Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 13 Iulie 2020 - 11942 vizitatori azi
Victor Ponta la Bistrita.(n.r.-Adio Petrom-OMV) 20 de poze.

Transcriere integrala a Conferintei de Presa sustinuta de Victor Ponta, Liviu Dragnea si Radu Moldovan la Bistrita.  

 Radu Moldovan: Azi am avut o zi importanta cu o prezenta foarte importanta la noi in judet a domnului prim-ministru, a presedintelui Senatului, a unor colegi ministri. Dupa scurta mea introducere, trecem direct la intrebari sau vreti sa comunicati dumneavoastra ceva? Direct la intrebari si ne revedem pe urma la mitingul pentru lansarea candidatilor la Sala Polivalenta!

Intrebare: Am auzit aseara o apreciere facuta de presedintele Traian Basescu, cum ca dumneavoastra faceti aceleasi greseli pe care le-a facut si Guvernul Boc. Doriti sa comentati?

Victor Ponta: Ma bucur sa aud ca la "Realitatea" auziti numai aprecierile domnului presedinte Basescu! Eu constat ca domnul presedinte Basescu face aceleasi greseli ca presedintele Basescu de dinainte de suspendare, si anume are memoria scurta, spune azi invers decat a zis ieri - nu spunea dansul cu domnul Boc care a fost un prim-ministru extraordinar, care va fi apreciat peste secole? Ideea e urmatoarea, ca sa reusesc totusi sa ies din acest gen de conversatie: presedintele Traian Basescu, constatand probabil ca si dumneavoastra starea jalnica a campaniei celor de la PDL, a preluat dansul functia de sef al campaniei electorale si de purtator de cuvant. Mi s-a parut la fel de convingator ca si Traian Radu Ungureanu. Cand vrea sa avem dezbateri electorale, le avem! Atat.

Intrebare (Marius Chiuzan-Bistritanews.ro): Domnule prim-ministru, am o singura intrebare: la anul expira contractul cu OMV-Petrom. Aveti de gand sa rascumparati compania si sa redati siguranta energetica romanilor ?

Victor Ponta: Cred ca e o mica eroare aici. Ceea ce expira la anul este situatia redeventelor. Nu expira contractul de privatizare. Un contract de privatizare, odata incheiat, eventual daca voia statul roman sa cumpere OMV-ul… la redevente, daca ma-ntrebati, si cred ca acesta era sensul intrebarii dumneavoastra, da, nu doar pentru redeventele in exploatarile de gaze si de petrol, ci tot sistemul de redevente, referitor, evident, la toate resursele naturale, conform discutiilor pe care le-am avut atat cu marile companii care activeaza in Romania, dar si cu Fondul Monetar, Comisia Europeana, da, intentionam sa venim cu un nou proiect referitor la redevente si aducerea redeventelor - uitati, ma uit la apa minerala, tot redevente se numesc - la o medie europeana. Nu pot sa va dau detalii, pentru ca exista, sigur, mai multe practici. Ceea ce ne dorim este o medie europeana care, pe de o parte, sa incurajeze investitiile, pentru ca nimeni nu vrea ca cei care exploateaza resurse sa plece din Romania pentru ca sunt prea mari redeventele, dar pe de alta parte sa ai incasari la buget la un nivel mult mai bun decat cel actual. Repet, 2014, daca stiu eu, 10 ani a fost obligatia din contractul de privatizare de pastrare a redeventelor. Expira cele de la OMV-Petrom, am avut mai multe runde de discutii la nivel tehnic si anul viitor obligatoriu Guvernul va propune in Parlament, pentru ca Parlamentul trebuie sa aprobe, o actualizare a nivelului redeventelor pentru tot ce inseamna resurse naturale.

Intrebare: Domnule prim-ministru, cand vor fi avansate primele date pe bugetul 2013?

