Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Breviar astrist - august 2016.

5 aug. avea loc deschiderea oficiala a Clubului pentru pensionarii orasului Nasaud, in cladirea Casei de Cultura, langa sediul ASTREI. Festivitatea l-a avut ca anfitrion pe primarul orasului Mircea Romocea, fiind prezenti si viceprimarul Dorin Vlasin si mai multi consilieri. Primarul isi doreste prin aceasta inaugurare, ca nasaudenii de varsta a treia sa aibe conditii cat mai prielnice pentru pasiunile lor, atunci cand au timp liber. Astristii prezenti si-au exprimat bucuria pentru reusita evenimentului, asigurandu-i pe vecinii pensionari de o buna colaborare in actiunile comune, mai ales dupa inaugurarea bibliotecii Astrei, cu acces comun si care mai asteapta doar rafturile din partea Primariei. Prof. Ioan Seni a oferit Revista Astrei si cartea cu Academicienii nasaudeni, Dlui prof. Ioan Frisan - presedintele pensionarilor nasaudeni. Si-au exprimat bucuria si Floarea Ples - presedinta Astrei oras" prof. dr Gh Ples, Ioan Mititean - presedintele Ligii scriitorilor nasaudeni, Lucretia Mititean, Silviu Rus - managerul Casei de Cultura, Vasile Galatan, dr Iacob Tomi, col. Ioan Botan, Nina Vlasin, Puiu Cleja.. 

& Astristii nasaudeni au trait bucuria Rodicai Fercana care si-a editat proaspatul volumul de versuri "Calator in timp" (2016) in romana si franceza. Astrista si scriitoarea telceanca mai are trei volume premiate pe plan international, in Scotia, Japonia si Norvegia, din cele cinci de versuri si proza scurta. Felicitari...

& Aceleasi felicitari le oferim membrului de onoare al Astrei nasaudene - Menut Maximinian care-si vede volumul "Trenul vietii" (2016) tradus si in albaneza. Frumoasa isprava se alatura celorlalte carti de poezie, interviu, critica si eseistica literara, culegeri de folclor, studii de etnologie, biografii pe care le-a editat anterior. Mai nou  este prezent intr-o antologie internationala avand ca tema painea, carte lansata la Ulm, Germania, alaturi de 32 de scriitori din 8 tari. Fiecare autor este prezent cu doua poezii, in engleza si in limba lui. Felicitari.

& 6 aug - Floarea Ples, Ioan Seni, Gicu Andriescu si sotia, Sabina Galan, Gabi Herta au fost prezenti la actul de sarbatoare a Manastirii "Schimbarea la Fata" Ilva Mare, unde Maicuta Hristofora si pr. Daniil Ureche au primit cu mare drag publicul credincios din Valea Somesului si din Basarabia. Intalnirea a demonstrat atitudinea curata a tuturor celor prezenti si sincera dorinta de a se vedea unite cele doua state despartite artificial.

& Felicitari ing. scriitor Nicolae Vrasmas - membru al Astrei nasaudene, pentru valorosul volum "Mostenirea lui Fabian-Bob-Reu (Rau) 1795-1836 Poezii" (2016), volum premiat de SS BN si pentru valorosul Muzeu-Biblioteca lasat urmasilor din Bargaul sau natal.

