Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 24 Februarie 2020 - 5018 vizitatori azi
Aplicarea principiului holistic...conservare al geoplasmei...sinergia rezultata....

Declaratie privind calitatea raspunsurilor primite de parlamentari din partea ministerelor. Declaratia mea de astazi vrea sa fie un semnal de alarma fata de modul in care inteleg sa raspunda unele ministere intrebarilor si interpelarilor pe care le adresam de la aceasta tribuna si seriozitatea cu care este privita aceasta parghie parlamentara.

Am remarcat, nu doar eu, ci si foarte multi dintre colegii mei ca atunci cand functionarii ministeriali nu stiu ce sa raspunda, in numele minstrilor, la intrebarile noastre sau pur si simplu vor sa scape repede de sarcina incredintata, recurg la tot soiul de tertipuri de evitare.

Unul dintre acestea este folosirea unui limbaj excesiv de tehnic sau a unuia pur academic. In avalansa naucitoare a unor asemenea termeni cel care a adresat intrebarea inghite cel mai adesea in sec si se multumeste cu un raspuns care nici nu e lamuritor, nici nu foloseste nimanui.

 Sa va dau un exemplu. Zilele trecute am intrebat Ministerul Agriculturii ce programe si masuri legislative are in vedere pentru a proteja semintele traditionale romanesti si comercializarea acestora, dupa ce am semnalat intr-o declaratie politica faptul ca am ratificat un tratat, dar nu am prevazut un organism care sa se ocupe cu conservarea soiurilor autentic romanesti.

Subiectul este unul sensibil, in conditiile in care ziarele romanesti  si ONG-uri vorbesc de mai bine de o luna de o asa numita cruciada a Uniunii Europene impotriva soiurilor traditionale. Ca un proiect de lege agreat de Comisia Europeana incurajeaza comercializarea semintelor moderne, chimicalizate, in timp ce semintele taranesti sunt considerate insuficient de pure genetic.  Conform acestor publicatii soiurile autentic romanesti pentru care producatorii nu-si permit certificarea, care costa mii de euro, sunt victime sigure in acest asa-zis razboi.

          Pe fondul unei asemenea stari de lucruri, ma asteptam sa primesc de la Ministerul Agriculturii un raspuns simplu, suplu, concret. Iar daca, problema tine doar colateral de competenta lor, sau nu tine deloc, s-o spuna.  Dar raspunsul pe care l-am primit este naucitor si suna cam asa: "Aplicarea principiului holistic in domeniul conservarii biodiversitatii vegetale relevante pentru agricultura este un imperativ al ultimilor ani si constituie cel mai eficient mijloc de conservare al geoplasmei".

          Apoi continua cu explicatii  despre conservarea "per se" si "in situ sau on-farm",  si concluzioneaza, citez : "sinergia rezultata din combinarea cunostiintelor stiintifice cu cele ale fermierilor reprezinta ecuatia unui management de succes a resurselor genetice vegetale. Vi-l imaginati pe domnul ministru Daniel Constantin vorbind asa? Eu, unul nu.

Cred ca nu mai e cazul sa continui cu raspunsul, nici nu are nevoie de comentarii, vreau sa le spun celor care l-au scris,  doar atat: daca aveam nevoie de consideratii academice sau de prelegeri din tratate de specialitate ma adresam Academiei Romane sau catedrei de specialitate de la vreo Universitate Agricola.

Eu astept in continuare un raspuns la o problema concreta, extrem de serioasa si daca este nevoie am sa reformulez intrebarile. Dar trebuie sa incetam acest joc si cei care raspund la intrebari in numele ministrilor sa-si ia treaba in serios, sa se duca la cursuri de relatii publice, daca e nevoie, si sa formuleze raspunsuri clare si explicite.

Raspunsuri care sa ne conduca spre solutii. Pentru ca, nu-i asa, vremea jocurilor de cuvinte si a vorbelor goale a cam trecut.

Cu respect, deputat Stelian Dolha.

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

.

0 comentarii1869 vizualizări02 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0