Victor Ponta: Eu am deja primele date, in primul rand pentru ca exista o strategie fiscala deja aprobata, in al doilea rand pentru ca ministrul de Finante, pentru ca, dupa cum stiti foarte bine, nu candideaza la alegeri, are de la mine sarcina de a lucra pe tot ce inseamna structura bugetului 2013, venituri, cheltuieli. Ceea ce insa este absolut logic si ceea ce am discutat si cu presedintele Basescu la intalnirea de saptamana trecuta, daca nu ma insel, a tinut de realitatea in care traim. Bugetul pe 2013 trebuie sa fie propus de catre noul guvern. Noi ne bazam pe sondaje, pe ceea ce stim din practica, ca acest guvern va fi tot al USL-ului, dar confirmarea nu o avem decat pe data de 9 seara. In al doilea rand, daca noul guvern va fi tot al USL-ului si condus de mine, eu am in vedere o alta structura guvernamentala, diferita de cea actuala, si asta inseamna o alta bugetare. In al treilea rand, bugetul nu va fi trimis spre Parlament decat dupa ce il discuti cu creditorii nostri internationali, FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala. Conform discutiilor pe care le-am avut, calendarul este, o sa il spun de fiecare data, 20 decembrie noul Parlament, eu sunt gata pe 21 decembrie, a doua zi, sa vin in Parlament cu structura Guvernului si programul de guvernare si pe 22 sau 23 decembrie sa prezint deja un proiect de buget, insa delegatia FMI, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale a stabilit acest lucru, in prima saptamana le-am explicat cat de important este Sfantul Ion in Romania si ca n-are rost sa vina inainte de Sfantul Ion, dar imediat dupa 7 ianuarie vor fi aici, iar Parlamentul - si optiunea mea, am discutat-o si cu domnul Antonescu - sa fie convocat in sesiune extraordinara in jur de data de 15 ianuarie. Ceea ce pot sa va asigur este faptul ca este asigurata finantarea, inclusiv pentru a doua transa de marire a salariilor bugetarilor, cea din 1 decembrie, este asigurata si pentru luna ianuarie si pana la momentul in care se adopta bugetul.

 

Intrebare: Presedintele Traian Basescu declara ca incercarea de privatizare a Oltchim a fost un dezastru si o capcana prea mare pentru un soricel atat de mic, referindu-se aici la Dan Diaconescu. Cum comentati?

Victor Ponta: Nu imi permit sa fac niciun fel de comparatie cu mamifere mici sau mari. Pot sa spun un singur lucru, ca domnul presedinte Basescu ar fi putut sa aiba un rol pozitiv in cazul Oltchim daca timp de trei ani, pentru ca Oltchimul de trei ani consuma bani publici, daca timp de trei ani ar fi avut o atitudine fata de ceea ce s-a intamplat in 2009, 2010, 2011, atunci cand Oltchimul a mers tot timpul in pierdere si a mers pe datorii acumulate catre Electrica, catre banci, si ar mai fi putut avea un rol pozitiv daca ii spunea colaboratorului domniei-sale, domnul Videanu, sa nu faca acel joc cu Dan Diaconescu. Acum, presedintele are acest dar extraordinar ca numai dupa ce se intampla lucrurile devine intelept. Ar fi fost extraordinar daca era intelept inainte. Mai fac inca o data si o sa fac de fiecare data precizarea: privatizarea Oltchim a fost trecuta si semnata in memorandumul din luna februarie, semnat de presedintele Traian Basescu si primul-ministru Ungureanu, avand ca data aprilie. Aprilie a trecut si nu s-au tinut de cuvant si atunci obligatoriu pentru noul guvern a devenit prior action septembrie, iar Videanu, Ungureanu si Dan Diaconescu au considerat ca in acest fel vor da o lovitura politica USL-ului. Nu am constatat sa fi dat o lovitura politica USL-ului, insa pana la urma si-au batut joc de oamenii de-acolo, ceea ce cred ca pe domnul Videanu, cel putin, si pe domnul Diaconescu ar trebui sa-i coste si din punct de vedere penal, nu doar politic. Politic e o sanctiune, dar nu cred ca sunt foarte interesati.

 

Intrebare: Tot aseara Traian Basescu era ironic in ceea ce priveste posibilitatea Romaniei de a-si exercita dreptul de veto in Consiliul European.

