Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 15 Aprilie 2021 - 14587
"Pentru data de 7-8 martie, cu ocazia Consiliului European, avem tot dreptul sa asteptam rezultate pozitive pe aderarea la Schengen."

In cadrul lucrarilor Comisiei de Afaceri Europene din Senatul Romaniei, miercuri 26 februarie au avut loc dezbateri cu reprezentantii ministerului Afacerilor interne si ai Ministerului de Externe. Obiectivul a fost reprezentat de informarea privind pozitiile preliminare ale statelor membre ale UE referitoare la aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

          In cadrul dezbaterilor si audierilor s-au evidentiat doua premise ce pot fundamenta asteptarile  pozitive pentru intalnirea de la inceputul lunii martie:

-         Romania si-a indeplinit in totalitate obligatiile in ceea ce priveste procesul de evaluare pentru aderarea la Schengen. Incepand cu luna iunie a anului 2007 Romania a facut toate eforturile tehnice pentru a raspunde standardelor impuse de negocierile pentru aderarea la Schengen, incheiate odata cu anul 2010.

-         Runda de vizite la nivel inalt pe care premierul Romaniei le-a realizat in paralel cu presedintele Senatului Romaniei s-a incheiat cu mesaje pozitive din partea tuturor statelor vizitate. O nuanta importanta a putut fi subliniata in urma declaratiilor oficialilor olandezi ce au confirmat ca Olanda nu se va mai constitui in opozitie la aderarea Romaniei la Schengen.

 In concluzie, plecand de la ideea ca Romania indeplineste toate criteriile pentru aderarea la spatiul Schengen, la care se adauga faptul ca Romania a demonstrat ca poate asigura intr-un mod exemplar securitatea frontierei externe a Uniunii Europene, suntem indreptatiti sa ne asteptam la decizia de aderare a Romanie la Tratatul Schengen.

 

 
 Dorin-Mircea Dobra, senator PNL

Membru al Comisiei de Afaceri Europene din Senatul Romaniei

0 comentarii2394 vizualizări01 martie 2013
rss 2.0
rss 2.0