& 10 aug. Se stingea din viata, la Techirghiol, intr-un program obisnuit de relaxare, dupa un atac de cord  nemilos, profesoara Valeria Berceni, vicepresedinta a Cercului Astra oras Nasaud. Nimic nu anunta o astfel de tragedie, dupa o viata chibzuita in care a predat limba romana la Chiochis, Ilva Mica, Rebrisoara si Nasaud, antrenandu-i pe elevi si colegii profesori in cele mai interesante activitati educative. A fost o prezenta activa in actiunile educative ale Astrei in orasul Nasaud, dar si-n localitatile unde ASTRA si-a desfasurat adunarile anuale: Salva, Maieru, Sangeorz-Bai, Cristestii Ciceului, Rebrisoara, Beclean, Dej, Lipova, Sibiu, Iasi, unde ASTRA a dezvelit placi sau busturi personalitatilor nasaudene: Liviu Rebreanu, George Cosbuc, Iulian Martian, Iuliu Moisil, Virgil Sotropa, Lupa Capitolina, Ferdinand.., unde ASTRA avea lansari de carte, omagieri sau comemorari, denii eminesciene in tara si peste Prut.. Era o buna gazda pentru astristii din Basarabia sau din tara. Organiza impecabil intalnirile anuale ale colegilor de liceu. Impreuna cu sotul - profesorul Romulus Berceni au asigurat un viitor frumos celor doua fiice - Romelia si Camelia pe care le-au vazut implinite, fiind profesoare la liceele din Nasaud si s-au bucurat de fiicele lor, trei nepotele harnice,  cu  rezultate deosebite in actul de invatare. Sotii Berceni au editat mai multe carti in care au reflectat viata noastra contemporana... Doamna profesoara era iubita si respectata de vecini, de colegi, de prieteni, de fostii elevi si parinti ai acestora, de preotul si credinciosii bisericii, pe care o frecventa cu regularitate si evlavie. Pe langa mesajul celor cinci preoti si cuvantul de ramas bun al preotului Ovidiu Sermesan, un cuvant de adio a rostit si presedintele Ligii Scriitorilor nasaudeni, Ioan Mititean. Corpul neinsufletit i-a fost depus in cavoul celor doua familii - Mititean si Berceni, asa-zisa "Casa cartii" din vechiul cimitir Comoara Nasaudului. Va lipsi familiei, Astrei si celor care au respectat-o. Fie-i tarana usoara si placuta aducerea aminte.

& 12 aug: Mare bucurie pentru astristii nasaudeni la auzul ca invatatoarea Catuneanu Viorica, membra a Astrei din Ilva Mare a castigat premiul I - Dropia de Aur, la Concursul national de poezie "DOR de DOR" de la Lehliu, jud. Calarasi, concurs in care s-au intrecut literati din Cluj, Prahova, Iasi, Hunedoara, Sibiu, Arad, Bucuresti, Olt, Galati etc. Felicitari, Doamna Catuneanu Viorica.

& Presedintele Sectiunii literare a Desp. ASTRA Nasaud, prof. Mircea Darosi a participat la Feldru, la lansarea vol. "Vasile Nascu - 200 de ani de la nastere", eveniment patronat de primarul Grigore Tiolan, pr. Ioan Ilis, prof. Simion Palagi, dr. Alexandru Uiuiu, dr. Gavril Tarmure. A fost vernisata si o expozitie de pictur

& 21 aug la Telciu: o parte din intelectualii comunei: prof. Rodica Fercana - scriitor, col. dr. Vasile Tutula - monografist, ing. Valeri Toderici - publicist, ing. Sever Muresan - primar, prof. Cristi Ilovan - lider ASTRA locala, Vasile Puica - directorul Scolii, exdirector Liviu Calini - fondator ASTRA au sustinut editarea si lansarea volumului "Comuna Telciu la 770 de ani de atestare documentara (1245-2015)", volum coordonat de ing. Sever Muresan - primar si col. dr. Vasile Tutula - fiu al satului. Colaboratori in volum, cu informatii despre realitatile Telciului ii intalnim pe primarul Sever Muresan, prof. Romulus Berceni, Dr. Adrian Onofreiu, Ioan Mititean, Valeria Berceni, Ioan Seni, Lucretia Mititean, Mircea Darosi, Rodica Fercana Moldovan, Valeri Toderici, col. r. Ioan Cordovan, pr. Ioan Danut Parascan, prof. Domnica Homei, Alexandru Simion, Leon Catarig, Valeriu Muresan. In lansarea volumului au adus completari insusi colaboratorii, dar si cei prezenti la activitate, precum Menut Maximinian, Ioan Lazar, prof. Cristi Ilovan, Ana Filip, Florica Dura, Puiu Cleja, Ioana Lapusneanu, pr. Zinveliu Gavrila din Bichigiu, Victoria Fatu Nalatiu, vorbind despre propriul volum Frumusete rapitoare intr-alt cer de poezie. Ing. Valeri Toderici a prezentat demersul sau facut pe etape in sensul constituirii unei filiale ASTRA si la Telciu, in care sa fie atrasi membri si din Bichigiu, Fiad, Telcisor. A fost prezentata lista celor 27 de membri inscrisi in ASTRA, urmand ca presedintele Cristi Ilovan si membrii din comitet (C-tin Pantea, pr. Danut Parascan, Minerva Done, Domnica Homei, Mihaela Vlasin, Rodovica Borzasi, pr. Vasile Tofan, Al. Simion, Maria-Viorica Mutu, pr Gavrila Zinveliu, Stefan Dolha si Maria Zegrean) sa-si initieze un Program anual de activitati educative, utile comunitatilor si administratiei locale. Moderatorul activitatii, presedintele Ioan Seni a multumit tuturor pentru implicare si sustinere, dorind impliniri cat mai multe in contul astristilor din Telciu si satele apartinatoare. O jerba de flori au depus astristii la mormantul Valeriei Peter Predescu - membru de onoare al ASTREI nasaudene si doua coroane au fost depuse la Monumentul Eroilor din Telciu din partea Societatii Cultul Eroilor BN si a prof. Rodica Fercana (Bistrita).