Victor Ponta: Haideti sa va explic un lucru: presedintele, repet, are o memorie extrem de scurta si e bine sa i-o reimprospatam. Cand a zis povestea aia cu ce rusine ii e ca Romania are observatori OSCE, dupa aia s-a facut de ras, ca observatori OSCE erau si in America, si in Franta si peste tot. Cand spune ca e o mare greseala sa vorbesti despre dreptul de veto, eu ii reimprospatez memoria: inainte de Consiliul European din primavara, Romania condusa de domnul Traian Basescu a invocat dreptul de veto, singura dintre cele 27 de tari, cand a fost vorba de inceperea negocierilor cu Serbia. Sunt convins ca si dumneavoastra va amintiti ca atunci cele 26 de tari ale Uniunii Europene au fost de acord cu inceperea negocierilor cu Serbia si domnul presedinte Basescu a zis ca el opune veto daca Serbia nu se ocupa, nu garanteaza drepturile minoritatii romanesti din Serbia. Deci la Consiliul din primavara, de aia zic ca are memoria scurta si fluctuabila. Daca vorbim de alte tari acum, legat de mecanismul financiar multianual, va reamintesc ca in situatia "rusinoasa", ca la OSCE, de a invoca dreptul de veto se afla urmatoarele persoane: primul-ministru al Frantei, domnul Ayrault, care a anuntat ca Franta se gandeste si considera inacceptabil, se gandeste sa blocheze bugetul daca se vine cu propunerea lui Van Rompuy, primul-ministru al Marii Britanii, domnul Cameron, care a spus foarte clar ca daca nu se ingheata la 2011, Marea Britanie va bloca. Va mai dau: primul-ministru al Danemarcei, doamna Helle Thorning-Schmidt, care a spus ca daca nu exista niste rebate-uri pentru Danemarca voteaza impotriva, asa incat cred ca presedintele cred ca se bazeaza intotdeauna pe ignoranta jurnalistilor, a romanilor, lucru care nu-i face mare cinste, ca sa spun foarte direct. Sau, sigur, cred ca a convins-o pe doamna Boagiu, ca dansa a inteles cum e cu dreptul de veto!

 

Intrebare: Ati spus ca o sa castigati alegerile. Ce se va intampla in cazul in care Traian Basescu va refuza sa va numeasca prim-ministru? Cea de-a doua intrebare: in cazul in care veti ajunge din nou prim-ministru, cand credeti ca Romania isi va recupera o parte din demnitate si nu va mai face sluj in fata Angelei Merkel sau a oricarui ambasador american?

Victor Ponta: Eu fac o singura precizare: n-am spus ca vom castiga, am spus conform sondajelor si tuturor predictiilor din toate partile, pro-USL, anti-USL, presa, acesta este rezultatul actual, undeva spre 60% pentru USL vot politic, undeva spre 20% pentru PDL si vreo 10-15% pentru aliatii lor, pentru Dan Diaconescu. Deci 60 e mai mare decat 35. Rezultatul o sa-l avem pe 9 decembrie. Referitor la celelalte doua intrebari, mai ales ca-i vorba fix de mine, dati-mi voie sa il rog pe copresedinte, pe domnul Antonescu, sa ma ajute un pic, ca nu vreau sa vorbesc eu despre mine, ce se intampla…

