Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Duminica 27 Septembrie 2020 - 3856 vizitatori azi
Ziua Internationala a Copiilor Victime ale Agresiunii (4 iunie).

Copii inocenti cu aripi frante, "Stii tu ce inseamna sa fii copil?" Inseamna sa crezi in dragoste, sa crezi in frumusete, sa crezi in credinta. Inseamna sa fii atat de mic incat spiridusii sa ajunga sa-ti sopteasca la ureche, inseamna sa transformi bostanii in calesti si soriceii in telegari, josnicia in noblete si nimicul in orice, caci orice copil poarta o zana nasa in sufletul lui" (Francis Thompson)

 

Membrii Adunarii Generale ONU, in cadrul sesiunii speciale de urgenta in problema Palestinei din 19 august 1982,  "socati de numarul mare de copii palestinieni si libanezi care au cazut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului", au decis sa comemoreze in fiecare an ziua de 4 iunie ca Zi Internationala a Copiilor Victime ale Agresiunii (rezolutia ES-7/8).

Aceasta zi a devenit astfel  Ziua internationala a copiilor nevinovati, victime ale agresiunii fizice, psihice sau emotionale. 4 iunie ne reaminteste tuturor ca peste tot in lume copiii sufera din cauza diferitelor forme de abuz si menirea noastra este sa luptam si sa protejam drepturile copilului. Din nefericire chiar si  astazi, ca si in trecut, violenta asupra copiilor ramane o crima ascunsa destul de raspandita si prea putin o preocupare prezenta in constiinta colectiva. Pentru a pune capat violentei si tratamentului abuziv impotriva copiilor trebuie avute in calcul mai multe masuri, iar cele deja adoptate trebuie sa fie mai bine implementate. Totodata, responsabilitatea noastra este de a asigura si sustine tratamentul necesar si reabilitarea copiilor care au cazut victime abuzurilor.

" Astazi exista aproximativ 50 de milioane de oameni dezradacinati peste tot in lume. Jumatate dintre acestia sunt copii.
• Se estimeaza ca peste 2 milioane de copii au fost ucisi in conflicte in ultimul deceniu. Inca 6 milioane se estimeaza ca au fost raniti si 1 milion au ramas orfani.

• Copiii din 87 de tari traiesc printre mine. Exista aproximativ 60 de milioane de mine ce rapun in jur de 10000 de copii in fiecare an.
• Peste 300.000 de tineri, inclusiv fete, sunt soldati. Multi dintre ei nu au implinit 10 ani.
• 10 milioane de copii cu varsta pana in 5 ani se sting in fiecare an, majoritatea din cauza unor boli ce pot fi prevenite sau datorita subnutritiei.
SIDA a ucis peste 3,8 milioane de copii, iar alti 13 milioane au ramas orfani. In ultimii ani HIV/SIDA a devenit cea mai mare amenintare la adresa copiilor, in special in tarile devastate de razboi. In cele mai rau afectate tari pana la jumatate din copiii de 15 ani sunt ucisi de aceasta boala.
• Scolile au devenit una dintre cele mai des folosite tinte in razboi. De exemplu, in timpul conflictului din Mozambic, din anii 1980-90, 45% din scoli au fost distruse.
• In fiecare an, in jur de 40 de milioane de copii nu sunt inregistrati. Astfel, raman fara un nume legal si fara nationalitate.
Conventia asupra Drepturilor Copilului din 1989 este cel mai important instrument legal pentru protejarea copiilor.

Stii tu ce inseamna sa fii copil?

"Copiii sunt mesajele vii pe care le trimitem unor vremuri ce nu le putem vedea".

                                                                                                    (John Whitehead)

….sa ii pretuim!

 

         Gabriela Montoiu

Presedinte OF-PDL Bistrita-Nasaud.

.

Foto - arhiva Bistritanews.ro

 

 

 

 

0 comentarii2268 vizualizări04 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0