Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Activitatea Asociatiei "Clubul Amazoanelor Bistritene" in perioada 2005-2015. (60 de poze)

Asociatia "Clubul Amazoanelor Bistritene" s-a infiintat la initiativa d-nei farmacist Livia Moldovan (presedinta asociatiei), in jurul careia s-a format un grup de persoane sensibile la suferinta celor diagnosticati cu cancer si anume: pacienti, apartinatori, cadre medicale si oficialitati. Impreuna, au pus bazele acestei asociatii, propunandu-si sa ofere prin cunostintele si activitatea proprie, sprijinul necesar demararii informarii in domeniul preventiei, tratarii si recuperarii post-terapeutice a pacientilor cu cancer la san.

            Sedinta de constituire a asociatiei a avut loc la data de 20 octombrie 2004, dupa o vizita a delegatiei din orasul polonez Zielona Gora, oras infratit cu municipiul Bistrita (la data de 22  iulie 2001, a fost semnata la Bistrita, Carta de infratire intre municipiul nostru si orasul polonez).

            Din delegatia care a participat la "Zilele municipiului Bistrita - 2004" a facut parte doamna consilier Julita Zavaska. Dansa stand de vorba cu doamna farmacist Livia Moldovan, au descoperit ca au ceva in comun, respectiv dorinta de a face bine persoanelor diagnosticate cu cancer la san. Doamna Julita Zavaska, la fel ca si doamna farmacist Livia Moldovan, era si ea operata de cancer la san, iar Asociatia pe care o conducea in Zielona Gora avea, in anul 2005, 10 ani de activitate, pozitie din care asociatia poloneza avea influenta pe plan social in comunitatea locala. Astfel, doamna Julita Zavaska este considerata de noi "nasa de botez" a asociatiei.

            Asociatia a dobandit personalitate juridica in luna martie 2005 si la data de 20 aprilie 2005 s-a deschis contul la banca BRD Groupe Société Générale, activitate pe care am considerat-o de facto ziua infiintarii Asociatiei, intrucat la data respectiva au fost finalizate toate demersurile pentru buna functionare a acesteia.

            Asociatia "Clubul Amazoanelor Bistritene" isi desfasoara activitatea in baza unui statut propriu, ca organizatie nonguvernamentala, nonprofit, apolitica si filantropica, care functioneaza la sediul sau din municipiul Bistrita, strada Liviu Rebreanu nr. 38.

            "De ce amazoane?" - Amazoanele erau femei puternice, luptatoare, care pentru a putea trage cu arcul isi taiau un san. De asemenea, aceasta este denumirea internationala sub care sunt cunoscute asociatiile de acest gen. Daca in Polonia, la acea data de octombrie 2004 erau 400 de astfel de asociatii, la noi in Romania erau circa 10 in toata tara. Deci iti trebuie un mare curaj si o mare responsabilitate pentru a infiinta o asemenea asociatie si mai ales pentru a realiza ceva in cadrul ei. Ca respect pentru cei care au pus umarul la infiintarea si buna desfasurare a asociatiei au fost acordate titluri de presedinti de onoare urmatoarelor persoane: doamna Julita Zavaska, doamna Bindea Victoria si domnului Moldovan Vasile.

            Revenind la ideea "de ce ne numim amazoane" putem spune ca noi nu avem un san din cu totul alte motive, dar vrem sa credem ca am luat de la aceste persoane care au trait, dupa cum spun legendele, pe teritoriul Romaniei (conform Wikipedia: "Amazoanele erau un trib de femei razboinice, aflat in nordul Marii Negre, mentionate prima data in mitologia greaca."), tenacitatea de a merge inainte si de a invinge boala.

            Noi amazoanele vrem sa credem ca suntem supravietuitoare, ca cineva acolo sus are grija de noi, dovada ca sunt persoane operate de 20-25 de ani, iar boala este considerata ca o mare incercare (chiar presedinta noastra este operata de 18 ani).

            Activitatea asociatiei noastre isi gaseste pe deplin utilitatea, iar rolul sau in comunitatea bistriteana este deja unul care se bucura de o binemeritata apreciere.

            Asociatia "Clubul Amazoanelor Bistritene" s-a infiintat avand 2 scopuri bine conturate inca de la inceput:

            a) a ajuta femeile bolnave de cancer de san si col uterin din judetul Bistrita-Nasaud;

            b) a preveni si depista la timp cancerul genito-mamar prin informare si educare sanitara cu material informativ (teoretic) si efectuarea de ecografii mamare, mamografii si teste Papanicolau (practic).

            Dorim ca persoanele aparent sanatoase sa inteleaga importanta prezentarii la medic si a controalelor periodice pentru a descoperii la timp problemele care le pun viata in pericol. A ajuta persoanele cu cancer de san si col uterin si de a face teoretic si practic ca numarul celor ca noi "care am tras lozul necastigator" sa fie cat mai mic, tocmai aceasta este misiunea cu care ne-am infiintat acum 10 ani si pe care o urmarim de-a lungul activitatii noastre.

