Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 22 Februarie 2020 - 4840 vizitatori azi
Ziua internationala a romilor.

Ziua internationala a romilor se sarbatoreste in fiecare an la inceputul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat nastere la Londra, in 1971, la primul congres international al romilor. Atunci s-a luat decizia ca 8 aprilie sa devina Ziua Internationala a Romilor din intreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn international al romilor, cantecul "Gelem, gelem", al cantareatei Olivera Vuco, in cunoscutul film iugoslav "Am intalnit si tigani fericiti", pelicula ce dateaza din 1967.

 Cu aceasta ocazie, presedintele Emil Neia Lacatus si organizatia judeteana a Partidei Romilor Pro-Europa ii invita pe toti prietenii si colaboratorii partidei sa participe la Ziua Internationala a Romilor.

Evenimentul se va derula pe durata a doua zile, 7 respectiv 8 aprilie, atat la Bistrita cat si la Lechinta.

 Pe parcusul celor doua zile de sarbatoare, presedintii de filiale ale Partidei Romilor Pro-Europa din judetul Bistrita-Nasaud vor imparti in zonele lor de competenta materiale promotionale legate de importanta zilei de 8 aprilie.

 " Este o zi importanta pentru toti romii din judetul Bistrita-Nasaud. Cu aceasta ocazie, transmit membrilor etniei noastre salutul domnului presedinte al Partidei Romilor Pro-Europa: " Opre roma, isi vaht akana" - Sus, romilor, este timpul vostru" Asa sa ne ajute Dumnezeu" a declarat Emil Neia Lacatus, presedintele Partidei Romilor Pro-Europa Bistrita-Nasaud.

Biroul de presa

 

 

 

PROGRAMUL SI INVITATII ZILEI INTERNATIONALE A ROMILOR

 
 SAMBATA, 7 APRILIE

Programul zilei de 7 aprilie debuteaza la ora 10.00 cu un campionat de table, in timp ce de la ora 13.30 va avea loc un campionat de fotbal, toate urmand sa se desfasoare in sala de sport a Grupului Scolar.

 Seara, la ora 18.00, in caminul cultural din Lechinta va fi proiectat filmul Iisus subtritat in limba romani, proiectie urmata de un concurs de miss.

 


DUMINICA, 8 APRILIE

 Fata de alte editii ale Zilei Internationale a Romilor, duminica, 8 aprilie, elevii romi de la Scoala Generala numarul 2 din municipiul Bistrita vor fi gazdele unui spectacol inedit dedicat zilei de 8 aprilie.

 Tot duminica, 8 aprilie, la ora 12.00, in Caminul Cultural din Lechinta va fi vernisata o expozitie de fotografii cu tematica romani, iar de la ora 13.30 se va desfasura o parada a portului vechi tiganesc si lansare de coronite pe apa raului Lechinta.

 Actiunile dedicate Zilei Internationale a Romilor vor continua la Lechinta incepand cu ora 15.00 cu un spectacol special:

-        dansuri cu specific romanes

-        cantece cu specific romanes

-        concurs de dans aiganesc

-        karaoke

-        poezii

-        teatru

-        momente vesele

 


INVITATI

 Mirela Petrus

Solistul vocal Alexandru Muresan

Orchestra Ansamblului Profesionist " Dor Romanesc" a Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud

Formatiile de dansuri tiganesti:

"Crizantema romilor" - Sanmihaiu de Campie

"Asul de trefla" - Dumitrita

"Floare de salcam" - Tagu

"Ilo Romano" - Grup Scolar Lechinta

 


ORGANIZATORI

 Grupul studentilor Roma Tarne din Lechinta

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud

Primaria comunei Lechinta

Grup Scolar Lechinta

Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud.

0 comentarii1701 vizualizări04 aprilie 2012
rss 2.0
rss 2.0