Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Duminica 12 Iulie 2020 - 9874 vizitatori azi
POLITICA ALTERNATIVA A ECOLOGISTILOR. S-a reactivat falia seismica Vidraru-Snagov-Shabla.

Omenirea se afla intr-un profund proces de schimbari si transformari economice, sociale si ale mediului inconjurator. Este un moment istoric crucial pentru viitorul ei. Romania trebuie sa tina cont de acest proces de la nivel global si sa actioneze responsabil si eficient la nivel national,atat pentru protejarea cetatenilor sai in fata efectelor actualei crize cat si pentru crearea conditiilor unei dezvoltari durabile.

In acest context de criza economica si sociala, de crestere a gradului de saracie a populatiei, de degradare a sistemului  de sanatate si educatie, de distrugere si instrainare a patrimoniului natural national, de iresponsabilitate si coruptie a unei mari parti a clasei politice si de lipsa unei strategii viabile pentru dezvoltare pe termen lung. Ecologistii prezinta cetatenilor o oferta de politica alternativa.

Ecologistii promoveaza o ecologie politica prin introducerea si respectarea principiilor de baza ale ecologiei in conceperea si implementarea politicilor economice si sociale in sensul respectului institutiilor statului si al clasei politice fata de cetatean si natura,al responsabilitatii fata de echilibrarea relatilor economice si sociale dintre generatii ,al pastrarii si dezvoltarii patrimoniului national in conditiile globalizarii ,al incurajarii initiativei antreprenoriale a capitalului autohton,al prioritizarii obiectivelor de investitii printr-un raport corect intre beneficiul material si protejarea mediului inconjurator.

Ecologistii isi propun  sa transforme treptat  atat comportamentul politic si institutional,cat pe si cel individual in directia intelegerii responsabilitatii pe care  fiecare institutie,organizatie,firma sau cetatean o are fata de ceea ce este  si  ceea ce inseamna Romania pentru fiecare dintre noi si pentru fiecare dintre copii si copiii copiilor  nostrii.

Numai intelegerea si repectarea  valorii inestimabile a patrimoniului nostru  national va putea schimba mentalitatea si comportamentul clasei politice,conducandu-o  spre  un authentic patriotism prin punerea interesului national mai presus decat  interesul electoral.

Prin promovarea unei ecologii politice,ecologistii intentioneaza sa devina  un loc de adunare ai  tuturor celor  care vor sa protejeze si sa imbogateasca patrimonial national in interesul cetatenilor romani.

Iata de ce ecologistii considera ca Romania are nevoie de ecologia politica nu doar in sensul strict al protejarii mediului  natural ci si al protejarii societatii romanesti de pericolul deteriorarii mediului economic ,social,politic si educational.

Dupa mai mult de doua decenii in care politica romaneasca nu a putut sa puna interesul protejarii si dezvoltarii mediului de viata al romanilor mai presus decat interesele electorale sau de grup,oferta de alternativa  politica  pe care o prezinta ecologistii este o alegere salvatoare pentru viitorul cetatenilor

  Marius Rus  Purtator de cuvant PER BN

 

 

 

 