            In Romania, cancerul mamar ocupa primul loc in randul cancerelor la femei, iar numarul bolnavelor de cancer la san la nivel national este de circa 60.000 (anual sunt luate in evidenta 7.000 noi persoane). In tara noastra exista doua varfuri de incidenta a bolii (cancerul de san) unul la persoane cu varsta intre 45-50 de ani iar celalalt la persoane cu varsta intre 60-65 de ani.

            Varsta la care apare cancerul de san la femei si la barbati este tot mai mic, de aceea apare necesitatea informarii medicale in randurile tinerilor. Prin autocunoasterea sanului exisa posibilitatea de a descoperii din timp problemele care pun o viata in pericol.

            In aparitia cancerului, factorul genetic este important dar exista si o influenta exterioara legata de mediul in care traim si de stilul de viata.

            Suntem toti purtatori ai unui posibil cancer, adica fiecare avem in noi celule canceroase care se pot genera boala.

            Stilul nostru de viata (hrana, practicarea regulata a unor exercitii fizice, poluarea, stresul cotidian) este cel care va hrani celulele canceroase sau va intari mecanismele de aparare ale corpului.

            Din nefericire, majoritatea cazurilor de cancer de san sunt diagnosticate abia in stadiile 3 si 4, cand mastectomia devine obligatorie. Pierderea sanului trebuie considerata ca fiind un handicap nu numai de natura fizica, ci chiar mentala.

            O alternativa pentru reducerea operatiilor radicale cu consecinte psihice si fizice asupra persoanei bolnave, ar fi implementarea unui program de screening (campanii de investigatii coordonate la nivel national) pentru identificarea cancerelor mamare in faze incipiente in stadiile 0 si 1, care ar fi rezolvate prin interventii chirurgicale conservatoare, cu pastrarea sanului. Singura problema importanta este faptul ca recidivele locale sunt mai frecvente la chirurgia conservatoare fata de mastectomia sanului (eliminare totala), respectiv de 10% fata de 3% in cea de-a doua situatie.

 

            Suntem circa 400 de femei, avem si noi tot felul de probleme dar cand vedem ca numarul celor ca noi creste iar mortalitatea ne rade in nas ne simtim neputincioase si mici. Speranta de viata poate fi mai mare daca diagnosticul este pus in faze mai putin avansate ale bolii, iar tratamentul este inceput devreme si urmat cu grija si seriozitate.

            Revenind la anul 2005 - anul inceperii activitatii noastre, personalitatea juridica a asociatiei a fost obtinuta la data de 7 martie 2005, in urma depunerii actelor necesare.

            Primul contract de comodat privind sediul asociatiei din str. Albert Berger nr. 13 s-a incheiat la data de 12 ianuarie 2005 prin bunavointa familiei Iuga. Ulterior, sediul asociatiei a fost mutat succesiv, in baza unor contracte de comodat cu Primaria municipiului Bistrita, in strada Liviu Rebreanu nr. 18 si in sediul actual din strada Liviu Rebreanu nr. 38.

            In septembrie 2005, dupa o vizita de lucru la sediul Societatii Romane de Cancer Cluj-Napoca (organizatie nonguvernamentala care activeaza in acelasi domeniu) pentru a invata din experienta lor, s-au pus bazele unei colaborari privind preventia cancerului de san si de col uterin. Doamna director Marlene Farcas, "o adevarata mama pentru asociatia noastra" derula un proiect de preventie pentru cancerul de col uterin constand in efectuarea cu ajutorul unei caravane mobile, de teste Papanicolau, pentru populatia judetelor Cluj, Salaj si Satu Mare. Desi proiectul era inceput din anul 2014, in derularea acestuia a fost cuprins si judetul Bistrita-Nasaud alaturi de alte judete tinta din Ardeal si astfel in perioada 2005 - 2007 s-au efectuat in judetul Bistrita-Nasaud circa 7.000 de teste Papanicolau. Astfel, au fost efectuate in municipiul Bistrita 34 de serii (o serie de circa 70 de persoane) de mobilizari de persoane (Leoni - 3 zile) si in judet 63 de serii, in total 97 de serii de mobilizari de persoane. Credem ca avem motive sa ne mandrim cu aceasta actiune, desi nu este usoara efectuarea unor astfel de investigatii.

            In cadrul acestui program am fost sprijiniti pentru mobilizarea persoanelor aparent sanatoase de medici de familie si de membrii asociatiei direct implicati in proiect.

            Presedinta Asociatiei "Clubul Amazoanelor Bistritene", doamna Livia Moldovan, impreuna cu sotul ei au batut tot judetul pe urmele caravanei in cadrul proiectului, pentru ca activitatea de recoltare a probelor sa se desfasoare in bune conditiuni (un exemplu surpriza - la Nasaud fiind o zi de targ, femeile din imprejurimi au "blocat" caravana si niciuna din persoanele mobilizate de noi nu a reusit sa fie examinata). Am asigurat, pe langa mobilizarea persoanelor aparent sanatoase, atunci cand a fost cazul, (pentru a nu se mai deplasa caravana de la Cluj-Napoca si a doua zi dimineata sa vina la Bistrita) cazarea, pregatire instrumentar la Policlinica Bistrita si uneori combustibil pentru derularea programului.

