Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
ONG-uri Luni 21 Septembrie 2020 - 26894 vizitatori azi
Agentii 00EC0 - pe Valea Bargaului

La sfarsit de saptamana inca un grup de tineri si adulti biciclisti au participat la un nou tur  prin judet pentru a promova mersul pe bicicleta, protectia mediului, miscarea pentru sanatete si promovarea bunelor practici la nivel judetean. Actiunea a facuit parte din PROIECTUL "Agent 00EC0"

 Acest proiect cuprinde :

 Domeniul: Protectia mediului

Durata derularii proiectului: 4 mai – 20 decembrie 2010

Obiective:

a. Obiectiv general: cresterea nivelului de implicare a bistritenilor, in special a copiilor si tinerilor, in activitati de protectia mediului.

b. Obiective specifice: 

  1. Cresterea nivelului de informare a bistritenilor privind problemele si solutiile de protectie a mediului;
  2. Dezvoltarea unor atitudini si comportamente eco-constiente (prin ajustarea consumului si reciclarea deseurilor) la nivelul grupului tinta;
  3. Valorificarea potentialului creativ al tinerilor si implicarea lor in activitati specifice de protectia mediului;
  4. Dezvoltarea spiritului si a culturii ecologice la nivelul grupului tinta si al comunitatii bistritene;
  5. Dezvoltarea parteneriatelor locale, cresterea vizibilitati initiativelor de protectia mediului si promovarea exemplelor de bune practici la nivel comunitar.

 

Rezumatul proiectului:

          Vor fi selectati 25 de tineri (liceeni si studenti din Bistrita) cu abilitati si interes pentru activitatile ecologice care vor participa la un program de formare ca voluntari ("agenti 00EC0"). Formarea va avea ca scop familiarizarea cu prevederile legislative actuale si problematica de mediu din municipiu si exersarea unor metode de educatie ecologica prin interactivitate, implicare practica (proiecte) si joc (edutainment).

      Prima "misiune" a gentilor ECO va avea ca scop promovarea conceptului de  inteligenta ecologica si a stilului de viata ecologic, prin realizarea unei campanii in unitatile de invatamant.  Principalele activitati sunt: concursul "Cum ti-ai convinge colegii sa fie mai verzi" (scrisori si SMS-uri, felicitari si cadouri ECO, etc); realizarea unor containere din PETuri pentru PETuri si a unor "mini-colectoare DEEE" pt. baterii, acumulatori si incarcatoare uzate, becuri, aparate electrice de mici dimensiuni si pentru deseurile de metal (doze de aluminiu).

        Urmatoarea "misiune" va avea ca scop informarea si educatia ecologica prin jocuri si concursuri privind stilul de viata ecologic, importanta reciclarii, reutilizarii, reducerii consumului de resurse naturale, combustibil, etc si nocivitatea unor comportamente "neprietenoase" cu natura (ex. arderea materialelor plastice). Activitatile se vor desfasura in unitati de invatamnt, locuri de agrement, actiuni de strada cu prilejul unor zile din calendarul ecologic.

       O alta "misiune" a agentiilor si "simpatizantiilor" acestora va consta in confectionarea unor sacose, portmonee si huse pentru mobile din materiale textile reciclabile (imbracaminte, alte materiale reutilizabile).

        O "misiune de vacanta" urmareste sustinerea cicloturismului prin realizarea unor activitati de promovare a deplasarii cu bicicleta de catre persoane/ tineri cu experienta, prin proiectii foto si consultanta/ informare privind aspectele tehnice (ex intretinere si reparatii) si de siguranta in circulatia rutiera. In plus, vor fi realizate tururi cu bicicleta in imprejurimile Bistritei.

           O ultima "misiune" a agentiilor consta in realizarea unei campanii media si a unei rubrici periodice interactive si participative: publicarea materialelor filmate, fotografiate de catre agentii ECO; implicarea unor reprezentanti ai institutiilor cu atributii si realizarea interactiunii cu cetatenii din Bistrita si din judet; rubrica "vedeta ECO" ( prezentarea unor personalitati locale ca exemple pentru stilul de viata sanatos si ecologic).

           In ultima etapa a proiectului va fi organizat un forum comunitar de mediu, la care vor fi invitati sa participe reprezentantii institutiilor si organizatiilor judetene si locale cu rol in protectia mediului, reprezentanti ai furnizorilor de produse si servicii "verzi" (de reciclare, energie alternativa, etc); personalitati/sustinatori locali ai proiectului, agentii 00EC0, alti voluntari. O componenta a forumului se va "prelungi" in strada, sub forma unui "Targ al ONG-urilor de mediu" organizat in zona pietonala din Bistrita.

          Proiectul se incheie cu mediatizarea rezultatelor si evidentierea exemplelor de bune practici si premierea celor mai buni "agenti 00EC0".

Parteneri in proiect: Asociatia Ascendent (initiator); Directia de Sanatate Publica; Agentia pentru Protectia Mediului; Asociatia Studentilor din UBB – Exensia Bistrita; Asociatia PROADO; Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog; Grupul Scolar Sanitar Bistrita.

Coordonator de proiect si date de contact: Corina Ernst; tel: 0756 756 202; e-mail: ascendentbn@yahoo.com           

0 comentarii3346 vizualizări14 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0