Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 22 Februarie 2020 - 5630 vizitatori azi
Program de aquaterapie pentru 15 copii cu autism din Bistrita.

Centrul de Resurse si Referinta in Autism Micul Print Bistrita, impreuna cu Casa EMA incurajeaza activitatile de aquaterapie pentru copii cu tulburari din spectrul autist. In acest sens, cei doi furnizori de servicii au incheiat un parteneriat prin care se angajeaza sa conlucreze si sa isi mobilizeze resursele in vederea desfasurarii de programe si actiuni comune care sa asigurare accesul la terapii eficiente si informatii de ultima ora privind problematica autismului pentru parinti si pentru comunitatea interesata. Protocolul faciliteaza asigurarea de suport familiilor asistate in gasirea unei metode optime de recuperare a copilului afectat, cu aportul tuturor resurselor existente in comunitatea in care isi desfasoara existenta nucleul familial, precum si implicarea echilibrata a familiei copilului cu autism in recuperarea acestuia. Acest prim program vizeaza diminuarea situatiilor de stres in familiile asistate, prin oferirea de reduceri si  gratuitati in domeniul aquaterapiei, servicii de tip respiro pentru familii, prevenirea izolarii familiilor care au copii cu autism, cresterea interesului comunitatii si a populatiei pentru problematica autismului si valorizarea importantei terapiilor care implica miscare in recuperarea persoanelor cu tulburari din spectrul autist.

"Prin acest program in urma caruia o parte din beneficiarii nostri au acces gratuit la piscina insotiti de parinti sau terapeuti, in intervale orare convenite prin protocol, urmarim diversificarea formelor de terapie la care copiii au acces. Persoanele cu autism au dificultati de perceptie senzoriala pe care cei mai multi dintre noi nu le cunoastem sau intelegem. La suprasarcini, se angajeaza in comportamente inadecvate menite sa le distraga atentia. In apa insa, cu totii ne bucuram la fel, iar aquaterapia le ofera copiilor acces la manifestarea libera a comportamentelor autostimulative, fara conotatiile sociale negative asociate. Deschiderea "Casa EMA" catre nevoile comunitatii constituie un ajutor semnificativ oferit copiilor cu autism si familiilor cu venituri reduse care fac deja eforturi semnificative pentru a le oferi copiilor serviciile de recuperare necesare, nedecontate de Statul Roman, si se constituie intr-un model de implicare comunitara pentru toti furnizorii de servicii."

Beneficii ale terapiei acvatice

Experienta senzoriala: apa asigura o presiune de 30 de ori mai mare decit aerul asupra corpului si este o modalitate de contact unica si totala a acestuia. Multi dintre copii gasesc mediul subacvatic un loc foarte calm si organizat.

Stimularea vestibulara: miscarea prin apa creeaza stimulare vestibulara controlata pe mai multe planuri.  Toate aceste stimulari senzoriale imbunatatite ajuta la cresterea constiintei propriului corp si la invatarea motorie. In plus, in afara de inot, copiii pot merge sau face tumbe prin apa sau pot face pluta cu suport din partea insotitorului.

Abilitati verbo-motorii: apa este un mediu natural pentru a imbunatati abilitatile verbo-motorii ale copiilor. Ei pot sufla bule in apa, printr-un pai sau pot misca bile pe tot intinsul piscinei, acestea fiind modalitati distractive de a isi imbunatati abilitatile de suflare.

Stimularea senzoriala: stimularea senzoriala intensa din apa va creste abilitatile de limbaj ale copiilor, multe cantece sporind aceasta posibilitate. Jucariile de piscina pot creste creativitatea copiilor.

Forta musculara: apa poate ajuta sau opune rezistenta la diferitele tipuri de miscari ducand la cresetera fortei diferitelor grupe de muschi. Inotul si miscarea prin piscina pot fi incurajate prin desfasurarea unor jocuri specifice.

Abilitatile motorii grosiere: mediul cu o forta a gravitatiei mai ridicata poate incuraja copiii sa exploreze si sa practice miscari pe care nu le pot face pe sol. Copiii care au dificultati in a sta intr-un picior, a sari sau topai pe sol, pot face asta in apa.

Mersul si alte miscari: Copiii care invata sa mearga sunt asistati de apa pentru ca incetineste miscarile si ofera copilului mai mult timp pentru a reactiona.

Planificarea motorie: abilitatile de planificare motorie pot fi imbunatatite prin diferitele moduri de folosire a accesoriilor si jucariilor gonflabile din piscina.

 

Centrul de Resurse si Referinta in Autism "Micul Print" Bistrita.0 comentarii1806 vizualizări08 octombrie 2014
rss 2.0
rss 2.0