Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Duminica 29 Martie 2020 - 9898 vizitatori azi
Programul "Romania puternica".

OBIECTIVELE UNIUNII SOCIAL-LIBERALE PENTRU ALEGERILE LEGISLATIVE DIN DECEMBRIE 2012.  6 Luni de Rezultate Pozitive.  Victor Ponta si coalitia politica pe care o conduce intentioneaza sa se distanteze serios de politicile publice negandite si disfunctionale adoptate de guvernul anterior. Primul pas este intelegerea ca austeritatea fara un plan, care incearca doar calmarea pietelor nu face decat sa perpetueaze saracia, inegalitatile sociale si somajul. USL se angajeaza la o abordare ambitioasa si dinamica de dezvoltare economica, crearea de slujbe si protectie sociala inteligenta. Noul guvern, intr-un an cu crestere economica de cel putin 1,5% si un deficit bugetar de 2,2% care poate fi redus si mai mult, are aceste obiective la indemana. Cabinetul Ponta s-a concentrat pe stoparea imediata a masurilor nejustificate si uneori ilegale de austeritate si a pus un pe lupta statului impotriva evaziunii fiscale si a coruptiei. Aceste initiative au intarit increderea finantatorilor externi in Romania (FMI si Banca Mondiala).

Masurile bugetare asociate acestui plan se bazeaza in principal pe o economie de consum voluntar, investitii, echitate sociala si o abordare severa a deficitelor bugetare. Principalele astfel de masuri sunt:

-         Cresterea salariului minim; impreuna cu o scadere a contributiilor sociale (-5%);

-         Scaderi de taxe pentru cei mai vulnerabili cetateni;

-         Scaderi de taxe pentru IMM-uri;

-         Simplificarea legislatiei asociate cu crearea si dezvoltarea IMM-urilor;

Pentru a se asigura ca aceste idei sunt aplicate, guvernul Ponta intentioneaza sa creeze un Plan National de Raspundere si un Comitet de Supraveghere Bugetara Transparenta.

POLITICI PUBLICE IN AGRICULTURA: PRIORITATE/MODERN/ORGANIC/SLUJBE

Chiar daca reprezinta numai 9% din PIB, procentul de oameni angajati in sectorul agricol reprezinta 33% din populatia muncitoare. Intr-o lume care devine rapid preocupata de siguranta alimentara si de o agricultura durabila, potentialul agricol al Romaniei este extrem de important. Cabinetul USL considera in mod natural agricultura o prioritate nationala. Noua strategie vizeaza transformarea sistemului agricol, imbunatatirea calitatii produselor si a productivitatii in baza urmatoarelor principii:

-         Reparcelarea terenurilor pentru evitarea fragmentarii;

-         Restaurarea si/sau dezvoltarea unui sistem national de irigatii;

-         Imbunatatirea infrastructurii locale;

-         Incurajarea tinerilor fermieri, in special cu fonduri europene;

-         Stabilirea de recompense financiare;

-         Dezvoltarea agriculturii "eco";

-         Sprijinirea producatorilor de fructe si legume, inclusiv prin dezvoltarea de industrii alimentare conexe;

 

POLITICILE DE DEZVOLTARE REGIONALA USL

Investitii regionale majore

In urmatorii 4 ani, mai multe autostrazi si proiecte de transport vor fi finalizate. Guvernul USL va termina autostrada Bucuresti-Arad, care va lega Romania de Europa. Autostrada Transilvania, precum si autostrada Bucuresti-Ploiesti-Brasov vor fi finalizate pana la sfarsitul 2016. Inca doua proiecte majore de infrastructura vor fi lansate in cursul legislaturii viitoare - Autostrada de Sud ce va lega Bucuresti de Timisoara si autostrada de legatura intre Tg. Mures si Iasi.

In plus, Guvernul intentioneaza sa reabiliteze si sa continue prin intermediul unui parteneriat public-privat proiectul unui canal care leaga Bucuresti de Dunare. Similar, in scopul de a imbunatati sistemul de irigare in Moldova si Muntenia, Guvernul intentioneaza sa inceapa lucrul la canalul Siret-Baragan.

Statul roman va continua sa fie implicat activ in promovarea proiectului Nabucco si a conductei de petrol Constanta-Trieste.

Romania are nevoie de un cadru de organizare teritoriala si administrativa mai eficient, care poate pastra un echilibru intre nevoile comunitatilor locale si poate asigura accesul autoritatilor locale la resurse.