Sunt col(r).prof.univ.dr.ing. Marian RIZEA. Cei mai multi dintre destinatarii acestui mesaj ma cunoasteti, cu bunele si mai putin bunele lucruri pe care le-am facut in cei 25 de ani ca ofiter de informatii si contrainformatii economice. Sunt inginer petrolist si mi-am dat doctoratul in 2001, dupa mai bine de 5 ani de cercetari in care, sub coordonarea distinsului prof.univ.dr.ing. George IORDACHE de la UPG Ploiesti, am studiat in schelele Tg.Ocna, Ocnele Mari, Ocna Mures, etc. "exploatarea zacamintelor de sare, prin dizolvare cu ajutorul sondelor", cu o teza in premiera nationala. Respectabilii membri ai comisiei de doctorat dar si cei care au fost in sala la sustinerea publica, isi amintesc poate, cat de mult am insistat in incheierea expunerii tinuta in amfiteatrul Ap10 al UPG Ploiesti, sa se sesizeze in mod oficial atat reprezentantii SALROM  Bucuresti(prezenti in sala) cat si ai celorlalte institutii abilitate, despre pericolul iminent al producerii de catastrofe tehnico-ecologice, prin prabusirea plafoanelor unor campuri de exploatare a sarii, in schelele mai sus mentionate dar si in alte zone. Ma ofeream atunci, impreuna cu conducatorul meu de doctorat, sa efectuam gratis, o lucrare de consolidare subterana a unor burdufuri subterane de saramura, dupa o reteta si tehnologie proprie, cu sprijin financiar si tehnic din partea Ministerului Industriei. Semnalul meu public, era un strigat de disperare si mare ingrijorare, rezultat al cercetarilor efectuate, un punct de vedere stiintific pe care doar cateva persoane initiate l-au putut intelege in profunzime.

La aproape o luna de la afirmatiile mele publice, au avut loc acele accidente tehnice la Exploatarea Ocnele Mari, judetul Valcea, mult mediatizate, cu pierderi materiale mari si consecinte sociale negative, pe masura.

Guvernul luase hotararea alocarii catorva zeci de miliarde de lei pentru reabilitarea zonei. Am obtinut acceptul sefilor ierarhici (asa cerea regulamentul militar-eram ofiter in activitate)  si am prezentat solutia tehnica pe care o stabilisem cu distinsul conducator de doctorat, la doi politicieni prahoveni, foarte cunoscuti, pe care i-am vizitat la biroul  teritorial, aratandu-le documentatia tehnica, care au apreciat initiativa si au promis ca vor face demersurile necesare, la guvern. Unul, care a trecut in lumea celor drepti, l-a rugat pe celalalt, un traseist politic, astazi inca in Parlamentul Romaniei, sa intervina direct la premierul Adrian Nastase. La cateva zile, am primit un telefon de la o tipa care  sustinea ca suna in numele unei persoane guvernamentale importante si m-a rugat sa fiu pregatit sa ma prezint la Guvern. Nici pana azi nu m-a mai chemat nimeni la Guvern, insa, intre timp, au mai fost cateva prabusiri de campuri de exploatare, cel mai recent in 26 decembrie 2010 la Ocna Mures . Am aflat ca politicianul in functie (nu-i dau numele pentru a nu-i face  o si mai mare publicitate, fiind implicat intr-un dosar penal mediatizat), ar fi sprijinit un SRL de apartament, desprins din Institutul de Cercetare a Sarii Cluj, sa obtina un contract de consolidare a exploatarilor de saramura de la Ocnele Mari, in valoare de cateva miliarde de lei. Patronul acelui SRL, a decedat la putin timp, lucrarile au ramas nefinalizate, iar banii…

Multe dintre situatiile critice similare, pe care le-am identificat pe teritoriul national in ultimii 15 ani, le-am inserat in cartea Asigurarea Securitatii Ecologice-Evaluarea riscului, Editura Academiei Nationale de Informatii, Bucuresti, ISBN  973-8297-68-0, 211 pg., 2005, pentru care, am primit o scrisoare de felicitare si apreciere de la Directorul de atunci al S.R.I., domnul gl.mr.(r) conf.univ.dr. Alexandru-Radu TIMOFTE. Printre problemele subliniate in carte se afla cele referitoare la Rosia Montana, haldele de steril radioactiv aflate in apropierea unor asezari urbane, inchiderile necorespunzatoare de mine de carbuni, neecologizarea a mii de sonde PETROM(un subiect aflat pe teava la), etc., etc.

