Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 15 August 2020 - 40814 vizitatori azi
"Ziua internationala a Romilor". (50 de poze)

Partida Romilor "Pro-Europa" sucursala judeteana Bistrita-Nasaud in colaborare cu Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud au organizat in 16 aprilie  "Ziua internationala a Romilor".

La Congresul Mondial al Romilor, desfasurat la Londra in anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie sa devina Ziua Internationala a Romilor din intreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn international al romilor, cantecul "Gelem, gelem" interpretat de cantareata si actrita Olivera Vuco in cunoscutul film iugoslav "Am intalnit si tigani fericiti". De asemenea, a fost adoptat si steagul international al romilor, avand jumatatea de jos verde - simbol al campurilor inverzite si jumatatea de sus albastra - simbol al cerului senin. La mijloc este o roata ce simbolizeaza, pe de o parte, soarta - roata succesiunii vietilor, iar pe de alta parte nomadismul, in relatie cu spatiul originar al Indiei.

In aprilie 1990, la Congresul Mondial al Romilor, Comisia Lingvistica a Uniunii Internationale a Romilor a oficializat alfabetul international standardizat al limbii rromani, decizia fiind semnata de 17 specialisti in domeniu, din diferite tari, in prezenta unui observator al UNESCO.
In contextul national, potrivit art. 35 (3) din Constitutia Romaniei "Statul trebuie sa asigure pastrarea identitatii spirituale, sprijinirea culturii nationale, stimularea artelor, protejarea si conservarea mostenirii culturale, dezvoltarea creativitatii contemporane, promovarea valorilor culturale si artistice ale Romaniei in lume".
In anul 2006, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 66/2006 privind stabilirea zilei de 8 aprilie ca "Sarbatoare a etniei romilor din Romania".

Foto-reportaj de Marius Chiuzan
.
0 comentarii4025 vizualizări18 aprilie 2015
rss 2.0
rss 2.0