Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Activitati economice non-agricole finantate de GAL FDZR Bargau-Calimani.

Problemele mediului rural din Romania sunt multe, iar proiectele derulate  in ultimii peste 25 ani de catre comunitatile locale si diferitii actorii sociali care activeaza in mediul rural, au fost directionate si uneori au rezolvat cate o mica parte dintre acestea, in general prin angrenarea individuala a fiecarei primarii de comuna sau intreprinzator privat.

GAL Federatia pentru Dezvoltare Zone Rurale "Bargau-Calimani", prin proiectul "Functionarea Grupului de Actiune Locala, dobandirea de competente si animarea teritoriului", derulat prin PNDR 2007-2013 Axa IV LEADER,   a realizat si implementat o Strategie de Dezvoltare Locala a microregiunii pentru perioada 2012-2015. Cele trei prioritati de dezvoltare ale tinutul Bargau-Calimani sunt:

1. Dezvoltarea durabila a destinatiei turistice "Bargau-Calimani"

2. Valorificarea produselor traditionale si a mestesugurilor precum si sustinerea celor cu potential de dezvoltare

3. Dezvoltarea  infrastructurii si serviciilor publice de sustinere a initiativelor de dezvoltare durabila ale zonei.

Aceste prioritati au fost transpuse in Masuri prin care proiectele depuse  spre finantarede catre beneficiarii din teritoriu  urmau sa aduca  plus valoare comunitatii si implicit sa raspunda nevoilor de dezvoltare a microregiunii.  Doua dintre masurile non-agricole deschise de GAL, adresate beneficiarilor privati ni s-au parut foarte relevantte pentru teritoriul Bargau-Calimani:

Masura 1.1. "Dezvoltarea  activitatilor ecoturistice cu specific agroturistic, montan si de agrement" aferenta Masurii 313 "Incurajarea activitatilor turistice" din PNDR si

Masura 2.4. Crearea si dezvoltarea activitatilor  mestesugaresti si a altor activitati non-agricole cu potential de dezvoltare aferenta Masurii 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi" din PNDR Federatia pentru Dezvoltare Zone Rurale "Bargau-Calimani"

Cele doua masuri raspund primelor  doua prioritati de dezvoltare ale tinutului Bargau-Calimani. Astfel prin cele doua masuri au fost finantate:

-          activitati turistice  din 10 proiecte contractate s-au finalizat 6 proiecte: 5 pensiuni agroturistice si un Camping turistic la Colibita, proiectele avand o valoare nerambursabila a contractelor semnate de 584.725 euro;

-          Activitati de productie: un atelier de tamplarie si o tipografie avand o valoare a contractelor, precum si servicii, respectiv o statie ITP. Valoarea nerambursabila a celor 3 proiecte este de 149.990 euro.

Teritoriul GAL Federatia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale "Bargau-Calimani" reprezinta in prezent un punct important pentru turismul intern al judetului, prin fluxul insemnat de turisti care este atras in mod special in zona Colibita (comuna Bistrita Birgaului) si prin tranzitul important dintre Transilvania si Bucovina, pe DN17, catre celalalt pol de dezvoltare, care are ca referinta localitatea si zona turistica Piatra Fantanele, Pasul Tihuta (comuna Tiha Birgaului). Aceste doua puncte de concentrare turistica in care prin exercitiul financiar 2007-2013 s-au creat multe proiecte de dezvoltare economica non-agricola: turistice,  mestesugaresti, servicii, productie si procesare diversa care valorifica eficient resursele zonei, aducand plus valoare comunitatii, constituie o baza solida pentru dezvoltarea ulterioara a microregiunii.

0 comentarii2884 vizualizări30 octombrie 2015




rss 2.0
rss 2.0