            Pentru sponsorizarea de 2.000 de lei facuta de Asociatia "Clubul Amazoanelor Bistritene" catre Societatea Romana de Cancer Cluj-Napoca pentru derularea programului intr-un moment de criza, conducerea societatii ne-a multumit in scris, mentionand ca: "colaborarea avuta pana in prezent a dovedit inalta dumneavoastra tinuta morala si dedicarea cu care luptati pentru ca un numar cat mai mare de femei sa devina constiente de importanta preventiei cancerului".

            Multe persoane aparent sanatoase au fost depistate, operate, salvate, redate familiei si comunitatii din care fac parte.

            In anul 2005 s-au efectuat 74 de analize medicale la persoanele operate de cancer, distribuire de vitamine si alte suplimente alimentare cu efect antioxidant.

            - primul sponsor a fost firma ROMBAT S.A. Bistrita, apoi firmele ACI S.A. Bistrita si INST NISTOR S.RL. Bistrita, carora le multumim pentru increderea pe care au avut-o in noi, desi eram la inceput. Dar desi au trecut 10 ani, nici acum nu pot crede cum am reusit cu ajutorul oamenilor de bine, sa facem atat de multe lucruri pentru aproapele nostru, fie ca au fost persoane operate, fie ca au fost persoane aparent sanatoase din comunitate.

            In anul 2005 am avut proteze si sutiene doar din donatii: un numar de 70 de proteze si 70 de sutiene din Elvetia, Germania si Polonia. Primele proteze care au fost distribuite femeilor din viitoarea Asociatie "Clubul Amazoanelor Bistritene" in numar de circa 30 au fost donate de doamna Logigan Margareta in toamna anului 2004.

            De-a lungul anilor 2005-2015 donatii de proteze si sutiene am primit de la persoane din:

            - Elvetia - in fiecare an si uneori chiar contributie financiara;

            - Germania, Polonia, ONG RESCUE Cluj-Napoca intre anii 2012-2013;

            - THERANOVA Oradea - 2011.

 

            Incepand cu anul 2006 am achizitionat proteze si sutiene de la Ortoprofil Mures, cu care asociatia a incheiat un parteneriat, ceea ce face ca preturile achizitionate de noi sa fie mai mici decat pretul practicat in mod curent de respectivii. Preturile de achizitie a protezelor, ca si evolutie in timp, au crescut de la 236 lei la 264 lei, iar similar la sutiene au crescut de la 34 de lei la 66 lei sau 85 de lei.

            Speram ca in viitorul apropiat numarul protezelor si sutienelor cumparate sa fie cat mai mic avand in vedere faptul ca aceste produse vor fi introduse in regim de gratuitate la nivel national (cate o proteza si un sutien la 3 ani pentru fiecare persoana cu mastectomie).

            In anul 2006 am continuat efectuarea analizelor medicale (in special markeri tumorali) pentru persoanele diagnosticate cu cancer de san.

            De asemenea, in anul 2006 am inceput elaborarea si implementarea unor proiecte finantate partial din fonduri nerambursabile (partial, intrucat si asociatia a contribuit cu fonduri) acordate de la Primaria municipiului Bistrita si Consiliul local al municipiului Bistrita, in baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general. Proiectul din anul 2006 a fost intitulat "Luptam pentru sanatatea ta" avand ca valoare 30.000 de lei (din care 15.000 de lei contributie proprie).

            S-au efectuat  100 de analize medicale si s-au cumparat 75 de proteze si 100 de sutiene tinand cont de necesitatea acestor dispozitive medicale la acel timp cand toate doamnele operate de cancer la san aveau absoluta nevoie de acestea pentru a mai atenua din handicapul fizic si psihic creat de mastectomie.

            In luna decembrie 2006 am inceput seria de deplasari la Brasov  cu ocazia organizarii evenimentului "Ziua supravietuitorului", organizat de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, eveniment care in anul 2013 a fost la a 10-a editie. Astfel am avut posibilitatea de a participa la acest eveniment (in fiecare an cu circa 15 persoane), in acel ana participand un numar de 200 de persoane de la asociatiile din tara.

            In aprilie 2006, in urma unei cereri de aderare a asociatiei noastre, a avut loc primirea festiva a Asociatiei "Clubul Amazoanelor Bistritene" ca membru al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, eveniment care s-a derulat in municipiul Cluj-Napoca, la sediul Societatii Romane de Cancer Cluj-Napoca. Cu aceasta ocazie s-a participat la un seminar referitor la comunicare si a fost primita in Federatie si Asociatia PAVEL Bucuresti, asociatie a parintilor copiilor cu cancer.

            Daca in anul 2006, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania avea 6-7 membrii (asociatii de pacienti), in 2015 numarul asociatiilor de pacienti care au aderat la Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania este de 20. Federatia lupta pentru drepturile pacientilor, pentru fonduri mai mari, pentru asigurarea medicamentelor, pentru reducerea listelor de asteptare, pentru tratamente adecvate pentru fiecare pacient (tratament potrivit la timp potrivit).