Presedintele Basescu a invocat in ultimele sale interventii niste calcule, cat pierde fiecare roman, nu? Parca asa a zis domnia-sa. Eu sunt singurul roman care il ia in serios, ca ma ocup cu calcule. Propunerea presedintelui Van Rompuy, ultima propunere, cea fata de care eu sunt absolut decis ca Romania trebuie sa spuna categoric "Nu", este o propunere care presupune alocarea pe fonduri de coeziune pentru Romania cu o scadere de cinci miliarde fata de propunerea Comisiei Europene, cinci miliarde de euro. Noi am facut calculele asa, rotunde. Pe politica agricola, trei miliarde de euro - impreuna, opt miliarde! Ca sa intelegem despre ce vorbim: mai putin propune Van Rompuy fata de ceea ce a propus Comisia Europeana si Parlamentul European, opt miliarde! Opt miliarde inseamna 400 de euro pentru fiecare dintre cetatenii, cei 20 de milioane, ca sa ii numaram pe toti, copii, femei, batrani, strainatate, 400 de euro mai putin pentru fiecare dintre dumneavoastra din fonduri europene, ca sa intelegeti pentru ce voteaza domnul Basescu. Daca voteaza "Da", ne ia 400 de euro la fiecare, daca spune "Nu", mergem pe propunerea facuta de Comisia Europeana si Parlamentul European, nu ce-a cerut Romania, ca noi am cerut mult mai mult decat atat. Eu va spun ce s-a propus de catre Comisia Europeana si Parlamentul European. Doi: asta e cu banii, ca sa inteleaga presedintele Basescu, ca dansul e cu calcule, cu bani, eu mai vreau totusi sa mai vorbesc si despre fundamentul intrarii noastre in Uniunea Europeana. Noi n-am intrat in Uniunea Europeana doar ca sa ne faca ANI si DNA. Am inteles, e un lucru foarte bun, e extraordinar. Noi am intrat, ca si alte tari, Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, noi am intrat pentru ca Uniunea Europeana presupune coeziune si presupune o dezvoltare comuna. Daca agricultorul roman are subventii - e domnul Constantin langa mine si va da toate datele - de trei ori mai putin decat cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim?! Subventii, asta inseamna ca o sa mancam produse din celelalte tari. Daca pe fonduri de coeziune, care inseamna drumuri, care inseamna alimentari cu apa, care inseamna toate celelalte programe sectoriale si regionale, avem mai putin decat tarile bogate, n-o sa avem niciodata vreo sosea sau o autostrada ca celelalte tari, deci principiul coeziunii si al solidaritatii este un principiu fundamental al Uniunii Europene. Domnul presedinte Basescu face glume de doi bani, dar nu le explica oamenilor despre ce se discuta acum la Bruxelles. Se discuta daca motivul pentru care toate tarile au vrut sa intre in Uniunea Europeana, si anume sa traim toti impreuna mai bine, se mai respecta sau nu, ca daca ni se spunea in 2007, "dom’ne, n-o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in Vest, dar o sa va facem ANI si DNA", poate ca ne gandeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins si eu cred ca domnul presedinte Basescu, prin tot ce face, inspira in populatia Romaniei un sentiment antieuropean. Si asta e o mare vina a lui. Pentru mine, Europa inseamna lucruri bune, nu inseamna nici Traian Basescu, nici colegii domniei-sale din PPE, care, de altfel, nici nu vor mai fi in functii, ca noi vorbim de 2014-2020. In 2014-2020 nu va mai fi nici domnul Basescu, e posibil, nu stiu, o sa fie alegeri, sa nu mai fie nici domnul Van Rompuy, nici doamna Merkel. Noi discutam acum despre fundamentul Uniunii Europene, nu vorbim despre cum vrea Traian Basescu ca pe 9 decembrie, daca avem majoritate, sa mai strige cineva pentru el ca are dreptul sa nu respecte votul. Realmente acum vorbim de interes national, nu de interese personale. Si eu imi doresc foarte mult, nu pot sa acuz inainte de a se intampla, imi doresc ca presedintele Basescu sa nu mearga la Bruxelles sa reprezinte interese personale, cum a facut de multe ori, sa mearga de data aceasta sa reprezinte un interes national care inseamna 2014-2020 o perioada in care noi, cei de-aici, o sa trebuiasca sa-i platim pensia domnului Basescu si masina de protocol si casa si toate celelalte. Noi, cei de-aici, trebuie sa le platim, ca dansul nu cred ca o sa aiba vreo contributie la PIB-ul Romaniei dupa 2014, cum n-a avut nici pana acum, de altfel.

 

Intrebare: Credeti ca va tine cont, avand in vedere ca a declarat ca n-are nevoie de ministri politici la Bruxelles, ca ii trebuie specialisti cu laptop?

Victor Ponta: Eu pot sa va spun un singur lucru, apropo de cum merge caine surd la vanatoare: ieri, toti secretarii de stat, totii specialistii din Guvern s-au dus la Cotroceni sa-i explice domnului presedinte ce sa spuna acolo! Adica, stiti cum e, ca si cand ma duc si eu si joc la Barcelona si iau cei zece jucatori si ma bag si eu pe teren si o sa zic "ce buni suntem!" Cam asa e si cu negocierea asta: eu am spus ca e normal, nu m-am apucat sa zic nu, sa nu mearga secretarii de stat, sa nu mearga domnul Orban, sa nu mearga nimeni acolo, sa-l lasam in ofsaid pe presedinte ca nu stie ce se intampla - dimpotriva, secretarul de stat de la Agricultura a fost acolo, secretarul de stat de la Finante, merg toti, sunt in delegatie, i-am trimis in delegatia presedintelui ca sa nu poata sa spuna, "dom’ne, n-am avut date, n-am avut calcule". Sa nu poata sa dea iar vina pe noi, daca stia el ce lucruri extraordinare… are tot acolo. Un singur lucru: se gandeste la Romania sau se gandeste la el acolo. Nu pot sa spun, o sa vedem impreuna cu dumneavoastra acest lucru

 

Intrebare: Am inteles ca ne uitam toti pe acest buget…

Victor Ponta: Toti, cand spuneti "toti", spuneti toti cei 27 de prim-ministri care se bat pentru tara lor.

