Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 25 Februarie 2020 - 10508 vizitatori azi
Probleme legate de noul program de reconversie a pomiculturii.

Anul 2014 va deschide  pomiculturii romanesti un nou capitol. Este vorba despre un ambitios program de reconversie si replantare negociat cu Comisia Europeana, dupa modelul derulat anii trecuti pentru vii si podgorii. Practic, in urma negocierilor Romania are posibilitatea sa replanteze cateva zeci de mii de hectare  cu pomi fructiferi, capsuni, respectiv arbusti fructiferi, in conditiile in care mai bine de 70% din livezile existente sunt in declin biologic avansat.

Deocamdata nu se stie cu exactitate bugetul pentru derularea acestui program, care va fi finantat si derulat prin noul PNDR. Tinta anuntata de Ministerul Agriculturii este ca in 2020 sa ajungem la 200 de mii de hectare de livezi viabile de la 120 de mii cate avem in prezent, conform surselor guvernamentale, mai putin de 90 de mii, potrivit insa specialistilor in pomicultura.

Programul, in care agricultorii in general, micii si marii investitori in pomicultura  isi pun mari sperante are insa multe semne de intrebare, la care responsabilii Ministerului Agriculturii trebuie sa ofere de urgenta raspunsuri, dat fiind termenul relativ scurt pana la punerea in aplicare si riscul de a pierde startul.

In lipsa acestor raspunsuri vocile unor experti in pomicultura, care discuta despre programul de reconversie pomicola ca despre o initiativa insuficient documentata, croita in spatele usilor inchise, fara consultarea specialistilor in domeniu, se fac tot mai insistent auzite.

O prima problema de care se va lovi buna reusita a proiectului o reprezinta gradul ridicat de faramitare a terenurilor cu livezi, respectiv a numarului foarte mare de proprietari care teoretic ar trebui unificati in exploatatii viabile din punct de vedere economic. Stiu foarte bine cat de greu este sa reunesti suprafete de minumum 300-500 de hectare intr-un judet de deal cu potential pomicol cum este cel din care provin, Bistrita-Nasaud. Experienta vecina cu esecul a unor investitori care au incercat inutil sa gaseasca o solutie la aceasta problema, mi-a demonstrat ca este o problema greu de depasit.

Apoi o alta problema invocata de expertii in pomicultura este lipsa materialului saditor  romanesc certificat. In lipsa acestuia, este vorba de asa zisul portaltoi de calitate superioara , cu eticheta albastra, proiectul nu este finantabil.

Specialistii atrag atentia ca in Romania se produc sute de mii  de bucati de material saditor, insa doar 20% este din categoria cu eticheta albastra, restul fiind dintr-o categorie care nu este eligibila pentru un proiect european.  Aceeasi specialisti atrag atentia ca ar fi fost nevoie de demararea actiunii de creeare a materialului saditor necesar cel putin din 2012 pentru a porni la timp si cu succes acest program.

Date fiind doar aceste cateva probleme care ridica semne de intrebare, dar si importanta extraordinara a programului pentru agricultura romaneasca asteptam ca Ministerul Agricultarii sa faca publice datele legate de buget, ghid de finantare, suprafete de reconversie pe judete si alte detalii tehnice atat de importante pentru demararea programului.

 

Deputat PNL  Stelian Dolha.

 

0 comentarii2233 vizualizări05 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0