Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 25 Februarie 2020 - 10506 vizitatori azi
Stelian Dolha:"Dezbaterile pe proiectul Noul Cod Silvic, pe modelul intalnirii care a avut loc in Bistrita, ar trebui extinse in toate judetele"

Deputatul Stelian Dolha a participat miercuri, 12 martie, la primele consultari cu asociatii profesionale ale silvicultorilor si proprietarilor de paduri cu reprezentare nationala organizate de Comisia pentru Agricultura si Silvicultura a Camerei Deputatilor in scopul amendarii legii Codului Silvic. A fost vorba de prima dezbatere pe aceasta lege organica din actuala sesiune parlamentara, dupa ce plenul Camerei Deputatilor a decis retrimiterea Codului Silvic Comisiei de agricultura, la solicitarea ministerului de resort, pentru reanalizare.

Participantii la consultari au insistat asupra nevoii de a urgenta adoptarea unei variante optime a acestei legi pentru a nu bulversa si mai mult cadrul legislativ in care functioneaza silvicultorii, administratorii si proprietarii de paduri. "Proiectul pe care s-a lucrat aproape doi ani s-a dovedit in final plin de erori, necorelari intre paragrafe, pe alocuri chiar cu prevederi aberante", a subliniat in timpul consultarilor reprezentantul unei asociatii profesionale a silvicultorilor.

Deputatul PNL Stelian Dolha a insistat asupra nevoii unui nou inceput in privinta Codului Silvic: " Sunt adeptul ideii ca proiectul trebuie trimis in dezbatere in teritoriu, in fiecare judet. Asa cum am avut noi la Bistrita, zilele trecute, dezbateri pe Codul Silvic, la solicitarea silvicultorilor  si a primarilor, cu propuneri concrete de modificare, pe care le punem la dispozitia comisiei, ar trebui sa existe asemenea intalniri in fiecare judet. Este adevarat ca trebuie sa ne miscam repede. In 3-6 luni trebuie sa avem gata un proiect bun, care sa fie valabil cel putin 20-30 de ani de aici incolo.", a explicat in cadrul consultarilor din Comisia de Agricultura si Silvicultura parlamentarul bistritean. 

Deputatul Stelian Dolha a mai aratat si ca noul Cod Silvic si legile conexe acestuia trebuie sa trateze foarte serios problema impaduririlor si a drumurilor forestiere, pentru care trebuie obligatoriu alocate fonduri in cota parte din ceea ce se obtine din exploatarea masei lemnoase si din alte taxe: " Romania este pe unul din ultimele locuri in Europa atat la capitolul drumuri forestiere, infrastructura de acces pana la locurile de exploatare, cat si la impaduriri. In privinta impaduririlor

s-au stabilit inclusiv prin vechiul cod  cifre si obligatii, insa nu s-a tinut cont de acestea. Trebuie sa facem mai mult acum", a explicat Dolha, care a accentuat si nevoia de a clarifica principiul teritorialitatii proprietatii, indeosebi a padurilor comunale.

La intalnirea organizata de Comisia de Agricultura si Silvicultura a Camerei Deputatilor au participat: Asociatia Administratorilor de Paduri, Asociatia Constructorilor Forestieri, Societatea Progresul Silvic, Asociatia Proprietarilor de Paduri, reprezentantii Proforest, ai Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice, ai  Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti".

 

Biroul de presa al Deputatului Stelian Dolha.

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

0 comentarii1582 vizualizări14 martie 2013
rss 2.0
rss 2.0