Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 25 Februarie 2020 - 10672 vizitatori azi
Noi iti dam recomandarea!

Peste 200 de locuri rezervate in liceele din judet pentru elevii de etnie rroma. Partida Romilor "Pro-Europa" Bistrita-Nasaud deruleaza, pana in 21 iunie, campania "Impreuna pentru viitorul copiilor nostri", actiunea vizand informarea absolventilor de clasa a VIII-A, de etnie roma, despre posibilitatea de a se inscrie pe locurile speciale in liceele din judetul nostru.

Liderul romilor bistriteni, Emil Neia Lacatus, alaturi de o echipa in care au fost cooptati Ovidiu Racoti, Danut Lacatus si Stefan Tohan, strabat comunitatile importante de romi din Bistrita-Nasaud pentru a-i convinge atat pe elevi cat si pe parintii acestora sa urmeze cursurile unui liceu.
"Le cerem parintilor sa-si trimita copiii la scoala. Vrem sa prevenim abandonul scolar. Scoala, educatia au un rol foarte important in ridicarea etniei noastre. Scoala sa devina o prioritate pentru toti rromii", a motivat acest demers Neia Lacatus, in cadrul unei conferinte de presa.
Pe langa constientizarea rolului educatiei in randul etnicilor, in cadrul campaniei, Partida Romilor Pro-Europa elibereaza o adeverinta care, alaturi de alte documente, este inclusa in dosarul pentru repartizarea in licee pe locurile speciale. Pana in prezent, formatiunea a dat astfel de 45 recomandari pentru elevii rromi.

 

***
Inspectorul scolar pentru minoritati, Balasz Denes, a anuntat ca, pentru anul scolar 2013-2014, la nivelul judetului nostru, in fiecare din cele 114 clase de a IX-a vor fi cate doua locuri rezervate pentru copiii rromi (n.n. - 228 locuri speciale). Acesta a explicat ca dosarele trebuie depuse la Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud pana in data de 21 iunie, urmand ca repartitia candidatilor sa fie programata in perioada 8-10 iulie.
Practic, in functie de media de admitere a fiecarui elev, acesta va putea opta pentru un liceu anume. Anul trecut, mediile de admitere ale copiilor rromi au oscilat intre 6 si 8,50.

"Speram sa avem cat mai multi copii rromi care sa isi depuna dosarul pentru liceu. Anul trecut, au fost repartizati 94 copii. Daca exista situatii in care elevii nu se pot prezenta la evaluarea nationala, din cauza corigentelor, vor fi alte doua etape de repartizare", a explicat Balasz Denes.

***
Tema va fi reluata si in sedinta cu directorii institutiilor scolare din judet, care va avea loc joi, la sediul ISJ BN. Atat inspectorul scolar pentru minoritati, cat si liderul Partidei Romilor - Emil Neia Lacatus vor cere sprijinul dascalilor pentru diseminarea informatiilor.
Joi, ar urma sa fie distrinbuite si brosurile cu oferta liceelor din judet, ce-i drept, cu o usoara intarziere provocata de deciziile ministerului de resort.

Gabriela Ciornei.
.
Foto - Marius Chiuzan.

 

1 comentariu1617 vizualizări05 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0