Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 25 Septembrie 2021 - 14587
Romii din Romania si holocaustul.

Ziua de 20 februarie este o zi cu dubla insemnatate pentru etnia noastra. Pe data de 20 februarie 1856, aniversam dezrobirea romilor din Romania, dar, totodata, comemoram si pe cei peste 36 de mii de romi morti in Transnistria, deportati in acele locuri de regimul antonescian.

Romii nomazi au fost primii atinsi de persecutii, prin Ordinul nr. 70S/1942 al Presedintiei Consiliului ordonandu-se deportarea lor in Transnistria, fara nicio  exceptie. Numarul si identitatea acestora va ramane pentru totdeauna necunoscut, nomazii neavand acte de identitate, iar o mare parte pare sa fi fost executata imediat.

Din datele istorice ar putea fi vorba de 20.000 de mii de romi nomazi, din care doar 1.500 s-au mai intors in tara. Au urmat romii sedentari, a caror evacuare a inceput la 12 septembrie 1942, nu inainte ca si bunurile acestora sa fie luate prin Comisiile de Romanizare. In opt zile, 30.176 de rromi sedentari au fost plasati in Transnistria. Romii au fost trimisi initial in zonele Alexandrovca (Oceanov), Karanica si si Covaliovka (Berezovca), Mancovca, Voitovca si Stunovca (Balta).

Documente gasite dupa razboi,  vorbesc de reintoarcerea in tara a 6.000 de copii rromi orfani. Numarul celor deportati este inca necunoscut, variind de la 25.000 pana la 300.000 de rromi. Imediat dupa razboi, Comisia romana pentru victimele Holocaustului a declarat 36.000 de morti, dar alte estimari propun o cifra cu mult mai mare. In anii `70 ai secolului trecut, 36.000 de supravietuitori au depus cereri de despagubire, fara ca statul roman sa recunoasca oficial deportarea in Transnistria. Dupa 2007, Raportul Comisiei "Wiesel" si crearea unui institut pentru cercetarea Holocaustului evreilor si romilor din Romania isi propun sa aduca mai multa lumina asupra acestui cataclism al istoriei Romaniei.

In vederea comemorarii romilor morti in holocaust, Partida Romilor Pro-Europa Bistrita-Nasaud a organizat o serie de informari la sediul partidei. Actiuni similare au avut loc in localitatile unde este inregistrata o populatie mare de etnici romi.

Nu trebuie sa uitam un  lucru: afirmarea trecutului asigura continuitatea si referentialitatea generatiilor urmatoare. Altfel, cei care isi uita trecutul, vor fi nevoiti sa-l repete: si victime, si criminali.

 

Emil Neia Lacatus, presedinte Partida Romilor Pro-Europa Bistrita-Nasaud

1 comentariu2513 vizualizări23 februarie 2012
rss 2.0
rss 2.0