& Astristii nasaudeni care au putut participa la editia a V-a a Festivalului de Literatura Contemporana "Serile de la Casa Poetului" (22-26 aug.) s-au bucurat din plin de continutul acestora, seri dedicate poetului Andrei Muresanu, la implinirea a 200 de ani de la nasterea sa. Pentru mine s-au distins intr-una din seri, poemele lui Menut, a lui Milos, Mizgan si a D-nei Maria Olteanu.. Regret ca am pierdut relatarile celorlalti.. Felicitari gazdei, amfitrionului Dorin Dorian..

& Ne bucuram de beneficiile tumultuoase pentru bistriteni, ale Festivalului International de Folclor "Nunta Zamfirei". Hordoul poetului, respectiv Nasaudul valoroaselor scoli pentru poet, raman tot mai abandonate si uitate in acest festival.. Poate numai atat obliga un titlu de "Cetatean de Onoare" al micului orasel!

& 25 aug. Ioana Lapusneanu traieste bucuria clipei in care-si vede  volumul "In umbra iubirii" publicat si tradus in limba albaneza. Autoarea nu uita sa le multumeasca celor care au sustinut-o: editurii, Uniunii Culturale a Albanezilor, copiilor sai, prietenelor Rodica Fercana si Floarea Ples - presedinta astristilor din orasul Nasaud. Felicitari, Doamna Ioana.

& 26 augst, Nasaudul traia Memoria eroilor care au murit pentru reintregirea Romaniei, memorie cinstita si la Nasaud, prin "Rostirea solemna a numelor eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial", in atmosfera Imnului national si al onorului militar dat de ofiteri ai Batalionului 405 Sprijin Logistic "Nasaud".  Paosul religios a fost slujit de preotii Ovidiu Sermesan si Florin Rusu, iar nominalizarile a celor peste 300 de eroi au fost facute de primarul Mircea Romocea, protopopul Ioan Dambu, ofiterii Adrian Repede, Mihai Suciu, Ioan Botan, Floarea ples - presedinta astristilor din oras si de liceanul olimpic Paul Tarlisan. Au fost depuse jerbe de flori si s-a admirat defilarea Garzii de onoare. De retinut ca ostasii romani din Transilvania, Bucovina si Basarabia au imbracat haina militara sau haina mortii inca de la inceputul razboiului (1914), slujind in armatele imperiale austro-ungare sau tariste, adesea purtand un razboi fratricid cu fratii de peste Carpati, care au intrat in razboi de-abea in 1916 (27 august). Soarta ingrata a romanilor ardeleni au avut-o si nasaudenii trimisi pe front in Italia, in Galitia.., de autoritatile austro-ungare, pentru interesele acestora si nu ale romanilor! Marele castig al razboiului a fost ca cele patru imperii - tarist, german, austro-ungar si otoman s-au prabusit iar pe vatra lor s-au nascut state libere si independente, create prin forte democratice propri. Prin tratatele de pace, Romaniei - aflata in tabara invingatorilor, i-au fost recunoscute provinciile romanesti, unite democratic la Statul Mama, Romania: Basarabia (in 27 martie 1918), Bucovina (28 nov 1918) si Transilvania (1 Dec. 1918). Ce barbati de stat a avut Romania atunci, in 1918 - regele Ferdinand, primul ministru I.I.C. Brateanu, plus liderii de la Chisinau, Cernauti si Alba Iulia, care au hotarat Marea Unire si crearea Statului National Unitar Roman. Vom sti oare sa pastram aceasta Unire!? Punem flori la statuia lui Ferdinand din Nasaud sau din Beclean!? Fara liderii responsabili din 1918, moartea eroilor ar fi fost irosita...