USL doreste sa sprijine crearea a 8 regiuni care vor fi suprapuse actualelor diviziuni teritorial-administrative. Judetele nu vor fi desfiintate. Fiecare regiune va avea, pana in 2016:

-         Un campus universitar european;

-         Un complex sportiv multi-disciplinar;

-         Un centru medical de urgente  si un Spital Regional echipat la standarde internationale;

-         Un aeroport international;

 

Zonele rurale vor primi atentia pe care o merita. Pana in 2016, acoperirea retelei de canalizare va creste de la 52% la 90% iar accesul la curent electric de la 83% la 100%.

Pentru a sprijini dezvoltarea comunitatilor rurale vom initia un program national de imbunatatirea infrastructurii de comunicare si transport.

 

POLITICILE DE ENERGIE USL

USL este constient de importanta majora a recoltarii de energie curata si accesibila in dezvoltarea economiei din Romania si pentru viata de zi cu zi a romanilor. De aceea, Romania trebuie sa-si ia un angajament pentru a atinge independenta energetica din surse sigure si viabile.

 

In acest scop, in urmatorii patru ani, USL sprijina:

-         Cresterea capacitatii de stocare a gazelor naturale, pentru a usura eventualul impact al aparitiei de crize, penurii sau catastrofe naturale;

-         Investitii in hidroenergie, energie solara si energie eoliana, in special in zone rurale;

-         Productia de energie nucleara. USL va cere o analiza de costuri si va initia dezbaterea despre deschiderea a doua noi reactoare nucleare la Cernavoda;

-         Extinderea si imbunatatirea eficientei retelelor de incalzire urbana;

USL va lansa si doua mari programe publice legate de consumul de energie:

-         Educarea oamenilor in sensul economisirii consumului de energie, pentru a proteja mediul si a folosi energia mai eficient;

-         Cresterea eficientei energetice la nivel national prin reabilitarea termica a blocurilor, imbunatatirea eficientei energetice domestice si cresterea gradului de utilizare de energii alternative.

 

POLITICI PUBLICE PENTRU TINERI: EDUCATIE/SPRIJIN/ANTREPRENORIAT

Tinerii romani au nevoie sa-si regaseasca instinctul de apartenenta si de succes. Initiativele si ideile lor de afaceri trebuie sa fie sustinute ca parte a unui efort national de a crea o societate inclusiva. De aceea, USL va incuraja politici moderne in domeniile educatiei, asistentei familiale si antreprenoriatului.

 

Pana in 2016, USL doreste:

-         Facilitarea accesului tinerelor cupluri la o prima locuinta;

-         Construirea de noi scoli si gradinite pentru a primi 50.000 de copii;

-         Initierea unui program national de modernizare a infrastructurii scolare;

-         Guvernul va finanta, partial sau complet, costurile pentru internet gratuit oferit elevilor si studentilor si hotspot-uri de internet wireless in institutiile publice;

-         Facilitarea accesului la locuinte sociale pentru 200.000 de oameni;

-         Pentru a reduce rata somajului intre tineri, USL doreste organizarea unui sistem de cooperare intre angajatori si scoli;

-         Cel putin 3% din PIB va fi investit pentru Cercetare si Dezvoltare, 1% direct de la stat si 2% din partea mediului privat.

 

VIITORUL SOCIETATII NOASTRE: STABILITATE/PUTERE/DEMNITATE

USL considera ca statul de drept este esenta democratiei si cel mai important factor pentru viitorul european al Romaniei.

USL doreste modificarea Constitutiei Romaniei pentru a reflecta schimbarile aduse de secolul 21 si pentru a stabili o mai clara si eficienta relatie intre institutii. Consultarea cu partenerii sociali relevanti va fi initiata cat mai curand posibil pentru a asigura un document cadru cat mai impartial si trainic:

- Procedura de nominalizare a judecatorilor si procurorilor trebuie sa devina cu adevarat independenta de influente politice;

- Sistemul birocratic de stat trebuie sa fie redus drastic si inlocuit cu o infrastructura informatizata performanta.

 

POLITICA EXTERNA A ROMANIEI

-         Romania va respecta angajamentele luate fata de partenerii sai din Europa si restul lumii;

-         Romania va deveni un membru constructiv si de incredere al Uniunii Europene;

-         Romania va mentine si consolida Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii;

0 comentarii2198 vizualizări13 noiembrie 2012




rss 2.0
rss 2.0