            In 15 noiembrie 2006 am organizat o expozitie de icoane pe sticla si tapiterie ardeleneasca cu sprijinul doamnelor Cuc Melania, Oltean Maria si Strugariu Delia.

            Expozitia a fost cu vanzare, avand urmatoarele moto-uri: "Prin cumpararea unui obiect expus in aceasta expozitie ii ajutati prin noi pe cei suferinzi de cancer de san si col uterin; va implicati in viata comunitatii; va puteti simti utili si implicati intr-o cauza care merita; va faceti datoria de crestin; le ajutati pe persoanele mai putin norocoase." "Noi spunem: Ajutati-ne ca sa putem ajuta! Dumneavoastra ati putea spune: Noi va ajutam sa va ajutati".

            In acest context doresc sa mentionez un moto ilustrativ din partea Maicii Tereza: "Tu poti face lucruri pe care eu nu le pot face. Eu pot face lucruri pe care tu nu le poti face. Impreuna putem face lucruri minunate.".

             In perioada 17-18 noiembrie 2006 Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania si-a tinut lucrarile de toamna in municipiul Bistrita, la invitatia asociatiei noastre. Participantii au dezbatut si concluzionat urmatoarele: trebuie ca mastectomia sa fie considerata un criteriu de handicap, necesitatea acordarii prin sistemul de sanatate a protezelor gratuite (deziderat care abia in anul 2015 se materializeaza), asigurarea unor fonduri mai mari pentru medicamentele necesare bolnavilor de cancer.

            In luna ianuarie 2007 la sedinta de lucru lunara a asociatiei a participat dr. Bindea Valeria si dr. Miron Geanina. S-a discutat despre alimentatie, despre suplimentele nutritive (gama din aloe), despre folosirea vitaminei B12 si acidul folic, precum si despre alte probleme specifice starii de sanatate a beneficiarelor. Ca metoda de preventie sa fie utilizata investigarea prin mamografie, ecografia mamara la persoanele sub 40 de ani, precum si scintigrafia pentru sistemul osos.

            In fiecare an, in luna martie, asociatia a organizat o sedinta festiva pentru a sarbatorii zilele de 1 si 8 martie, ocazie cu care doamna Oltean Lacramioara ne-a rasfatat in fiecare an cu produse Oriflame, pentru care ii multumim.

            In acel an s-au initiat demersurile de obtinere a unui spatiu adecvat desfasurarii activitatilor de la Primaria municipiului Bistrita, pentru asociatia noastra impreuna cu asociatia PROADO. In consecinta s-a obtinut sediul din strada Liviu Rebreanu nr. 18.

            In luna august 2007 a inceput colaborarea cu o noua firma care comercializeaza proteze, respectiv THERANOVA din Oradea.

            In fiecare an, inca din anul 2005, s-au acordat gratuit proteze si sutiene pentru femeile diagnosticate cu cancer de san precum si ajutoare financiare pentru acestea si pentru persoanele cu suspiciuni de astfel de diagnostic, pentru realizarea analizelor medicale.

            Luna octombrie - luna luptei pe plan international impotriva cancerului de san - a fost si va fi sarbatorita in fiecare an prin actiuni de preventie si de informare a populatiei cu privire la necesitatea realizarii periodice a investigatiilor medicale adecvate. In luna octombrie se gandeste si se actioneaza sub semnul roz al sperantei. Milioane de oameni din intreaga lume isi unesc eforturile in lupta pentru eradicarea cancerului de san.

            In luna noiembrie 2007 s-au concretizat demersurile de infiintare a punctului de lucru de la Beclean, care este o frumoasa realizare a asociatiei.

            Un suflet mare care a fost doamna Kontz Iolanda a reusit ani de zile sa adune de fiecare data, la sedintele de lucru de la Beclean, un numar mare de persoane din jurul orasului Beclean (circa 45 de persoane) iar in prezent activitatea de mobilizare si sustinere a persoanelor este efectuata de doamna Irina Beretzki.

            Si in anul 2007 s-a participat la evenimentul "Ziua Supravietuitorului" in Brasov, iar pentru titlul "Voluntarul anului 2007" a fost propusa din partea asociatiei noastre, doamna dr. Miron Geanina.

            Proiectul din anul 2007 finantat din fonduri nerambursabile acordate de la Primaria municipiului Bistrita a fost intitulat "Speranta pentru viata" si a fost in valoare de 20.000 de lei (din care 5.000 de lei contributie proprie). Prin implementarea acestuia am realizat 100 de analize medicale, am distribuit 25 de proteze si 100 de sutiene, precum si actiuni de preventie prin tiparirea si distribuirea a 1.000 de pliante de informare.

            In anul 2008 activitatea a fost la fel de intensa ca in anii precedenti, respectiv ajutor si sprijin pentru persoanele operate, si actiuni de informare si educatie sanitara, precum si efectuarea a 350 de mamografii cu scop preventiv si de investigare a starii de sanatate a a persoanelor aparent sanatoase.

            In luna ianuarie 2008 s-a participat impreuna cu doamna Melania Cuc la un vernisaj cu icoane pe sticla si lansari de carti la Bucuresti, ocazie cu care s-a facut o frumoasa prezentare a orasului Bistrita si a Asociatiei "Clubul Amazoanelor Bistritene".

