Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Duminica 20 Septembrie 2020 - 27190 vizitatori azi
Stelian Dolha: Irigatiile, problema nationala de grad zero. Viitorul Romaniei depinde de ei, de tinerii de geniu.

Seceta a compromis anul acesta numai in Bistrita-Nasaud o suta de mii de hectare de terenuri agricole, pasuni si livezi, iar la nivel national situatia poate fi calificata pe drept cuvant drept dezastruoasa. Agricultura romaneasca va trebui sa faca fata si in anii care vin unui asemenea flagel, dupa transformarile climatice la care suntem supusi si desertificarea accentuata, iar gasirea unei solutiile urgente impune transformarea chestiunii irigatiilor in problema nationala de grad zero.

Situatia alarmanta in care se gasesc agricultorii si fermierii din Bistrita-Nasaud, dintre care  unii au pierdut anul acesta intreaga recolta ca urmare a secetei, m-a determinat sa pun la punct, alaturi de specialisti in agricultura,  un set de politici agrare pentru care doresc sa militez odata cu alegerea in Parlamentul Romaniei. Am decis sa intru in  Comisia pentru Agricultura si Silvicultura a Camerei Deputilor, calitate din care voi putea contribui activ la implementarea  acestei politici agrare ferme si a unui pachet de masuri menit  sa revitalizeze greu incercatul sector agricol si zootehnic.

Cateva solutii pentru sisteme de irigatii in Bistrita-Nasaud

 Consultarile cu specialistii din agricultura si cu cei in imbunatatirile funciare mi-au indicat mai multe solutii de amenajare de minisisteme de irigatii care se preteaza conditiilor din Bistrita-Nasaud. Cea mai simpla si ieftina dintre acestea este fezabila in zonele aflate in apropierea cursurilor de apa cu debit mare permanent. Aici achizitionarea unor motopompe de mici dimensiuni ar acoperi nevoile unei gospodarii individuale.

Pentru zonele de campie, solutia identificata de specialisti, ceva mai complexa, consta in forarea unor puturi, bazine colectoare si sute de metri de conducte, pe modelul celor existente inainte de 1989 si distruse ulterior. Aceasta ar implica interventia administratiilor locale si a asociatiilor de producatori ,date fiind atat costurile, cat si aria de deservire a sistemelor de irigatii.

Toate sistemele insa, indiferent de metoda care se preteaza fiecarui caz in parte, impun o politica nationala de subventionare a sistemelor de irigatii, cu procente care sa mearga chiar pana la 70 -80 % din costuri.

 

 

 

 

Vedem cum tineri capabili din judetul nostru se fac remarcati la nivel national si international. Dupa succesul lui Rares Buhai avem dovada unui nou geniu, de aceasta data din Beclean, Andrei Kovari.

Un om cu o experienta manageriala in mediul privat de peste 15 ani, dar si fost dascal, Ioan Denes considera ca investitia cea mai valoroasa a societatii romanestii sunt tinerii. Impresionat de performanta beclenarului Andrei Kovari, Ioan Denes ia in calcul propunerea unui proiect de lege care sa reglementeze finantarea proiectelor inovative ale tinerilor romani si crearea unui centru de cercetare in domniul roboticii si informaticii, de ce nu chiar la Bistrita.

"Am un proiect care sa implice o selectie a celor mai bune 50 de inventii sau a inovatiilor in domeniul tehnologic, care sa fie create prin finantare de la bugetul de stat. Acest lucru nu ar implica consturi foarte mari din partea statului deoarece odata materializate acele proiecte pot fi puse contra cost in slujba companiilor. Astfel statul isi recupereaza investitia in cel mult 3-5 ani, pastreaza in Romania pe unii dintre cei mai inteligenti oameni si inventiile lor, iar cu timpul poate deveni un centru european important in domeniul cercetarii. De asemenea iau in calcul ca acest centru sa aiba o sectie de cercetare in domeniul energiei alternative.

Aceasta idee am dezvoltat-o in urma unei discutii cu tanarul Andrei Kovari si sper ca prin materializarea acestui proiect, ii voi oferi lui Andrei si altor tineri ca el posibilitatea de a studia la cel mai inalt nivel in Romania, fara a fi nevoiti sa plece departe de casa, prin America sau Asia."

  Biroul de presa al USL BN

USL BISTRITA-NASAUD.

 

0 comentarii2142 vizualizări24 noiembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0