 

Intrebare: …si vom invata sa cheltuim acei bani, pentru ca avem prezentul asta!

Victor Ponta: Haideti sa va explic si asta: la politica agricola comuna, din fericire, avem un grad de absorbtie la 52% deocamdata, dar pana in 2014 vom avea, probabil, aproape de 100%. La politica de coeziune e foarte greu sa mearga domnul Basescu, cel care a fost presedinte in toti anii 2009-2011, cand Comisia Europeana a constatat nereguli, fraude s.a.m.d., ca el era seful si al domnului Botis, si al domnului Lazaroiu, si al doamnei Boagiu, din cauza careia s-a blocat programul de autostrazi… ce sa spuna, sa spuna cum a invatat din propriile greseli? Sau ce poate sa spuna presedintele Basescu? Asa incat sa pedepsesti Romania in 2014-2020 din cauza lui Botis si a lui Boagiu e profund nedrept si nimeni nu a considerat acest lucru corect si sunt convins ca nu il va accepta nici presedintele Basescu.

 

Intrebare: O intrebare pentru domnul Dragnea referitoare la candidatura Catalinei Stefanescu. Ne spuneti care au fost considerentele luate in calcul cand i s-a aprobat candidatura?

Liviu Dragnea: Sunteti, banuiesc, de la "Realitatea", nu? Este o trecere fireasca de la viitorul Uniunii Europene la Catalina Stefanescu. Chiar apreciez intrebarea! Faptul ca o intreaga masinarie bine platita, bine structurata, s-a concentrat pe o tanara de 24 de ani, dincolo de, ma rog, aspectele uneori mizerabile ale acestei campanii, arata si disperarea. Am inteles ca o zi s-a discutat la televizor ca ar fi dansatoare sau n-ar fi dansatoare. Vreau sa spun in final, ca nu vreau sa comentez foarte mult, o nuanta pe care ar trebui sa o luam in seama toti: Catalina Stefanescu n-a fost numita intr-o functie. I s-a oferit o oportunitate sa candideze si, cu tot respectul fata de postul de televiziune onorabil la care lucrati, nici dumneavoastra, nici eu, nici Victor Ponta nu decide daca intra in Parlament, ci doar cetatenii. Faptul ca unui tanar de 24 de ani se incearca sa i se ia dreptul sa se adreseze cetatenilor si sa incerce sa-i convinga ca si un tanar are dreptul sa mearga in Parlament mi se pare un pic depasit. Atunci ne mai intrebam de ce tinerii sunt din ce in ce mai dezamagiti in Romania? Acum eu nu stiu la "Realitatea" care ar fi nivelul de varsta de la care ar trebui sa se califice: 40 de ani o femeie, 60 de ani, poate 80 de ani, sa fie in deplina maturitate? Cam atat am de spus. Ca pregatire, a facut Universitatea Bucuresti - numai putin, ca e un subiect important, pe acelasi nivel cu Uniunea Europeana -, urmeaza Facultatea de Drept in continuare, a absolvit si Institutul "Puskin" din Moscova. Eu sunt curios de ce n-a aparut pana acum informatia asta, poate vedem saptamana viitoare ca cine stie, i-a luat mintile lui Putin sau nu stiu cui din Rusia si asa a ajuns la Institutul "Puskin"… Eu sper, cu toata seriozitatea, ca aceasta tanara si toti tinerii din ce in ce mai multi din Turnu-Magurele pe care ii sustin sa nu cedeze si sa isi duca campania pana la capat ca sa arate ca intr-adevar un grup de tineri se pot opune unei masinarii odioase.

 

Intrebare: Tot aseara Traian Basescu spunea ca din cauza ca la noi ar fi numiti politic managerii vorbim despre situatii destul de complicate. Cum comentati?

