Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 29 Martie 2024 - 14587
DOINA PANA - profil de candidat. Dorin Dobra:...realizarea Parcului Industrial. Eugen Curteanu: "Vorba multa, saracia omului!".

Dupa anii petrecuti la catedra, Doina Pana da o lectie de profesionalism si in Parlament. Dascal de aproape 30 de ani, Doina Pana a devenit una dintre cele mai importante embleme ale societatii bistritene. Putini sunt cei din Colegiul Infoel, dar si din alte licee bistritene, care nu au auzit macar o singura data de "doamna profesoara Pana". Si-a gasit vocatia nu doar prin profesionalismul ei, ci si prin apropierea de copii, parinti si colegii de catedra.

O femeie cu un caracter puternic, cu o statura morala si intelectuala pe masura, Doina Pana lupta astazi pentru o reprezentare cat mai buna a bistritenilor in Parlamentul Romaniei. Nu vine in fata bistritenilor pentru a convinge, ci vine in fata bistritenilor pentru a promova un nou model de politica si de educatie.

 "Viitorul copiilor nostri depinde de noi"

Doina Pana este o femeie pragmatica, si asta vine poate si din  educatia primita acasa, la Matei, apoi in scolile unde s-a format, fie ca vorbim de Liceul "Liviu Rebreanu" sau de Universitatea Politehnica din Bucuresti. Si-a inceput cariera profesionala la Fabrica de Hartie "Bistrita" din Prundu Bargaului, iar dupa un an era deja transferata ca sef de Compartiment Cercetare-Dezvoltare. Soarta a facut ca din 1983 sa ajunga la Colegiul Tehnic Infoel, iar acum se identifica cu aceasta scoala.

"Mii de copii, aproape 20 de generatii pentru care nu am fost doar profesor, ci si diriginte, doua decenii ca director adjunct, premii obtinute la olimpiadele nationale tehnice, distinctii acordate de Guvern sau de Ministerul Educatiei, cam asa poate fi descrisa cariera mea in educatie. Si nu este vorba doar despre munca depusa zi cu zi, ci si de sufletul celui care a inteles ca scoala nu formeaza doar profesionisti, ci si oameni. Am stiut ca viitorul copiilor nostri depinde de noi", dezvaluie Doina Pana.

Si pentru ca rezultatele sa nu se lase asteptate, profesorul Pana a trecut in banca si a invatat, despre cum se scrie un  proiect de finantare europeana, despre managamentul proiectelor, dar si despre administratia locala in contextul actual.

Nu a fost de gasit la Infoel doar atunci cand a fost inspector scolar de resurse umane, cand a plecat la Bucuresti, acceptand provocarea de a fi, chiar in vremuri tulburi, secretar de stat la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii sau, in aceasta vara, cand a detinut functia de inspector scolar general.

 "Am intrat in politica pentru a ajuta pe mai multi"

Doina Pana a intrat in politica de mai bine de opt ani. Atunci nu se  gandea ca aceasta noua activitate o va ...prinde. "Stiam si atunci, ca si acum, ca de unul singur poti sa ajuti, insa atunci cand ai in spate un partid, iar acum o alianta, atunci ajuti mult si pe mai multi", spune ea.

In 2004, a reusit sa convinga colegii de partid, in doar cateva luni, ca merita sa fie propulsata pe un loc eligibil pe lista consilierilor judeteni. De acolo a inceput, pas cu pas, mandat cu mandat, trecand prin cinci campanii electorale. A muncit mult pentru a-si sustine ideile, iar acum vine in fata electoratului pentru ca a ajuns la  "varsta deplinei maturitati" pe toate planurile.

"E varsta care aduce cu sine nevoia de a te implica mai mult pentru cei din jur, de-a lasa ceva in urma ta. Prin natura muncii mele, zi de zi ma intalnesc cu zeci si sute de tineri, parinti si bunici. Ideile, temerile si neajunsurile lor ma incurajeaza sa fiu o voce pentru problemele oamenilor. Stiu, pot si vreau sa ii reprezint cu adevarat pe bistriteni in Parlament", este convinsa Doina Pana.

Candidat al Uniunii Social Liberale pentru functia de deputat in Colegiul 1 (Bistrita-Livezile), Pana crede ca poate aduce o schimbare in bine pentru municipiul Bistrita, pentru judetul nostru. 