            In acea perioada, sediul asociatiei primit de la primaria municipiului Bistrita in anul 2007 era in renovare, astfel incat doar la data de 26 noiembrie 2008 s-a reusit desfasurarea primei sedinte de lucru in noul sediu, iar inaugurarea oficiala s-a realizat la data de 10 decembrie 2008. Am avut un sentiment de emotie si de multumire ca am reusit sa facem din acesta un loc placut, agreabil si propice pentru a ne desfasura activitatea in bune conditii.

            In perioada    19-21 decembrie 2008 s-a participat la evenimentul "Ziua Supravietuitorului" in Brasov.

            Proiectul din anul 2008 finantat din fonduri nerambursabile acordate de la Primaria municipiului Bistrita a fost intitulat "Sanatatea ta conteaza" si a fost in valoare de 29.000 de lei (din care 7.500 de lei contributie proprie). Prin implementarea acestuia am realizat 350 de mamografii, am distribuit proteze si sutiene, precum si actiuni de preventie prin tiparirea si distribuirea a 1.000 de pliante de informare. Screening-ul mamar efectuat la 350 de persoane a fost de un real folos intrucat au fost identificate doamne bolnave de cancer la san, respectiv 4 persoane au fost operate si multe alte cazuri au fost semnalate cu mastoze si directionate pentru investigatii aprofundate.

            In luna februarie 2009 s-a derulat Adunarea Generala a Asociatiei "Clubul Amazoanelor Bistritene", la 4 ani de la infiintarea acesteia. S-a propus si s-a realizat reducerea Consiliului de Conducere care era de 21 de persoane (foarte stufos si dificil de reunit) la 9 persoane, active si puternice, gata sa lucreze pentru o activitate sustinuta a asociatiei. Multumim pe aceasta cale cadrelor medicale care au facut parte din primul Consiliu de Conducere al asociatiei, pentru ca au crezut in noi si ne-au fost alaturi de cate ori am avut nevoie.

            In anul 2009 s-au initiat demersuri pentru pregatirea dosarului necesar pentru obtinerea avizului de acreditare pentru prestarea de servicii in domeniul social. La data  de 29 aprilie 2009 s-a obtinut certificatul de acreditare pentru 1 an, iar ulterior, la data de 10 martie 2010 pentru 3 ani, la data de 28 februarie 2013 pentru alti 3 ani, iar din anul 2014 am obtinut certificatul de acreditare pe domeniul social pe perioada nedeterminata.

            In luna septembrie 2009 s-a reusit infiintarea punctului de lucru din orasul academicienilor, Nasaud, unde activitatea se desfasoara sub directa indrumare a doamnei Monica Barbos (sufletul grupului).

            Proiectul din anul 2009 finantat din fonduri nerambursabile acordate de la Primaria municipiului Bistrita a fost intitulat "Depind de tine" si a fost in valoare de 29.000 de lei (din care 4.350 de lei contributie proprie). Prin implementarea acestuia am realizat 200 de mamografii, markeri tumorali de san, am distribuit proteze si sutiene, precum si actiuni de preventie prin tiparirea si distribuirea unor pliante de informare.

            In luna decembrie 2009 s-a participat la evenimentul "Ziua Supravietuitorului" in Brasov, precum si in Timisoara cu scopul de a pregati implementarea consilierii psihologice prin arta a persoanelor bolnave si la nivelul judetului Bistrita-Nasaud.

            Daca in anul 2008 s-a initiat un grup de suport sustinut de doamna psiholog Cretu Viorica, care si-a desfasurat activitatea periodic, in anul 2009 doamna psiholog Anda Madar a avut initiativa de a sustine infiintarea altui grup de suport format din randul beneficiarelor care au mare nevoie de consiliere psihologica. Sa speram ca in viitor, cu sprijinul celor doua doamne psiholog, precum si cu ajutorul altor doua doamne psiholog membre ale asociatiei noastre, sa putem sa constituim un grup de suport puternic, astfel incat sa ne ocupam si de partea psihologica a suferintei, nu numai de cea materiala.

            In toti anii care au trecut, in perioada 2005-2015, a ramas si ramane o prioritate dorinta de a realiza intalniri la care sa participe invitati pentru a ne invata cum sa traim in aceste circumstante si cum sa invingem. Ne-am intalnit cu medici oncologi pentru a ne ajuta sa intelegem situatiile in care ne aflam, precum si cu preoti pentru a gasi sustinere spirituala si psihologica pentru a depasi evenimentele si pentru a gasi echilibrul necesar, dar parca am dori ca aceste intalniri sa fie mai dese si cu teme eficiente pentru noi.

            In anul 2010 activitatile derulate de asociatie au continuat ca in anii precedenti. Desi datorita unor erori de elaborare a proiectului in acest an nu am mai obtinut finantare din fonduri nerambursabile acordate de la Primaria municipiului Bistrita iar sponsorizarile primite au fost cele mai reduse in 10 ani de activitate (1.500 de lei), totusi posibilitatile financiare ale asociatiei in efortul de sprijinire a persoanelor in nevoie au fost sustinute semnificativ din primirea de la persoane de buna credinta a celor 2% din impozitului pe venit.

