Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Miercuri 19 Februarie 2020 - 7538 vizitatori azi
Apelul Aliantei Nationale pentru Restaurarea Monarhiei catre candidatii la prezidentiale.

Asociatia ALIANTA NATIONALA PENTRU RESTAURAREA MONARHIEI observa cu ingrijorare ca, in tentativa lor de a castiga voturile cat mai multor categorii din societate, inclusiv ale monarhistilor, unii candidati la presedintie au adus in discutie in cadrul declaratiilor lor de precampanie subiectul Monarhiei Constitutionale. Consideram ca abordarea chestiunii restaurarii Monarhiei in cadrul precampaniei si campaniei electorale pentru institutia fundamentala a statului republican este total nepotrivita si facem apel catre toti candidatii sa renunte la a se mai referi la acest subiect, care nu are legatura cu aceste alegeri si cu calitatea lor potentiala de Presedinte al Romaniei.

In primul rand, prin atributiile sale constitutionale Presedintele nu poate determina declansarea procedurii de revizuire a Constitutiei sau de adoptare a unei noi Constitutii, fara de care nu se poate realiza repunerea Monarhiei in drepturile de care a fost samavolnic lipsita prin lovitura de stat de la 30 decembrie 1947 si refacerea legaturii sacre dintre Poporul Roman si Regele sau. Parlamentul, impreuna cu societatea civila si cu societatea noastra in general, este institutia chemata sa indeplineasca acest act istoric. Presedintele poate intr-adevar convoca un referendum, dar, in lipsa unui acord national cel putin la scara celui din momentul istoric 1866, un astfel de referendum ar ramane litera moarta, asa cum o demonstreaza din plin referendumul din anul 2009. Or, Monarhia, institutia cea mai meritorie din intreaga istorie a poporului nostru, trebuie sa ramana in afara oricaror jocuri politice de moment si nu trebuie sa devina obiectul unor demersuri fara finalitate.

Pe de alta parte, Monarhia, mai mult decat orice alta institutie din Romania, reprezinta un element unificator. Regele este al tuturor cetatenilor romani, indiferent de sex, rasa, etnie, origine sociala, credinta religioasa si orice alte criterii, inclusiv opiniile politice. Mai mult, Regele este un adevarat arbitru si mediator, ceea ce Presedintele nu va putea fi, de fapt, niciodata, chiar daca asta ii pretinde Constitutia. Experienta ultimului sfert de secol de democratie imperfecta ne arata ca, dintre toate procesele electorale, alegerile prezidentiale sunt cele mai disputate si genereaza cel mai mult scandal pe scena publica. Nu o data ele au determinat polarizari accentuate ale societatii romanesti, in care dezbatarea ideologica si de politici concrete s-a pierdut intr-un haos al atacurilor la persoana si al loviturilor propagandistice mizerabile. Monarhia nu trebuie tarata in aceasta retorica a dezbinarii, ea nu trebuie sa devina argument pentru captarea sau, dimpotriva, pentru pierderea unor voturi de catre un candidat sau altul.

Prin urmare, ii indemnam pe candidati sa se concentreze pe acele subiecte care tin cu adevarat de competenta Presedintelui, sa propuna electoratului viziuni de tara, daca au asa ceva, si sa inteleaga ca anumite lucruri sunt deasupra alegerilor din noiembrie si chiar a mandatului de cinci ani pentru care unul dintre ei va fi ales. Astfel de lucruri, Monarhia in primul rand, tin de istoria mare, o istorie in care poate doar unii dintre ei vor ramane cu adevarat.

 

CATALIN SERBAN,

Copresedinte A.N.R.M.

.

 

Material primit la redactia Bistritanews.ro din partea Dr. Marius Nicolae Pop - Presedintele Clubului Monarhistilor din BN.

0 comentarii1666 vizualizări15 septembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0