Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 19 Februarie 2020 - 2676 vizitatori azi
Romania este singura tara din Europa care exporta material lemnos ca materie prima.

In data de 18.05.2013, la Brasov (Hotel Aro Palace)  am participat la sedinta de constituire a Ligii Alesilor Locali a Partidului Ecologist Roman. Aceasta liga nou constituita are printre alte  obiective  si :

-descentralizarea si autonomia locala;

-dezvoltarea regionala si locala durabila prin implementare de proiecte .

-reforma administratiei  publice locale ;

-crearea unui corp de functionari publici competenti si onesti ;

-integrarea europeana.

-coordonarea mai buna pe plan national a activitatii  ecologistilor.

 

        Initiativa este considerata de ecologisti ca binevenita deoarece vine in intimpinarea unei initiative guvernamentale pentru modificarea legii nr.82/ 2008 , care sa cuprinda si masuri cu privire la fuctionarea Unitatilor Administrativ Teritoriale  si  a Consiliilor Judetene , initiativa impusa Guvernului Romaniei de catre Fondul Monetar  International.

        Potrivit  acestui proiect de lege consiliile judetene si  primariile,  daca acumuleaza arierate mai mari de 15% din bugetul local, sau au datorii mai vechi de 90 de zile intra in stare de insolventa judiciara, monitorizate de un judecator  sindic,  si vor dispune de un plan de redresare economica care sa evite falimentul. In caz de faliment vor pierde proprietatile din domeniul  privat pe care il  vor lua creditorii.

       Amintesc ca pe plan national arieratele  Consililor Judetene au atins  suma de peste 750 milioane de lei RON, si ca atare Ministerul Finantelor Publice  a infintat o linie de credit care dispunea  de 800 milioane de lei RON.

       Dupa afirmatiile presedintelui onorific  PER domnul  Mircea Cosea la data de 07.01.2013 pe plan national existau peste 450.000 de IMM-uri cu conturile blocate de finantele publice  si datorita neincasarii  creantelor de la  primarii si consilii judetene.

      Prin infiintarea acestei ligi cu caracter national, alesii locali pot sa- si coordoneze actiunile  si pe linie de mediu, deoarece nerespectarea cerintelor impuse de Agentia Nationala de Mediu ne afecteaza pe toti deopotriva.

      Astfel,  inceperea exploatatiilor minereurilor de la Rosia Montana ( jud.Alba) prin metoda cianurarii sau inceperea explorarii gazelor de sist din jud. Vaslui ( zona Barlad ) prin metoda fisurarii hidraulice ( prin care se inunda stratele sedimentare ce contin gaze cu  un fluid  la o presiune de peste 1000 atmosfere  ce contine peste 700 de substante toxice,  fluid ce ramane  definitiv in subteran ) pot aduce pe plan national prejudicii majore prin otravirea mediului ( panza de apa freatica si solul ) care vor afecta pe toti romanii pentru perioade mari de timp.

       Datorita pozitiei guvernantilor actuali,  pozitie favorabila acestor actiuni pe care le consideram ostile  mediului si societatii romanesti,  ecologistii au considerat ca trebuie  sa-si uneasca fortele, sa constientizeze populatia tarii, si sa informeze  daca va fi cazul organismele  internationale abilitate.

       O alta problema  reprezinta exploatarea padurilor, la limita normelor silvice, si exportul de material lemnos ca materie prima, Romania fiind singura tara din Europa care procedeaza  continuu la jefuirea propriilor bogatii naturale fara  ca  sa se obtina beneficii prin prelucrarea acestora ( din deseurile lemnoase  rezultate din prelucrarea lemnului se pot  fabrica peleti pentru centrale termice cu functionare pe combustibil  lemnos).

   

          Retrocedarea, uneori suspecta a  padurilor la diversi proprietari ( printre care  se numara : Mitropolia Moldovei si Radautilor-165.000 hectare, Cultele  religioase in judetul nostru detin 1018 ha. si la persoane fizice), care nu  sunt  controlati indeajuns si nu sunt specializati in intretinerea si exploatarea padurilor, inregistrandu-se si taieri ilegale( la Ocolul Silvic Bistrita in primul trimestru al acestui an, a fost confiscata cantitatea  de material lemnos de 530 mc ) , aceste fapte nu pot avea decat rezultate negative de mediu ( ca de ex. eroziuni ale solului , alunecari de terenuri, inundatii ...etc...).

          Ca cetatean al Romaniei ma intreb : cu ce beneficiez,  ca tara noastra are bogatii naturale ( curent electric, minerale, sare, petrol.. gaze ....) cand acestea au fost cedate  de «  Guvernul  Romaniei » sa le exploateze  si   administreze  tot felul de firme straine si indivizi obscuri ( «  baietii destepti » )  prin asa zise contracte SECRETIZATE    de  cetatenii acestei tari, doar cu scopul de a nu se desconspira   «  tagma jefuitorilor » ?

          Beneficiul meu ca cetatean este sa platesc doar  facturile tot mai mari  de la luna la luna de  energie consumata ?

          Am constatat ca guvernantii, in ultimii ani duc o politica «  civilizatoare » acceptand cu seninatate ( prin ANRE )  scumpirea energiei  de la an la an, astfel in satele si comunele tarii, locuitorii care si-au  introdus gazele naturale pentru consumul familial ( pe cheltuiala proprie) in ultimii ani   au renuntat la acest combustibil din lipsa resurselor financiare ... si au trecut la incalzirea cu lemne si coceni de porumb.... sa fie acesta viitorul satului romanesc ?

         Incepand cu anul  2014  terenurile agricole vor putea fi vandute la orice strain cu bani ( de ce in alte tari ca de ex.Austria  acest lucru nu este posibil ?) iar in ceea ce priveste accesarea unor programe de dezvoltare  cu finantare europeana ( prin Guvernul Romaniei) vor ramane in continuare o parte din ele  blocate de structurile  guvernamentale( probabil datorita crizei spagilor) .... in timp ce programele cu finantare europeana - neguvernamentale - raman in continuare  nepopularizate .....

   Intrebare :  ce ne rezerva viitorul, va trebui sa facem cursuri de limba .... chineza ?

 

                             Consilier municipal Maxim  Gagea .

.

Foto - Marius Chiuzan.

 

 

 

0 comentarii1967 vizualizări24 mai 2013




rss 2.0
rss 2.0