            Pe de alta parte, din anul 2010, veniturile obtinute din virarea catre asociatia noastra a celor 2% din impozitului pe venit s-au diminuat semnificativ in fiecare an.

            Repetam inca o data ca tot ceea ce facem, putem face doar daca suntem ajutate. In perspectiva, vrem sa incercam sa obtinem venituri pentru continuarea activitatilor de sprijinire a persoanelor suferinde prin derularea unor activitati ocupationale, dar pentru aceasta trebuie sa fim invatate de persoane competente.

            Din luna noiembrie 2010 am inceput, la propunerea cadrelor didactice, in randurile elevilor din clasa XII de la Colegiul National Andrei Muresanu si Liceul Forestier, ambele din Bistrita, activitati cu caracter special de informare si educare medicala in vederea depistarii timpurie a cancerului de san.

            Aceste actiuni de informare le-am continuat pana in prezent si le vom continua cu ajutorul si sprijinul cadrelor didactice, subliniind astfel enorma importanta a acestor actiuni de informare si educare medicala a tineretului.

            In anul 2011 activitatile derulate de asociatiei au continuat ca in anii precedenti si s-au acordat ajutoare financiare persoanelor operate aflate in dificultate financiara. Niciodata nu spunem nu unei solicitari, incercam in limita posibilitatilor sa le rezolvam pe toate. Nu ajutam o persoana anume cu sume foarte mari, moto-ul nostru este "mai multe beneficiare cu bani mai putini".

            Proiectul din anul 2011 finantat din fonduri nerambursabile acordate de la Primaria municipiului Bistrita a fost intitulat "Participa si te ajuta" si a fost in valoare de 30.000 de lei (din care 10.000 de lei contributie proprie). Prin implementarea acestuia am realizat 335 de ecografii mamare la persoane aparent sanatoase sub varsta de 40 de ani, analize medicale, am distribuit proteze si sutiene, precum si actiuni de preventie prin tiparirea si distribuirea unor pliante de informare.

 

            In anii urmatori activitatea asociatiei a continuat in aceleasi bune conditii si in fiecare an am reusit implementarea unui proiect finantat din fonduri nerambursabile acordate de la Primaria municipiului Bistrita, am incercat si am reusit sa ajutam beneficiarele noastre. In acelasi timp facem preventie - chiar daca activitatea noastra de preventie a fost ca o picatura intr-un ocean dar noi consideram ca o viata daca o salvam acest lucru inseamna foarte mult, asa gandeste o persoana care a trecut prin atata suferinta si durere si stie sa pretuiasca viata.

            Proiectul din anul 2012 finantat din fonduri nerambursabile acordate de la Primaria municipiului Bistrita a fost intitulat "Diagnosticarea timpurie salveaza vieti!". Ne-am pliat mai mult pe preventie si prin implementarea acestuia am realizat 300 de teste Papanicolau pe care le-am considerat ca un inceput al screening-ului de col uterin care a inceput sa fie derulat in toamna anului 2012.

            In perioada 2012-2013 am derulat in parteneriat cu Patronatul Medicinii Integrative (Oncologie Cluj-Napoca) proiectul intitulat: "Retea multi-regionala pentru terapie integrativa, consiliere si reintegrare sociala a persoanelor diagnosticate cu cancer". Prin acest proiect circa 100 de persoane diagnosticate cu cancer de san sau de col uterin, din judetul Bistrita-Nasaud, au beneficiat de sustinere financiara in valoare de 450 de lei/persoana.

            Pe langa sustinerea financiara, au beneficiat de consiliere psihologica si de activitati ocupationale prin realizarea de margele, bratari si brose din plastilina, care suporta uscare rapida.

            Proiectul din anul 2013 finantat din fonduri nerambursabile acordate de la Primaria municipiului Bistrita a fost intitulat "Mergi la control acum. Afla ca esti bine" si a fost in valoare de 20.500 de lei (din care 10.500 de lei contributie proprie). A fost cea mai mare contributie a asociatiei noastre la un proiect derulat in toti acesti ani de activitate continua. Ne-am axat pe aflarea starii de sanatate a beneficiarelor, efectuand 100 de analize medicale si 100 de ecografii ginecologice pentru depistarea cancerului de ovar si endometru. Am realizat si 100 de mamografii la persoane aparent sanatoase, ca preventie pentru depistarea timpurie a cancerului de san la persoane din comunitatea bistriteana.

            Proiectul din anul 2014 a fost intitulat "Mergi la control acum. Cand suferi tu, sufar si eu" si a fost in valoare de 12.500 de lei (din care 3.500 de lei contributie proprie). Am continuat cu analizele medicale, considerandu-le un indiciu foarte bun pentru starea de sanatate a femeilor operate.

            In anul 2015 proiectul finantat din fonduri nerambursabile acordate de la Primaria municipiului Bistrita este intitulat foarte sugestiv "Cancerul nu este mai presus de noi".