Poate ca nu as fi scris aceste randuri daca nu as fi primit(probabil si multi dintre Dvs.) astazi, e-mailul de mai jos:

"Basescu a facut presiuni asupra SRI pentru ca acesta "sa lase in pace" afacerea gazelor de sist

Sursele confirma implicarea lui Traian Basescu in "Afacerea Chevron" si interesul sau direct, exprimat in mod clar si nemijlocit:

La bilantul SRI de acum doua saptamani, adica cu o saptamana inainte ca MRU sa semneze cele 3 HG-uri secretizate prin care Chevron a primit in exploatare terenurile de la Marea Neagra, Traian Basescu a avut in discursul sau tinut in fata ofiterilor SRI, in absenta presei, o interventie cel putin ciudata.

"Exploatarea gazelor de sist este foarte importanta si binevenita si cine spune altceva atenteaza la siguranta energetica nationala", a spus Basescu, fara nicio legatura cu restul temelor din discursul sau. SRI-istii din sala au prins insa rapid mesajul, adica lasati-i in pace pe aia de la Chevron, nu va puneti de-a curmezisul, si au primit cu hohote de ris avertismentul Presedintelui. "Hahaha, sa mori tu!", s-a auzit din sala in care se asternuse o liniste mormantala la finalul interventiei basesciene, cind spionii lui Maior au refuzat sa aplaude discursul prezidential.

Basescu s-a facut stacojiu la fata si n-a mai deschis gura." 

 NU comentez textul! Nu am facut si nu fac politica. Stiu doar ca, "nu iese fum fara foc".

Dar, pentru ca de mai bine de doua luni tot scriu (la Monitorul de Petrol si Gaze Bucuresti, Pulsul-geostrategic Brasov, sesiuni de comunicari stiintifice, diverse ziare, etc.) despre posibile efecte negative in plan ecologic prin utilizarea tehnologiei de fracturare hidraulica(fisurare hidraulica) in exploatarea gazului de sist, iar balbele de la nivelul decizional cel mai inalt au produs ingrijorare si neliniste in randul cetatenilor Romaniei, solicit public, in baza dreptului de cetatean al acestei tari si a Legii nr. 544 din 2001 (privind accesul la informatiile de interes public),  ca reprezentantii legali ai statului sa faca publice urmatoarele:

-         Studiul de impact privind mediul inconjurator al lucrarilor de foraj  pentru cercetare, efectuate de firma CHEVRON in perimetrul Nepun din platoul continental al Marii Negre.

-         Ce garantii legale da  statului roman firma respectiva sau firma care va trece la exploatarea gazelor de sist din zona litoralului romanesc, in cazul unor accidente tehnice cu consecinte ecologice in proximitatea perimetrului Neptun? Dar a celorlalte potentiale exploatari din Romania?

-         Ce tehnologii de interventie vor fi utilizate daca se va produce infestarea accidentala a panzei freatice din zonele de lucru?

Ar mai fi multe intrebari de pus, inclusiv  despre modul in care s-au incheiat aceste contracte, cat castiga sau ce pierde statul  roman, daca au fost respectate prevederile legale, dar acestea ar trebui sa  fie puse de catre organele abilitate, in timp util.

Ceea ce ma ingrijoreaza pe mine este continutul unui e-mail pe care l-am primit in martie 2010 de la niste specialisti petrolisti si geologi. Atunci, nu i-am acordat  prea mare atentie.  Nu stiu unde a aparut articolul de mai jos, dar fiind public, rog pe cei care care cunosc si inteleg pericolul ce ne paste odata cu producerea de mici cutremure prin utilizarea tehnologiei de fisurare hidraulica  si asocierea acestora cu acela al reactivarii faliei seismice pe directia Vidraru-Snagov- Shabla(Bulgaria), sa traga un semnal de alarma, inainte de a fi prea tarziu.

Las pe fiecare dintre dumnevoastra sa citeasca acest e-mail (pe care il pastrez si-l pot retransmite celor interesati) si sa trageti concluziile necesare.

Cred ca nu trebuie sa fii mare specialist in geologie ca sa realizezi ca producerea de mici cutremure prin fisurarea hidraulica in perimetrul Neptun din Marea Neagra, poate activa ireversibil falia mai sus-mentionata si poate aduce mai aproape in timp, un cutremur devastator.

