Aprilie 2024 - 14587
Prin comasare, PDL anuleaza dreptul romanilor de a-i schimba pe guvernanti la termen.

Senatorul PSD Titus Corlatean a declarat ca amanarea alegerilor locale si comasarea lor cu alegerile parlamentare anuleaza dreptul romanilor de a-i schimba pe guvernanti la termen.

            "Mandatul alesilor locali este de patru ani. El nu poate fi prelungit decat in situatia de razboi, de sinistru sau de calamitate. Oricat de dezastruoasa si de falimentara ar fi guvernarea pedelista, nu ne aflam in niciuna dintre aceste situatii. Prin urmare, comasarea alegerilor nu face decat sa anuleze dreptul romanilor de a-i schimba pe guvernanti la termen", a declarat Corlatean.

            Senatorul social-democrat considera ca intentia puterii de a comasa alegerile denota frica.

            "Actuala putere este atat de disperata la gandul pierderii alegerilor incat este in stare sa faca orice pentru a se mentine la putere. Intentia de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare denota frica PDL de a pierde puterea si de a fi judecat de romani", a precizat Titus Corlatean.

                                                                             Biroul de Presa al PSD

 

 

 

 

 

 

AGRICULTURA ROMANEASCA 2013.

Impactul reformei PAC si viziunea USL asupra agriculturii romanesti

Hotel Pullman, sala New York  Marti, 06.12.2011 - orele 10:00

 PANEL I 

10:00 - 11:30

Agricultura - miza majora a urmatoarei decade in Romania. Ce schimbari aduce reforma Politicii Agricole Comune pentru agricultorii romani?

 

Deschiderea conferintei - Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, membra a Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European

Cuvinte introductive: locul agriculturii in viziunea USL asupra guvernarii

           Victor Ponta, presedintele PSD

           Daniel Constantin, presedintele PC

Cum poate profita Romania de reforma PAC - Paolo De Castro, Presedintele Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European

Reforma PAC. Implicatii directe pentru Romania - Achim Irimescu, Ministru consilier - Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana

Sesiune de intrebari si raspunsuri

Concluzii

Pauza

CONFERINTA DE PRESA

11:30

 

PANEL II

12:00-13:30

Ce schimbari propune USL pentru agricultorii romani. Prioritati din programul USL pentru agricultura

 

Introducere -  Viorica Dancila, membra a Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European

Cresterea absorbtiei de fonduri europene pentru agricultura si dezvoltare rurala in viziunea USL - Dan Motreanu (PNL)

Redefinirea spatiului rural - necesitate pentru stimularea absorbtiei fondurilor comunitare - Liviu Harbuz, vicepresedintele Departamentului de Agricultura si Dezvoltare Rurala (PSD)

Miza dezvoltarii rurale si dificultatile accesarii fondurilor europene - Emil Risteiu, primar (PSD)

Asocierea - provocare pentru agricultura romaneasca. Sprijinul pentru formele asociative in   viziunea USL -  Daniel Botanoiu, presedintele Asociatiei Tinerilor Fermieri

Sprijinirea fermelor mici si mijlocii. Programe nationale pentru sectorul legume-fructe - Bogdan Cesauanu (PSD)

Romania in contextul optiunilor PAC - Petre Daea, presedintele Departamentului de Agricultura si Dezvoltare Rurala (PSD)

Sesiune de intrebari si raspunsuri. Concluzii. 

 

 

 

 

 

 


COMUNICAT DE PRESA

  Victor Ponta: Guvernul nu a stiut sa negocieze in favoarea agricultorilor romani prevederile noii Politici Agricole Comune europene

  Victor Ponta a criticat incapacitatea guvernului de a apara interesele producatorilor agricoli romani in negocierea noii Politici Agricole Comune a UE: "In 2013-2016, iata cum vor veni banii de la UE: pentru un producator roman - 200 euro la hectar, pentru unul din Ungaria - 442 euro la hectar, pentru un producator bulgar - 391 euro. In aceste conditii, cum sa fie competitiv producatorul roman? Asa negociaza Romania! Din acest motiv produsele de la vecini sunt mai ieftine, desi Romania are un potential agricol mult mai mare decat Ungaria sau Bulgaria. Aderarea la UE a insemnat pentru agricultura o oportunitate uriasa, insa in Romania agricultura se afla la coada listei".

            Declaratia a fost facuta in cadrul dezbaterii "Agricultura romaneasca 2013. Impactul reformei PAC si viziunea USL asupra agriculturii romanesti", organizata de delegatia europarlamentara PSD.

            Daniel Constantin, presedintele PC, a subliniat dificultatile cu care se confrunta producatorii romani: "Traversam cea mai grea perioada din istoria agriculturii romanesti". Liderul PC a avertizat la randul sau ca guvernul are datoria extrem de importanta de a discuta la nivel politic cu celelalte state membre UE, astfel incat varianta finala a reformei PAC sa nu fie dezavantajoasa pentru tara noastra.

            Invitatul special al evenimentului a fost Paolo De Castro, presedintele Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European. Acesta a afirmat ca, in viziunea socialistilor europeni, trebuie sa existe o distributie mai corecta a fondurilor pentru agricultura intre vest si est, astfel incat noile state membre - printre care si Romania - sa-si poata accelera alinierea la standardele impuse de agriculturile puternice.

