Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Ghidului Diversitatii culturale, gastronomice si etnice din judetul Bistrita-Nasaud.
Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" a gazduit in cadrul Saptamanii Multi+ (Cultural.Gastronomic. Comunitar)" lansarea Ghidului Diversitatii culturale, gastronomice si etnice din judetul Bistrita-Nasaud, realizat in cadrul proiectului "Socacitele, bucataresele comunitare- pastratoare, promotoare si creatoare in artele culinare traditionale", implemnentat de Fundatia Progress. Ghidul cuprinde o serie de povestiri descoperite in aceasta perioada, cum ar fi: Sfarleaza harnica, ciuvicul, croitorul norocos, Pastele blajinilor. De asemenea, judetul Bistrita-Nasaud, cu toate trasaturile lui etno-culturale, este prezentat de Gheorghe Crisan, presedintele Fundatiei Progress. Menut Maximinian scrie despre Tezaurele umane vii de pe Valea Somesului, amintind aici pe Lucia Todoran, Aurica Brandusa, Floarea Cosmi, Nechita Bumbu, Liviu Paius s.a. Despre socacit si socacite scriu prof. Radu Baes si prof. Liviu Paius. Cartea mai include si date esentiale legate de nunta, dar si de nastere si inmormantare, precum si un calendar al evenimentelor de sema ce se deruleaza de-a lungul anului, lucrarea fiind coordonata de Ramona Sinca, pe raza judetului. Din echipa de proiect, manageriata de Gheorghe Crisan, mai fac parte Ramona Sinca - responsabil de comunicare si Menut Maximinian, referent cultural proiect. La lansarea ghidului au fost prezenti Ioan Pintea - managerul Bibliotecii Judetene, directorul ADI "Turismul in Bistrita-Nasaud" - Simion Creta, responsabilii de proiect Liviu Paius, Radu Baes si Vasile Svintiu, dar si socacitele Acu Maria - Rebrisoara, Tiolan Mariuca - Feldru, Alexandra Buburuzan - Rodna.

Tot la Biblioteca Judeteana a avut loc si Premiera Povestirilor digitale despre viata in satele bistritene, realizate de catre tineri din Rodna, Feldru si Sangeorz-Bai, in cadrul unui atelier. Astfel, invitatii la eveniment au putut asculta 11 podcasturi si viziona 7 povestiri digitale, avand drept subiecte: viata bunicilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial; prima iubire a unui unchi pentru o fata de la circ; stransul fanului in familie; pregatirea saramurii, pitulatul ciorbei de macaroane. Povestirile vor continua sa fie proiectate pentru publicul larg si in perioada 10-12 August, zilnic intre orele 13:00 - 14:00, atat la Biblioteca Judeteana, cat si la Biblioteca Oraseneasca Sangeorz-Bai si la Muzeul Minier din Rodna.
"Socacitele - bucataresele comunitare - pastratoare, promotoare si creatoare in artele culinare rurale traditionale" este un proiect implementat de Fundatia Progress si finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul programului PA17/RO13 "Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european".

.

Ioan Lazar

 

0 comentarii2933 vizualizări07 august 2015




rss 2.0
rss 2.0