Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 08 Iulie 2020 - 7274 vizitatori azi
Cand asumarea devine amanare.

Saptamana trecuta, desi Uniunea Social Liberala are o majoritatea zdrobitoare de aproximativ 70% in Parlament, putand aproba orice proiect de lege sau initiativa legislativa doreste, a apelat la asumarea raspunderii guvernamentale pe un proiect de lege care vizeaza domeniul proprietatii.  Se invoca necesitatea ca acest proiect sa fie aprobat urgent, pentru a respecta data fixata de CEDO. Dar ce v-a impiedicat, domnule Prim-Ministru, sa va treziti inainte de ceasul al 12-lea?

Totodata, domnilor guvernanti USL, potrivit deciziei Curtii Constitutionale  nr 1431 din 3 Noiembrie 2010 asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei si Guvern, cerere formulata de catre reprezentantii USL in anul 2010, C.C.R. statua, din interpretarea textelor constitutionale, ca legiferarea pe calea angajarii raspunderii are un caracter de exceptie. Astfel, "la aceasta modalitate simplificata de legiferare trebuie sa se ajunga in extremis, atunci cand adoptarea proiectului de lege in procedura obisnuita sau in procedura de urgenta nu mai este posibila, ori atunci cand structura politica a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului de lege in procedura uzuala sau de urgenta". Ma intreb, domnilor guvernanti, ce anume v-a impiedicat, cu o asemenea majoritate in Parlament, sa adoptati acest proiect uzand de procedura obisnuita, in Parlament existand un proiect de lege care vizeaza domeniul proprietatii? Oare din dorinta de a nu exista o dezbatere publica serioasa si din dorinta de a bifa acest proiect la "nerealizarile" guvernarii USL? Pentru ca despre realizari nu poate fi vorba, avand in vedere faptul ca propunerile dumneavoastra fac referire doar la guvernarea ce va sa vina…. Este inadmisibil, domnilor guvernanti, ca cetatenii romani sa nu beneficieze de dreptul lor de proprietate, primind in schimb cupoane. Adica, cei care au ocupat abuziv imobilele sa stea linistiti, pentru ca proprietarii  vor primi in schimb compensare prin puncte…de asteptare.

Prin urmare, putem vorbi despre un drept abstract la proprietate, pe baza unor puncte. Dar, odata devenit "beneficiar de puncte", proprietarul nu le va putea vinde sau converti imediat in bani, ci poate valorifica aceste puncte pentru achizitionarea de imobile, prin participarea la o licitatie publica nationala, in regim de videoconferinta, incepand cu anul 2016.  Abia dupa trei ani de la emiterea deiciziei de compensare prin puncte, dar nu mai devreme de 1 Ianuarie 2017, detinatorul poate opta pentru valorificare punctelor si in numerar (art.17, alin(1)).

Mai mult, valoarea notariala din 2013 a imobilului revendicat va ajunge sa fie convertita in intregime in bani abia in 2024, evident, fara a fi prevazuta indexarea cu inflatia.

Astfel, ne-guvernarea USL si ne-garantarea proprietatii pot fi rezumate la doua parti: prima parte a jongleriilor cu imobile si cu puncte (pana in 2016), si plata efectiva a contravalorii punctelor ( din 2017 pana in 2024). Guvernul USL nu numai ca nu rezolva problema imobilelor, ci micsoreaza valoarea acestora, rezolvarea fiind oricum pasata urmatoarelor guverne. Asadar, asumarea Guvernului pe acest proiect de lege devine amanarea dreptului la proprietate al cetatenilor

                         Senator,

                                     Daniel Cristian FLORIAN

 

0 comentarii1974 vizualizări24 aprilie 2013
rss 2.0
rss 2.0