            Proiectul se deruleaza atat in favoarea femeilor operate de cancer cat si in favoarea persoanelor aparent sanatoase din comunitatea bistriteana.

            In perioada 2013-2015 derulam in parteneriat proiectul finantat din fonduri elvetiene "Impreuna pentru sanatatea sanului". Cu un numar de 27 de facilitatori - voluntari am informat circa 1.150 de persoane, in vederea depistarii cancerului de san, printr-o autocunoastere sustinuta a sanului.

 

            In toate proiectele derulate in perioada 2006-2015 s-au distribuit pliante de informare si educare medicala referitoare la cancerul de san si de col uterin.

            In cadrul proiectelor din anii 2006-2014 s-au achizitionat si distribuit gratuit proteze si sutiene.

            Cu exceptia anului 2008 s-au realizat gratuit analize medicale pentru persoanele diagnosticate cu cancer de san si de col uterin pentru  investigarea periodica a starii de sanatate a acestora.

            De asemenea, pentru aceste doamne s-au realizat gratuit ecografii ginecologice (2013 -100; 2015 - 80) pentru depistarea timpurie a aparitiei altui tip de cancer, de ovar sau de endometru.

            In aceasta perioada pentru persoanele aparent sanatoase din comunitatea bistriteana am efectuat:

            - 7.300 de teste Papanicolau (in anii 2005, 2006,2007, 2012);

            - 792 de mamografii (in anii 2006, 2008, 2009, 2013, 2015);

            - 375 de ecografii mamare (in anii 2011, 2015).

 

.

 

 

 FONDATORI - AMAZOANE

 Valentina-Ludovica Andras - Bistrita -   

Otilia Bologa - Bistrita -   

Emilia Bratan - Teaca, Pintic -   

Victoria Caras - Blajenii de Sus -  

Reghina Ciuta - Nasaud -  

Erslia Craciun - Bistrita -   

Maria  Creanga - Bistrita -   

Eugenia Gambeschi - Bistrita -   

Niculina Guinea - Bistrita -   

Viorica Haruta - Livezile -  

Steluta-Rodica Ionascu - Bistrita -   

Lucretia Istrate - Bistrita -   

Parasca Iuga - Bistrita -   

Cornelia Ivan - Dumitrita -   

Eugenia Jakab - Bistrita -   

Eleonora Kertesz - Nuseni -   

Viorica Leonhardt - Livezile -  

Mariela Manzat - Bistrita -   

Eva Mathe - Bistrita -   

Maria Miculas - Bistrita -   

Livia-Eugenia Moldovan - Bistrita -   

Ligia Moldovan - Bistrita -   

Livia Morar - Bistrita -   

Mariana-Maria Muntean - Teaca -  

Anca Muresan - Nasaud -  

Lucretia Mustoiuc - Romuli -  

Paraschiva Nemes - Tiha Bargaului -  

Maria Pascan - Bistrita -   

Elena Patca - Bistrita -   

Ana Pircu - Bistrita -   

Floarea Popescu - Bistrita -   

Lucia-Veronica Racoti - Bistrita -   

Felicia Ratiu - Bistrita -  

Ana Ratiu - Bistrita -   

Catalina Rusu - Bistrita -   

Virginia Sas - Bistrita -   

Mariana Seni - Nasaud -  

Livia Silagyi - Bistrita -

Dorina Stupinean - Bistrita -   

Tonica Tomoroga - Prundu Bargaului -  

Erica Turdean - Pietris -  

Sanda Tusa - Bistrita -   

Maria Ureche - Bistrita -   

Viorica Codrea - Bistrita -  Decedata

Florica-Monica Gazdac - Bistrita -  Decedata

Maricica-Ana Luscan - Nasaud -  Decedata

Maria Maris - Bistrita -  Decedata

Valentina Mehelean - Bistrita -  Decedata

Ema Pal - Teaca - Decedata

Lucretia Simon - Beclean - Decedata

Fanica Toderasc - Bistrita -  Decedata

 

 

FONDATORI - VOLUNTARI

Dr. Anca Andritoiu - Bistrita -   

Cornelia Ardelean-Archiudean - Bistrita -   

Victoria Bindea - Bistrita -   

Mihaela Borsa - Bistrita -   

Dr. Aida Colda - Bistrita -   

Maria Ditiu - Bistrita -   

Dr. Corina Ernst - Bistrita -

Floare Gaftone - Bistrita -   

Rodica Hedes - Bistrita -   

Istvan Illyes - Bistrita -   

Adina Licsandroaia - Bistrita -   

Margareta Logigan - Caianu Mic -   

Ionela-Gabriela Lorint - Bistrita -   

Vasile Moldovan - Bistrita -   

Dr. Florin Neagos - Bistrita -   

Deputat Ioan Oltean - Bistrita -   

Dorina Oltean - Bistrita -   

Dr. Voichita Ortan - Bistrita -   

Doina Orza - Bistrita -   

Dr. Petru-Gavrila Orza - Bistrita -   

Mirela Parker  - Bistrita -

Tinuta-Lucretia Rihor - Bistrita -   

Rares Ros - Bistrita -   

Voichita Sangeorzan - Bistrita -   

Dr. Arnauld Schwartz - Bistrita -   

Marioara Seica - Bistrita -   

Corina Somesan - Bistrita -   

Iuliu Strugariu - Bistrita -   

Dr. Elena Suciu - Bistrita -   

Dina Suciu  - Bistrita -

Dr. Otilia Tanase - Bistrita -

Maria-Stela Todea - Bistrita -   

Dr. Mircea Todea - Bistrita -   

Corina Simon - Bistrita -

 

 

 .