            Daciana Sarbu, initiatoare a evenimentului si membra in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a PE, a subliniat ca 2013 este un an simbolic pentru agricultura Romaniei: "Este un an de trecere catre noua Politica Agricola Comuna, si este - dupa toate semnalele - anul in care la Bucuresti se va afla o noua guvernare, cea a USL. De aceea este foarte important sa prezentam prioritatile noastre, sa dezbatem si sa identificam solutiile pentru ca mediul rural sa se desprinda de saracie, iar agricultura sa devina un motor de dezvoltare pentru Romania".

            Viorica Dancila, la randul sau initiatoare a dezbaterii si membra in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a PE, a anuntat ca USL pregateste, pentru anul viitor, dezbateri in toate regiunile tarii, pentru a discuta cu agricultori, asociatii agricole si autoritati locale atat propunerile Uniunii pentru agricultura romaneasca, dar si schimbarile intervenite in Politica Agricola Comuna a UE dupa 2013.

            La eveniment au luat parte primari USL, precum si reprezentanti ai asociatiilor si sindicatelor agricole.

   Partidul Social Democrat  Biroul de Presa presa@psd.ro.   06.12.2011

 

 

 

 

 

DECLARATIE DE PRESA

              Proiectul bugetului Ministerului Culturii si Patrimoniului National pe anul 2012 este de 712 milioane lei (96,19% sursa din bugetul de stat si 3,81% venituri proprii), aproximativ acelasi cu bugetul anului 2011.

            Astfel, avem de a face cu un buget de austeritate severa, chiar de "eutanasiere a culturii romane", asa cum s-a afirmat in cadrul dezbaterilor de la comisia de cultura asupra bugetului de luni, 5 decembrie.

            Ministrul Culturii si Patrimoniului National, domnul Hunor Kelemen, a afirmat ca, desi bugetul este mic, va continua derularea proiectelor mari in infrastructura, precum restaurarea Palatului Culturii din Iasi, reconstruirea Teatrului  National Bucuresti, renovarea Operei Nationale din Bucuresti a sediului Muzeului Enescu - Palatul Cantacuzino - si a Muzeului National al Taranului Roman. Vor fi alocate 55 milioane lei Programului National de Restaurare, insemnand restaurarea a 55 de monumente istorice si, de asemenea, vor continua programele de amenajare muzeistica (30 milioane lei). Institutiile aflate in subordinea Ministerului Culturii si Patrimoniului National vor avea aceleasi bugete ca si acelea de anul trecut. Un alt obiectiv prioritar este cel privind derularea Programului National Multianual de Cercetare Arheologica, gestionat de Muzeul de Istorie al Transilivaniei. Ministrul Kelemen Hunor a adaugat ca va cere pe parcursul anului urmator rectificarea actualului buget in sensul cresterii sumelor pentru investitii in obiectivele culturale nationale, dar ca actualul buget, desi unul de criza, va asigura functionarea curenta si finantarea minima a investitiilor in infrastructura culturala.

            Sectorul cultural din Romania este compus in mod conventional din cateva domenii mari.

Domeniul patrimoniului este alcatuit din patrimonial material si patrimonial immaterial. Primul contine, la randul sau patrimonial mobil si patrimonial imobil.

Patrimoniul mobil se refera la artele decorative - sculptura, pictura -, precum si formele mai noi de reprezentare, de tip multimedia, iar sub aspect institutional ii corespund muzeele si galeriile de arta.

Patrimoniul imobil este constituit din obiective de patrimoniu precum cetati, manastiri, cladiri sau fabrici cu valoare istorica, carora li se adauga si siturile arheologice. Tot in domeniul patrimoniului imobil intra si artele vizuale si arhitectura, in special lucrarile publice de arta, precum si ansamblurile monumentale, statuile, etc.

Patrimoniul imaterial este constituit din categoria intr-o anumita masura evaziva "traditii". La categoria "traditii" intra tot ce este in mod curent asociat cu mediul rural: asezaminte culturale, mestesuguri populare, dansuri si spectacole folclorice.

Un alt domeniu este cel al artelor spectacolului, compus din teatru, institutii muzicale si dans. La institutiile muzicale sunt cuprinse filarmonicile, opera si opereta. Pe langa artele spectacolului, exista domeniul culturii scrise, care se refera atat la activitatea editurilor, materializata prin productia de carte, cat si la periodice. Exista apoi domeniul cinematografiei, reglementat prin legea de functionare a Consiliului National al Cinematografiei, la care se adauga si productia de audiograme si videograme. Un domeniu important este cel al industriilor creative, concept relativ nou care surprinde procesul de fuziune dintre cultura si entertainent, dar si cel de comercializare a bunurilor culturale.

Analizand necesitatile privind asigurarea unei cresteri in functionare si activitate in cadrul tuturor domeniilor amintite mai sus, constatam o stagnare si in acelasi timp in anumite segmente un regres semnificativ din cauza subfinantarii cronice pe care acest buget o releva. In tarile europene supradezvoltate, precum Franta, Germania, Spania, Italia sau Marea Britanie, vorbim de procente intre 5 -10 din PIB acordate finantarii culturii. Romania se "lauda" cu un buget de 0,136% din PIB, cifra care spune de la sine despre "importanta" pe care actualii decidenti politici, aflati la putere, o acorda culturii, lipsei de viziune politica si patriotica a acestora pentru ceea ce inseamna  identitatea noastra nationala, grija fata de calitatea vietii  romanilor, precum si a recunoasterii culturii romane in plan international.

 Deputat PSD Victor Socaciu

Presedinte al Departamentului pentru

cultura, culte si minoritati

 06.12.2011 

 


0 comentarii2807 vizualizări06 decembrie 2011




rss 2.0
rss 2.0