 & 26 aug: la Sarbatoarea Bistritei s-a derulat Simpozionul "Literatura - Cetate in Cetate", moderat de dr Dorel Cosma si Elena Campan. Au onorat evenimentul: prof. univ. Andrei Marga, scriitorii Alexandru Uiuiu, Ioan Radu Vacarescu, Anca Sirghie, Aurel Rau, Muguras Maria Petrescu, Victor Stir, Al. Cristian Milos, Cristian Medelean (Canada)... Menut Maximinian a prezentat cartea scriitorului Aurel Rau "Andrei Muresanu in rasaririle magicului", aparut la Charmides, editor Gavril Tarmure. M-am bucurat si eu de aceasta reusita.

& 31 aug., la Sambata de Sus era lansata Antologia "Limba noastra cea romana", 2016, de Lygia Diaconescu - director general al revistei romano-canadiano-americana Star Press, in colaborare cu Liga Scriitorilor din Romania si cu Casa de Vacanta Mariana si Ovidiu Popa de la Sambata de Sus. In antologie sunt cuprinsi scriitori si din judetul nostru: Victoria Fatu Nalatiu, Dora Alina Romanescu, Mircea Darosi, Nadia Urian Linul si George Echim din Brasov (nascut in Monor, BN), ultimii trei fiind si astristi valorosi. Nadia Urian este cuprinsa si-n Antologia scolara "Grai romanesc", Ed Liric Graph, 2016 de Trandafir Sanpetru si Maria Filipoiu precum si-n vol. "Doamne ale scrisului romanesc la inceputul secolului XXI", Ed Olimpius, 2016.

& La Muzeul Curtea de Arges a avut loc Festivalul International "Noptile de poezie de la Curtea de Arges" organizat de scriitorii Dumitru M. Ioan si Carolina Ilinca. La cea de-a XX-a editie au participat 50 de poeti din 38 de tari, de pe cinci continente. In urma jurizarii, premiul national pentru literatura i-a revenit poetului Vasile Dancu din Runcu Salvei, un fin sustinator al Astrei nasaudene.

& Patriarhul Daniel i-a acordat scriitorului Ioan Pintea - directorul Bibliotecii Jud. "G. Cosbuc" si Membru de Onoare al Desp. ASTRA Nasaud, Ordinul "Sfantul ierarh martir Antim Ivireanul", la Manastirea "Inaltarea Sfintei Cruci" din Caraiman. Este un prilej de bucurie pentru toti cei care-l respecta. Astristii o fac.

& Mesajul dedicat sarbatorii Limbii Romane si transmis de catre presedintele Asociatiunii ASTRA, prof. univ. dr. Dumitru Acu: "De Ziua Limbii Romane va transmitem cele mai alese ganduri de iubire de limba, tara si credinta. Cu acest prilej, sa ne amintim ca limba romana este "patria noastra" (Nichita Stanescu), e "sangele nostru" (Nina Cassian), este "o comoara", e "foc ce arde", e "limba sfanta" (Alexei Mateevici), e  "limba doinelor de aur" (Grigore Vieru), este "firul rosu al idealului de unitate nationala". Sa lasam si noi urmasilor, ca Ienachita Vacarescu: "Cresterea limbei romanesti si-a patriei cinstire". La multi ani limba romana!".

 

Prof. Ioan Seni, Presedinte al Desp. ASTRA Nasaud.

0 comentarii3185 vizualizări15 septembrie 2016




rss 2.0
rss 2.0