Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Sambata 22 Februarie 2020 - 5270 vizitatori azi
Federatia VOLUM lanseaza primul ghid de Securitate si Sanatate in activitatile de voluntariat.

Federatia VOLUM, in parteneriat cu Asociatia Romana pentru Securitate si Sanatate in Munca lanseaza "Ghidul de Securitate si Sanatate in activitatile de voluntariat" - instrument dedicat organizatiilor neguvernamentale si institutiilor publice care implica voluntari pentru a asigura indeplinirea cerintelor privind securitatea si sanatatea in activitatile desfasurate. Evenimentul de lansare va avea loc joi, 28 aprilie, la sediul fundatiei Cercetasii Bistriteni, Bd, Independentei, nr. 24-26, Bistrita.

Initiativa face parte din proiectul "Cartea de Identitate a Voluntariatului - Calitate, Impact si Valoare", desfasurat de Federatia VOLUM, finantat prin Granturile SEE 2009- 2014 in cadrul Fondului ONG.

Odata cu intrarea in vigoare a Legii Voluntariatului nr. 78/2014, contractul de voluntariat este obligatoriu si este incheiat intre organizatia-gazda si voluntar. Acesta are doua anexe importante, care fac parte integranta a contractului: fisa de voluntar si fisa de protectie a voluntarului. Aceasta din urma face legatura cu Legea Securitatii si Sanatatii in Munca 319/2006, unde sunt mentionate activitatile realizate de catre voluntari. Insa normele de aplicare nu sunt adaptate acestui sector, care este diferit de activitatile de munca, desfasurate conform Codului Muncii. Diferentele majore se datoreaza, in principal, frecventei cu care se desfasoara astfel de activitati, inexistentei unor activitati stabilite si reglementate conform Codului Clasificarilor Ocupatiilor din Romania. De asemenea, activitatile de voluntariat sunt activitati desfasurate in sprijinul si pentru dezvoltarea societatii, astfel incat sunt implicati beneficiari directi si/sau alte institutii publice.

Federatia VOLUM a constatat absenta unor strategii nationale pentru voluntariat care sa abordeze probleme ce tin de securitate si sanatate in lucrul cu voluntarii. In consecinta, VOLUM a initiat un demers, printr-un parteneriat cu Asociatia Romana de Securitate si Sanatate in Munca, pentru a dezvolta o procedura simplificata a legislatiei din domeniul SSM, adaptata nevoilor acestui sector, formand astfel un grup de lucru, alaturi de experti SSM si organizatii neguvernamentale, din domenii de activitate diferite.

De asemenea, in iulie 2015, Federatia VOLUM a lansat prima retea de experti in Securitate si Sanatate in Munca, formata in prezent din 20 de specialisti sau inspectori SSM, din cadrul organizatiilor membre ale Federatiei VOLUM, din mai multe judete: (Bucuresti, Brasov, Craiova, Constanta, Neamt, Cluj, Ialomita, Hunedoara, Suceava, Vrancea, Calarasi, Buzau, Bistrita).

Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei, membra in cadrul Federatiei VOLUM si in cadrul acestei retele, lanseaza invitatia catre organizatiile neguvernamentale de la nivel local de a participa in cadrul evenimentului de lansare a "Ghidului de Securitate si Sanatate in activitatile de voluntariat". Evenimentul de lansare va avea loc joi, 28 aprilie, la sediul fundatiei Cercetasii Bistriteni, Bd, Independentei, nr. 24-26, Bistrita, incepand cu ora 10.00. Inscrierile la acest eveniment se fac doar prin completarea acestui formular pana marti, 26 aprilie.

 

"Voluntarii din intreaga tara se implica, din proprie initiativa, in astfel de activitati pentru a darui comunitatii si pentru a fi motorul unei schimbari. Este important ca organizatiile care implica voluntari sa inteleaga si sa cunoasca prevederile legislatiei in vigoare si, de asemenea, sa ia toate masurile necesare pentru a preveni anumite pericole  la care voluntarii sunt expusi. Ghidul si reteaua de experti SSM vin in sprijinul acestor organizatii, pentru ca protectia voluntarilor sa fie realizata corect si coerent, in functie de  activitatile voluntarilor" - Florentina CHIRU, Coordonator PR & Comunicare externa, Federatia VOLUM.

 

"Ne bucuram ca am gasit in acest sector oameni deschisi si cu dorinta de a invata cat mai mult din acest domeniu al SSM-ului. Vom dezvolta colaborarea noastra cu Federatia VOLUM pentru a gasi cele mai bune solutii de instruire a voluntarilor, astfel incat acestia sa nu se accidenteze in timpul activitatilor de voluntariat. In aceasta frumoasa colaborare, motto-ul nostru este: Securitatea si sanatatea voluntarilor este pe primul loc". - Adrian ISPASOIU, Prim Vicepresedinte ARSSM.

 

Despre Federatia VOLUM

Federatia VOLUM este o organizatie neguvernamentala cu rol de asociatie umbrela in domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel national - peste 80 de organizatii membre care gestioneaza aproximativ 22.000 de voluntari. Misiunea Federatiei VOLUM este facilitarea dialogului si actiunii comune pentru dezvoltarea sustenabila a voluntariatului in Romania - www.federatiavolum.ro .

 

Despre Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei

            Organizatia Nationala "Cercetasii Romaniei" este singura miscare cercetaseasca din Romania reprimita in Organizatia Mondiala a Miscarii Scout care numara in prezent peste 30.000.000 membri activi in 216 tari si teritorii. In Romania, peste 3.500 de membri isi desfasoara activitatea in 75 de grupuri. Misiunea Cercetasiei in societatea romaneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune si o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, in care oamenii sunt impliniti ca indivizi si joaca un rol constructiv in societate - www.scout.ro.

 

Persoane de contact:

Florentina CHIRU - Coordonator PR & Comunicare Externa, Federatia VOLUM

  • florentina.chiru@federatiavolum.ro, (+4) 0758 318 776

Grigore SIDOR - Secretar, Cercetasii Bistriteni

  • grigore.sidor@scoutbn.ro, (+4) 0740752224
0 comentarii2485 vizualizări21 aprilie 2016
rss 2.0
rss 2.0