 

 COLABORATORI 

Julita Zavaska - Polonia

Ursula Hofmann - Elvetia

Edith Levey

Dr.Mircea-Gelu Buta  - Spital judetean

Dr. Cocoi Danut - Spital judetean

Dr.Ramona Jianu - Spital judetean

Dr. Geanina Miron - Spital judetean

Dr. Gavril Muresan - clinica SANOVIL

Dr. Ramona Palalogos - Spital judetean

Dr. Carmen Salvan

Preot Nicolae Feier

Gabriela Balan - Optimus Medica

Monica Barbos

Irina Beretzki

Georgeta-Sanda Cozan - Spital judetean

Silviu Cretu - TOURMONT KING S.R.L.  Bistrita

psiholog Viorica Cretu

Melania Cuc

Radu Dreptate

Victoria Fatu-Nalatiu

Delia Fontu - Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului

Nicolae Galatean

Camelia Ilisuan - Casa de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud

Grigore Iuga

Laszlo Kiss - viceprimar al municipiului Bistrita

Rodica Marina

Vasile Marina

Doina Monda

Diana-Roxana Morosan - Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Bistrita-Nasaud

Lidia Murza - Asociatia Benita Bistrita

Lacramioara Oltean

Maria Oltean

Farmacist Maria Pacurar

Farmacist Cornelia Pietroaie

Prof. Alincuta Preda

Gheorghe Puica - Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud

Sabau Razvan - B.R.D. Bistrita

Alina Serban

Federatia Asociatilor Bolnavilor de Cancer

Asociatia SOFIROZ Bacau

Asociatia P.A.V.E.L. (Primind Ajutor Viata Este Luminoasa) Bucuresti

 

            Din mediul scolar:

            Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud

            Colegiul National "Andrei Muresanu" Bistrita

            Colegiul Tehnic "Grigore Moisil" Bistrita

            Liceul Forestier Bistrita

            Liceul Tehnologic de Servicii Bistrita

 

 

            Parteneri media:

Cotidianul Rasunetul Bistrita-Nasaud

Cotidianul Mesagerul de Bistrita-Nasaud

Radio Somes

Radio Transilvania

Posturile locale de televiziune

            AS TV

            TV BISTRITA

Publicatiile on-line:

            observatorbn.ro

            bistriteanul.ro

            timponline.ro

            bistritanews.ro

            bistrita.citynews.ro

 

Doina Peste - radio "For You FM" Nasaud

Tania Budisan - de la Rasunetul Beclean

 

 

.

 

SPONSORIZARI

Anul

Entitatea

2005

S.C. ROMBAT S.A. Bistrita

S.C. ACI S.A. Bistrita

S.C. INST NISTOR S.R.L. Bistrita

2006

S.C. LUCRARI DRUMURI SI PODURI S.A. Bistrita

FUNDATIA SINDAN Cluj-Napoca

S.C. DIFERIT S.R.L. Cluj-Napoca

S.C. TRUSTUL DE INSTALATII SI MONTAJ S.R.L. Cluj-Napoca

S.C. TOPAZ GRUP PRODEXIM S.R.L. Bistrita

2007

S.C. SILVANIA INTERNATIONAL S.R.L. Lunca Ilvei

S.C. ELECTROPLAST S.A. Bistrita

S.C. COMELF S.A. Bistrita

S.C. TERAPLAST S.A. Bistrita

S.C. URBANA S.A. Bistrita

S.C. CML.RO S.R.L. Beclean

2008

S.C. ELBA S.A. Timisoara

2009

S.C. IPROEB S.A. Bistrita

TONIGHT RESTAURANT-PIZZERIE Bistrita

2011

S.C. ELECTROMONAJ S.A. Cluj-Napoca

S.C. ADARCO INVEST S.R.L. Petrosani

S.C. CONSECO LEADER S.R.L. Bistrita

S.C. EPTISA ROMANIA S.R.L. Bucuresti

2013

S.C. TRANSMIXT S.A. Bistrita

S.C. R.A.A.L. S.R.L. Bistrita

S.C. CARAIMAN S.R.L. Bistrita

S.C. METALPROD S.R.L. Sibiu

FARMACIA ANALGETICA

2014

S.C. ELSTATICFARB PROD S.R.L. Bistrita

S.C. PRIMA CONSTRUCT S.R.L. Beclean

S.C. PRATOSEM S.R.L. Bistrita

S.C. LACTO MUNTEAN S.R.L. TEACA

HOTEL RESTAURANT CORA

 

.

Foto - Marius Chiuzan 

.

0 comentarii4893 vizualizări22 mai 2015




rss 2.0
rss 2.0