Victor Ponta: Nu stiu, domnul presedinte a fost extrem de neserios aseara si eu tot fac eforturi sa-i raspund serios. Daca vorbim de Hidroelectrica, am ajuns cu Hidroelectrica in insolventa ca sa taiem contractele cu baietii destepti incheiate de Videanu. Nu l-am auzit pe domnul Basescu pana acum sa lupte cu baietii destepti ai lui Videanu, pentru ca probabil a avut si dansul campanii - asta-i viata! Daca vorbim de Compania Energetica Oltenia, care, in ultimii doi ani, a fost pe pierdere, ma rog, componentele sale, anul acesta, dupa primele sase luni, are 30 de milioane profit. Transgaz, Romgaz sunt pe profit. CFR Marfa si CFR Calatori sunt pe pierdere; CFR Marfa - noi am mers in CSAT sa trecem la privatizare si ne-a blocat domnul presedinte Basescu, ca a zis ca nu e de acord. Deci, va spun, fac eforturi sa-i raspund serios in conditiile in care afirmatiile domniei sale sunt identice cu cele ale lui Traian Radu Ungureanu. Si trebuie sa recunoasteti ca sa-i raspund lui serios lui Traian Radu Ungureanu e foarte greu, chiar daca vorbeste prin gura domnului Basescu. De aceea, daca vreti dumneavoastra un raspuns serios, va iau fiecare companie in parte si va spun in ce situatie este, ca eu sunt pregatit. Ma indoiesc insa ca asta a fost scopul. Scopul presedintelui a fost sa dea o tema de campanie, sa uitam de Trasculescu, sa uitam de Videanu, sa uitam de Boagiu, care ne-a blocat programul pe transport. Ma rog, suntem in campanie. Ce e nou cu domnul Basescu? Dumneavoastra doar nu l-ati luat in serios ca el n-o sa faca campanie! Oricum, de departe - si cu asta inchei - gogoasa cu pensiile: domnule, cine ne zice ca trebuie sa marim pensiile, domnul Basescu, cel care le-a taiat si care ne-a zis tot timpul ca avem deficit la pensii si ca trebuie sa le taiem in continuare? Le-a taiat cu durere si acum mai ramane sa planga la televizor pentru pensionari. Pai nu el le-a taiat pensiile, nu el ne spune… cred ca tot el ne-a zis, nu, cu deficitul de la fondul de pensii. E chiar mai demagog decat Blaga sau Ungureanu, ceea ce nu-i usor, sincer! Am inteles. Vrea sa marim pensiile? Maine le maresc. Sa-mi spuna domnul presedinte Basescu ca e de acord.

 

Intrebare: Domnule prim-ministru, operatiunea "Nasul" e sinonima cu operatiunea cu operatiunea "Vamesul"? Adica, daca imi permiteti sa ma exprim academic, prosteala pentru prosti?

Victor Ponta: Nu, asta nu e o exprimare corecta, pentru ca a fost pentru presa chestia asta. Adica dumneavoastra ati transmis in direct pe toate televiziunile povestea cu nasii, ca si povestea cu vamesii aceia pe care-i ducea cu elicopterul. Sa stiti ca sunt toti la serviciu, toti vamesii. N-are niciunul nicio problema. Au jucatul in filmul "Combaterea coruptiei" - atunci era sa-l apere pe Blejnar, nu? Acum a sunat si nu mai stiu ce scandal avea… ah, era cu stenogramele din dosar, tot cu domnul Basescu cu Blejnar, nu? Pac, au bagat filmul cu nasii. Credeti ca s-a intamplat ceva? Ca sa-l acopere pe nasul Blejnar, i-au bagat pe nasii din CFR. Eu nu pot decat sa ma bucur atunci cand, sigur, sunt combatute retele de crima organizata. Dar evident, ca si dumneavoastra, constat ca… ce, ati mai auzit ceva sau s-a mai auzit ceva? Nu, la urmatorul scandal al domnului Basescu o sa mai faca o operatiune din asta.

 

Intrebare: Daca tot am vorbit de domnisoara Stefanescu si de calitatile ei, cum vedeti un duet Orban - MRU?

Liviu Dragnea: Stimate domn, Catalina Stefanescu candideaza in Teleorman si nu vreau sa jigniti cetatenii din Teleorman comparand-o pe Catalina Stefanescu cu MRU!

Victor Ponta: Multumim mult de tot!

   Biroul de Presa al PSD , presa@psd.ro, twitter.com/biroupresapsd

18.11.2012                                                                                 

 

 

 

 

Transcriere-   Buna dimineata! Eu la Bistrita nu pot sa tin discursuri electorale pentru ca ne stim mult prea bine de foarte mult timp. As putea, eventual, ca alti prim-ministri, sa incerc sa cant o muzica lautareasca, dar intru dupa domnul Pugna si n-as vrea… banuiesc ca pe-aici, prin zona, cu "Cenusareasa" si cu "Mona mea"… Dar din ce-am auzit eu, domnul Oltean are alte argumente cu care vine totdeauna la alegatori. Eu va rog frumos sa chemati observatorii OSCE si sa fiti siguri ca nu-si foloseste argumentele pe care le-a folosit intotdeauna.