"Vreau sa sprijin un guvern USL care pune in valoare cunostintele oamenilor priceputi pentru a face posibile atat in Bistrita, cat si in tara, proiecte viabile ce creeaza locuri de munca, infrastructura moderna si o economie bazata pe competenta. Cred intr-o noua Romanie in care fiecare sa-si gaseasca locul de munca si linistea familiala, in care cei care gresesc platesc, in care tinerii plecati revin, in care pensionarii nu sunt umiliti, ci respectati", spune Doina Pana.

 

"Este nevoie de o  noua abordare a Educatiei"

Doina Pana nu va abandona nici in Parlament lupta pentru o noua abordare a educatiei, domeniu vital pentru dezvoltarea soceietatii si "O Romanie puternica". "Cadrele didactice, studentii, sindicatele, alti participanti la procesul educational, au aratat ca legea educatiei asumata de fostii guvernanti nu este acceptabila, caci nu rezolva problemele existente. Astfel, in locul unui invatamant orientat spre formarea persoanei si crearea de personalitati si catre inovatie, Romania are un invatamant birocratizat. Avem nevoie de tineri care sa stie o meserie atunci cand ies de pe bancile scolii, dar adaptat la cerintele mediului de afaceri", sustine aceasta.

Infiintarea de noi locuri in gradinite si scoli, o scoala la standarde europene, dezvoltarea programului "Scoala dupa scoala", introducerea unei mese calde pentru elevi, subventionarea achizitiei de manuale, introducerea internetului in toate scolile, dar si un program de eliminare a analfabetismului, sunt doar cateva dintre temele sustinute de candidatul USL.

"Sunt foarte multe lucruri se spus cand vorbesti de educatie. Totusi, nu cred ca poti avea un invatamant de calitate fara motivarea cadrelor didactice, recunoasterea rolului social prin salariu, respectarea demnitatii acestora", crede Doina Pana.

 

Biroul de presa al USL BN, USL BISTRITA-NASAUD, www.doinapana.ro

 

 

 

Dorin Dobra: "Bistrita a mai facut un pas inspre realizarea obiectivului Parc Industrial

 Luni , 19 noiembrie, Radu Stroe, ministrul delegat pentru administratie,  a semnat Ordinul de Ministru privind acordarea titlului Parc Industrial pentru SC Business Parc Bistrita Sud SRL. Astfel, municipiul Bistrita va detine al 55-lea parc industrial din Romania.

 "Este un moment foarte important pentru Bistrita si pentru judetul nostru. Realizarea Parcului Industrial este un obiectiv mai vechi al PNL BN si suntem incantati ca am reusit sa mai facem un pas  in atingerea acestui tel, mai ales acum, cand Bistrita are nevoie sa atraga noi investitori si sa creeze noi locuri de munca. Urmatorul pas este semnarea contractului de finantare in valoare de aproximativ 7,8 milioane Euro, cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului", a declarat Dorin Dobra, vicepresedinte al PNL Bistrita-Nasaud si candidat USL la Senatul Romaniei.

Semnarea Ordinului de Ministru privind acordarea titlului de Parc Industrial a fost urgentata in urma discutiilor dintre liderii locali ai USL BN si ministrul Radu Stroe cu ocazia vizitei acestuia la Bistrita, prilejuita de evenimentul de lansare a candidatilor USL pentru alegerile parlamentare.

"Vizita facuta de liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin la Bistrita, in 17 noiembrie, cu ocazia lansarii candidatilor USL pentru alegerile parlamentare  a aratat faptul ca judetul Bistrita-Nasaud e pozitionat central intre prioritatile guvernarii USL si ca liderii centrali apreciaza ca  USL este mai unita ca niciodata la Bistrita ", a mai spus Dorin Dobra.

Candidatul USL BN Dorin Dobra a declarat in mai multe randuri ca unul dintre principalele sale obiective daca va ajunge in Parlament este sa aduca un al doilea mare investitor la Bistrita in urmatorii patru ani.

 Biroul de presa al USL BN.

 

 

 

 

Eugen Curteanu: "Vorba multa, saracia omului!"

