Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Marti 25 Februarie 2020 - 1112 vizitatori azi
Lovitura sub centura pescuitului bistritean!...ESOX si LUCIOPERCA decapitate de ANPA.

Situatie fara precedent in ultimii 10 ani ai pescuitului sportiv din Bistrita-Nasaud. Avand in vedere practicarea pescuitului sportiv din Romania conform legislatiei in vigoare in baza O.U.G 23/2008 cu modificarile aduse de legea 317/2009, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura a emis autorizatii Asociatiilor legal constituite si inregistrate in registrul asociatiilor si fundatiilor. In urma cu 5 ani ANPA, organizeaza o licitatie pe baza de punctaj in vederea administrarii resurselor acvatice vii de catre Asociatii.

Pana aici lucrurile par a fii pe un fagas normal, numai ca la finele anului trecut AJVPS actioneaza in instanta ANPA si cere indreptarea unei erori din anul 1988 intre AJVPS si piscicola Cluj. Cum politicul este amestecat in mai toate domeniile de activitate nici pescuitul sportiv nu a ramas pe dinafara, astfel incat ANPA, actionata in instanta nu-si apara (enoriasii) adica asociatiile si nu se apara pe ea insasi pierzand la Curtea de Apel Cluj.

Precedentul este unul periculos si s-a materializat la Bistrita cand azi 30.14.2014 Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura a suspendat activitatea Asociatiilor ESOX si LUCIOPERCA care aveau in administrare raul Sieu, paraul Lechinta, respectiv Bistrita Ardeleana, Meles si Rosua in detrimentul AJVPS-ului Bistrita-Nasaud.

In opinia mea aceasta hotarire este abuziva si nefondata, atata timp cat nu s-a incalcat protocolul dintre ANPA si aceste doua asociatii. Ba mai mult decat atat aceste asociatii in ultimii 5 ani au avut activitati laborioase prin actiuni de ecologizare si populare cu peste. Se vede cu ochiul liber estomparea braconajului piscicol, prin controalele derulate cu Jandarmeria si Politia. Iar in ultima perioada de timp s-a concretizat o buna colaborare si cu Garda de Mediu. Din pacate toata munca a mii de membrii pescari ai celor doua asociatii le-a fost confiscata abuziv si investitiile s-au dus pe apa sambetei. Contactati presedintii celor doua asociatii au declarat ca vor contesta hotararea emisa de ANPA iar la nevoie, se vor adreesa legiuitorului. Si eu ma regasesc pintre cei care am incercat sa dam o noua infatisare, apelor interioare ale judetului nostru sa fiu un protector al faunei piscicole, dar din pacate lucrurile au luat cu totul o alta turnura. Cat despre raul Sieu si celelalte ape nu pot sa afirm, decat ca, in scurt timp, vor devenii raiul braconierilor.

Inchei prin a aduce la cunostinta pescarilor ca incepand de maine 1mai 2015 se deschide oficial sezonul de pescuit la pastrav indigen, fantanel si curcubeu pe apele de munte. Ramane interzis pescuitul lipanului pe intreg anul in curs. Cat despre regimul de pescuit in apele de munte, la nivel national toate sant administrate de ROMSILVA.


Marius Rus.

 

 

0 comentarii2324 vizualizări30 aprilie 2015
rss 2.0
rss 2.0