Radu a spus iar chestia cu prietenul, mi-era teama de acest lucru pentru ca stiu ce inseamna. Ati castigat foarte mult, foarte mult. In 2004 am fost prima data aici la un tanar primar la Beclean, Nicu Moldovan, nu mi-am inchipuit ca si in 2012 o sa fie tot primar. Si tot eu trebuie sa vorbesc cu Nicu ce facem pentru Beclean. In 2008 ati castigat, cand nimeni nu se astepta, cu Ovidiu Cretu primaria Municipiului Bistrita si stiu ca am fost la Lechinta,unde mi se spunea ca nu se poate sa castige PSD-ul, acum, domnule primar, e usor, nu, a doua oara? In 2012 mi-a zis Radu in campania de la locale ca trebuie sa mergem neaparat pana la Nasaud. Zic, mai, dar nu avem nicio sansa acolo, de ce ma duci? Hai sa incercam, poate totusi castigam! Mi se pare ca ati castigat si la Nasaud, nu? Acum insa lucrurile astea - de-aia zic eu cu prietenia - se intorc.

Cred ca nu eram de o saptamana prim-ministru - nu o saptamana, o luna - si Radu, imediat dupa ce s-a ales, a venit la mine in birou sa-l ajut sa deblocheze un program european pe care Oltean si cu fostul presedinte, domnul acela care arata ca un cowboy, il blocasera de atata timp. Si am zis, bine, hai sa ajut judetul Bistrita; l-am sprijinit pe Radu. Dupa aia a venit ca trebuie sa ajut Nasaudul, ca am castigat la Nasaud si cade primaria. Am zis, hai sa ajut si Nasaudul. Dupa aia a venit ca la Sangeorz e un alt program blocat. Am adoptat saptamana trecuta, ajutam si Sangeorzul. Aseara am vorbit inca o data cu domnul primar Cretu si de saptamana viitoare trebuie sa-i dau bani pentru datoriile la locuintele sociale. Ajutam si Bistrita. Dragii mei, eu candidez la Gorj, la Targu-Jiu. Cereti cam mult tot timpul, doar pe prietenie… plus ca mai am de sustinut si colegiul din Teleorman, ca sunt doi prieteni care candideaza acolo.

Asa incat nu am venit sa va pun nimic electoral. Sunt absolut convins ca si podul acela de care vorbeati tot de la mine il faceti. Nu? Dar am venit sa va spun ca asa cum dumneavoastra ati reusit treptat, treptat, cu multa munca, cu greutati, cu suparari uneori, suparari pe care le inteleg, suparari pe care le inteleg mai putin, dar ati reusit sa eliberati judetul Bistrita, acelasi lucru incercam sa-l facem impreuna, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Liviu Dragnea si cu mine, cand vorbim de Romania. Si ceea ce se intampla si ati reusit si se intampla zi de zi la Bistrita, se intampla si in toata tara. Peste tot sunt, pana la urma, aceleasi probleme. Si, intr-adevar, Programul Operational Regional, mii de proiecte, milioane de euro de care Romania are nevoie, a fost pus in pericol pentru niste presupuse fraude - nu pot sa vorbesc direct de fraude - comise la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud in 2009-2011. Si da, autostrazile de care are foarte multa nevoie toata Romania au fost puse in pericol de un contract incheiat de Anca Boagiu intr-o alta zona a tarii, la Arad. Si problemele pe care le are fiecare primar si fiecare comunitate de aici, din Bistrita, le are fiecare primar si fiecare comunitate din intreaga tara. Nu e foarte usor - sigur, particip la intalniri, colegii nostri la lansari de candidati, toata lumea spune "Victor Ponta sa fie din nou prim-ministru", eu sunt cel mai putin vesel cand aud lucrul asta. In acelasi timp insa, asa cum ati facut la Bistrita, cred ca putem sa fim altfel decat cei de dinainte si cred ca putem sa indreptam foarte multe dintre lucrurile gresite pe care le-am criticat cand eram tot aici, in sala, tot aici, in Bistrita, tot aici, la dumneavoastra in judet, in opozitie.