 S-a reactivat falia seismica Vidraru-Snagov-Shabla, mai periculoasa decat cea din Vrancea

Pentru Romania sunt doua vesti in ceea ce priveste seismicitatea: una proasta, cealalta foarte proasta. Profesorul universitar Vasile Mocanu spune ca ne putem astepta oricand la un cutremur in zona Vrancea, care ar putea avea 7,6 grade Richter, adica mai mult decat cel din 1977. In plus, s-a reactivat falia tectonica Vidraru - Snagov-Shabla (Bulgaria), care poate produce seisme cu efecte mult mai grave decat cel din Vrancea.

Vrancea nu este singurul focar seismic din Romania. Daca aici cutremurele se produc la adancimi mari, de peste 100 de kilometri, exista o multime de alte focare de suprafata, dispuse pe aproape tot cuprinsul tarii, din Banat pana in Dobrogea si din Satu Mare pana la Giurgiu. In cazul acestora, seismele izbucnesc doar la 5 pana la 70 de kilometri adancime si au efecte zonale devastatoare. Conform datelor seismologilor romani, aceste zone seismice de suprafata se activeaza o data la 50 sau la 100 de ani.

 Harta seismicitatii din Romania pune in evidenta 22 de focare seismice (marcate cu linii rosii subtiri), altele decat cel din Vrancea. Acestea se activeaza periodic, o data la 50 sau 100 de ani. Falia Vidraru - Snagov - Shabla (Bulgaria) - linie rosie groasa - s-a reactivat. In acest moment, avem practic inca doua focare seismice pe langa cel din Vrancea

"Romania este o tara activa din punct de vedere seismic si ne putem astepta oricand la cutremure de adancime de 7,6 grade Richter in zona Vrancea. Din pacate, in acest moment se poate spune ca s-a reactivat si falia Vidraru- Snagov-Shabla (nord-estul Bulgariei-n.r.), care se prelun-geste sub Marea Neagra, falie care produce cutremure de suprafata foarte periculoase", ne-a spus Victor Mocanu, profesor universitar la Facultatea de Geologie si Geofizica din cadrul Universitatii Bucuresti. Diferenta dintre cutremurele de suprafata si cele de adancime este ca primele se resimt pe o arie redusa, dar lasa in urma distrugeri uriase, asa cum s-a intamplat in Haiti, de pilda. Cele de adancime se resimt pe o arie mai mare, dar nu produc victime si pagube atat de mari, cum a fost cazul recent din Chile.

"Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca suntem intr-o zona seismica. In Chile, de pilda, a fost cutremur de peste 8 grade, urmat de replici puternice, dar nu au fost asa multe victime si pagube materiale. Asta pentru ca ei isi contruiesc locuintele pe structuri de sina de cale ferata. Adica stiu ca stau intr-o zona activa seismic si sunt pregatiti", a adaugat profesorul Victor Mocanu.

  Daca priviti cu atentie directia faliei, veti vedea ca aceasta este tangenta perimetrului NEPTUN din Marea Neagra unde urmeaza sa se aplice o tehnologie de extragere a gazelor de sist, interzisa in mai multe tari europene si celui de securitate seismica al centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda. Oricand putem avea o Fokusima pe teritoriul national! Este cazul ca toti specialistii romani din tara si strainatate,(cercetatori, profesori universitari, ingineri geofizicieni, geologi, petrolisti si gazisti) care au cunostinta despre riscurile si amenintarile de acest gen, inclusiv Academia Romana sa-si spuna punctul de vedere pentru a se lua o decizie corecta, in privinta oportunitatii trecerii la exploatarea gazului de sist din perimetrele concesionate.

Doamne, ocroteste ROMANIA!

                 Marian RIZEA -  Ploiesti-Romania

Material trimis de PRM BN.

0 comentarii2114 vizualizări07 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0