 Vorbeste calm, fara sa ridice niciodata vocea, raspunde punctual, poate putin cam elaborat pentru gusturile unora si pare sa nu se enerveze niciodata. Nici macar atunci cand oamenii din satele de pe teritoriul Colegiului 1 Senat ii spun verde in fata ca toti politicienii mint si promit lucruri pe care stiu ca nu le vor onora niciodata! Nici macar nu se considera politician. Nu in acceptiunea generala despre ceea ce inseamna a fi politician in ziua de astazi. Este vorba despre Eugen Curteanu, candidat ARD la un fotoliu de senator pentru jumatate din judetul Bistrita-Nasaud.

 

Reporter: Sunteti in plina campanie electorala! De obicei, politicienii spun orice in fata oamenilor pentru a le castiga increderea si votul. Mint, promit mult, vorbesc mult si fara rost! Dumneavoastra ce "tactica" abordati?

Eugen Curteanu: Sa stiti ca toti oamenii pe care i-am intalnit in ultima perioada mi-au spus verde in fata ca nu mai au incredere in politicieni, ca toti vin, promit, iau voturi, pleaca in Parlament si ... uita. Ei bine, la astfel de remarci, nici nu prea ai ce replici inteligente sa dai. Ce sa le spui oamenilor? Ca tu esti altfel? Ca tu sigur vei face tot ce promiti? Cazi in ridicol! Mai ales ca oamenii ne baga pe toti, de stanga, de dreapta, indiferent de ce orientare politica avem, in aceeasi oala si ne masoara pe toti la fel. Eu nu am o tactica anume de cucerit electoratul, un discurs manipulator, pentru ca, pur si simplu, nu pot sa mint. Nu pot si nu vreau sa joc teatru. Nu-mi place sa ma laud cu ce am facut in viata mea profesionala, chiar daca toti din jurul meu imi reproseaza ca nu ies in fata cu lucrurile concrete pe care le-am realizat in diversele posturi publice pe care le-am avut sau le am.

 

Reporter.: Pai altii se lauda si cu ce nici macar nu au visat sa faca si isi aroga merite care nu le apartin...

 Eugen Curteanu: Credeti-ma: lucrurile pe care le-am facut sunt absolut normale, sunt in folosul tuturor, fie ca e vorba de reabilitarea Spitalului Judetean, alimentari cu apa sau drumuri, lucruri care au contribuit la dezvoltarea judetului, sau legi, hotarari de guvern, norme care s-au dovedit a fi bune si au diminuat birocratia . Am mai spus-o, nu-mi place sa vorbesc despre mine, insa sunt deschis dialogului, nu am nimic de ascuns. Nu sunt tipul de politician "clasic". Nu vreau sa vorbesc tare si strident, sa acopar lipsa de argumente si de logica folosind un ton ridicat. Eu nu pot sa le promit oamenilor cate-n luna si-n stele numai sa ma vad cu votul lor.

 

Reporter.: Si-atunci ce faceti? Ca trebuie sa le spuneti ceva oamenilor cand ii intalniti in campanie?

Eugen Curteanu: Le spun ce mi-am propus sa fac eu in Parlamentul Romaniei, nu le promit ca de maine va curge lapte si miere in jurul lor sau ca le vor creste veniturile peste noapte daca ma voteaza pe mine. Le spun, punctual, cum putem merge inainte impreuna cum putem dezvolta comunitatea din care facem parte cu totii. Tuturor celor care imi reproseaza ca am fost la putere si am avut o functie in Guvernul Romaniei, ca nu am facut mai multe pentru acest judet, le explic ca sunt multe lucruri bune realizate in Bistrita-Nasaud si datorita mie, dar pe care nu am considerat de bun simt sa le expun peste tot. Eu sunt un om care prefera sa faca multe si sa vorbeasca putin, nu invers. Poate ca imi doresc eu prea mult ca in politica sa primeze fapta si nu vorba, asa cum se trambiteaza acum peste tot! Stiti cum se spune: vorba multa-i saracia omului! Poate de aceea nu vreau sa vorbesc foarte mult! Dar am convingerea ca oamenii sunt suficient de intelepti incat sa aleaga graul de neghina si sa faca singuri diferenta intre omul cu vorba multa, fara fond si omul care chiar crede in ceea ce le spune!

 

0 comentarii2590 vizualizări20 noiembrie 2012




rss 2.0
rss 2.0