Pentru asta, insa, avem nevoie de un lucru extrem de important, pe care vi l-am spus de foarte multe ori in ultimii doi ani, dar vi-l spun de fiecare data. Daca vreti sa reusim cu adevarat, trebuie sa trecem peste orice suparare, peste orice lucru din trecut, peste orice ambitie personala. Trebuie sa intelegeti ca proiectul pentru Romania, "O Romanie Puternica", proiectul USL este mai important decat oricare dintre noi, este mult mai important decat oricare dintre noi, si ca daca nu vom construi o Romanie puternica, viitorul nu va mai suna la fel de bine, chiar daca noi am reusit sa scoatem PDL-ul din administratia locala, din Guvern, din Parlament. O Romanie puternica - o spun zi de zi - este acea Romanie care, atunci cand are probleme, nu se duce in primul si primul rand la cei mai slabi. Nu se duce in primul si in primul rand sa taie de la pensionari, de la profesori, de la medici, de la persoanele cu dizabilitati, adica exact de la cei care nu se pot apara si exact de la cei care au mai mare nevoie. Aia nu-i o Romanie puternica, aia este o Romanie salbatica. Si daca oamenii au fost alaturi de noi si sunt alaturi de noi este tocmai pentru ca au fost revoltati si speriati de Romania salbatica pe care au condus-o Traian Basescu si cei de la PDL. O Romanie puternica este cea care vine si se reprezinta alaturi de prietenii si partenerii nostri din Uniunea Europeana, dar se reprezinta cu ce este mai bun pentru Romania, nu cu ce este mai bun pentru Traian Basescu sau pentru un alt reprezentant al Romaniei. Sunt absolut convins ca Romania in zilele urmatoare trebuie sa se bata pentru ceea ce este corect si pentru ceea ce merita: sa fie o tara europeana, sa fie recunoscuta si tratata ca o tara europeana si, la nevoie, sa aiba curajul sa spuna nu. Nu suntem de acord ca pentru interesul unui singur om, chiar daca il cheama Traian Basescu, sa fie inca o data sacrificata Romania.

In aceste zile primul ministru al Frantei a spus "nu sunt de acord cu bugetul Uniunii Europene decat daca este corect pentru Franta". Primul ministru al Marii Britanii a spus "nu, nu voi fi de acord cu bugetul Uniunii Europene decat daca este corect pentru Marea Britanie". Primul-ministru al Romaniei a spus "domnule presedinte Basescu, daca tot vreti sa mergeti la Bruxelles, mergeti si bateti-va pentru Romania, nu pentru dumneavoastra. Mergeti si reprezentati o Romanie care, in sfarsit, merita sa fie respectata si merita sa fie tratata corect."

Asta e o Romanie puternica, pe care putem sa o construim impreuna nu doar castigand alegeri - si e foarte important sa le castigati pe cele din 9 - ci purtandu-ne si comportandu-ne si gandindu-ne la o Romanie altfel.

Despre 9 decembrie va spun un singur lucru. Este foarte important. Este foarte important ca in Parlamentul Romaniei, Uniunea Social Liberala sa aiba din partea Bistritei-Nasaud sase parlamentari. Este foarte important. Este important ca Guvernul Uniunii Social-Liberale sa aiba sprijinul a sase oameni pe care te poti baza, oameni care reprezinta comunitatile si judetul. Este foarte important ca acesti sase oameni sa fie alaturi de noi in schimbarea Constitutiei, acea schimbare care trebuie sa ne aduca din nou la o democratie reala, o democratie in care 7,4 milioane de oameni sunt mai importanti decat unul sau decat noua. Asa incat vin si va spun inca o data, treceti peste orice suparare, treceti peste orice ne-ar putea desparti, bazati-va pe primarii nostri, luati alaturi de noi pe oricine crede in acest proiect si vrea sa vina in acest proiect pentru Romania si impreuna o sa facem o Romanie puternica, un judet Bistrita-Nasaud puternic, iar eu, asa prieten al dumneavoastra, o sa ma uit din nou pe lista aia lunga cu care Radu Moldovan vine mereu la Guvern. Va multumesc, mult succes! Am mare incredere in dumneavoastra!

 
 Biroul de Presa al PSD

presa@psd.ro   twitter.com/biroupresapsd. 18.11.2012  . 

 

.

 

Foto - Marius Chiuzan.                                                                               

 

1 comentariu2100 vizualizări19 noiembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0