ONG-uri Duminica 24 Iunie 2018 - 1396 vizitatori azi
"BISTRITA MEDIEVALA, ARC PESTE TIMP"

Asociatia Club Sportiv Arc Transilvan din Bistrita, a organizat timp de trei zile o serie de evenimente reunite sub titulatura "BISTRITA MEDIEVALA, ARC PESTE TIMP" in perioada 14-16 iulie anul curent.

Orasul nostru are o istorie cunoscuta de mai bine de sapte veacuri, fiind unul din cele sapte burguri a caror prezenta pe teritoriul Transilvaniei, i-au adus acesteia in Evul Mediu numele de Siebenbürgen. Din zbuciumatele epoci pe care le-a strabatut Cetatea Bistritei de-a lungul vremii, pe langa izvoare scrise, ne-au ramas cateva vestigii: cladiri, fragmente din zidul de aparare, biserici si unul din turnurile de paza ale burgului, Turnul Dogarilor. Asociatia Club Sportiv Arc Transilvan a dorit aducerea in atentia bistritenilor a acestui monument, includerea lui in viata orasului. Prin urmare manifestarile pe care le-a organizat s-au desfasurat in proximitatea turnului, iar in centrul lor s-a aflat arcul cu sageti, una dintre cele mai vechi arme de care omul s-a folosit de-a lungul istoriei, in lupta sau la vanatoare. Tirul cu arcul este astazi un sport olimpic, care dezvolta abilitatile fizice, disciplina, concentrarea si, nu in ultimul rand, poate constitui un mod de a petrece timp in aer liber, de a face miscare, de a cunoaste istorie, de a socializa.

Vineri 14 iulie, ora 12, la Casa Argintarului s-a prezentat filmul documentar "Turnul Dogarilor, istoria ca o poveste", realizat de Life Vision Film din Bistrita, prilej cu care cei prezenti au aflat detalii atat despre monument, cat si despre tirul cu arcul, de la organizatorii evenimentului si de la invitatii lor: reprezentanti ai Federatiei Romane de Tir cu Arcul si Clubului Monarhistilor Bistriteni.

Sambata 15 iulie, incepand cu ora 16, cei ce au dorit sa-si incerce priceperea in manuirea arcului cu sageti s-au intalnit cu organizatorii la Turnul Dogarilor, unde a avut loc pregatirea fizica, antrenamentul si instruirea, sub coordonarea antrenorilor invitati. Copiiilor care au fost prezenti in numar mare, li s-au alaturat parinti, cetateni aflati la plimbare in parc, dornici sa afle mai multe despre acest sport care, iata, incepe sa se dezvolte in orasul nostru.

Ziua de 16 iulie a fost dedicata competitiei denumite "Intinzatorii de arcuri", care s-a desfasurat in acelasi loc intre orele 15 - 18 si la care s-au inscris, pe categorii de varsta, concurenti de la 9 la 60 de ani. Intrecerea s-a incheiat cu festivitatea de premiere a celor care si-au dovedit in mai mare masura indemanarea,  acestia fiind rasplatiti cu diplome, medalii si cupe.

Prin aceste activitati, s-a dorit deschiderea catre unul din cele mai vechi sporturi, imbinata cu dorinta de a cunoaste cat mai bine istoria locului in care traim, convinsi fiind ca astfel se pot genera schimbari comportamentale si de atitudine pozitiva ale tinerilor in relatiile din societate, in stilul de viata si in modul in care vor alege sa isi petreaca timpul liber in timpul vacantelor.

Evenimentul, un prim pas catre aducerea in peisajul sportului bistritean a tirului cu arcul,  a fost cofinantat din bugetul local al municipiului Bistrita pe anul 2017 si a beneficiat de sprijinul Federatiei Romane de Tir cu Arcul, al Facultatii de Educatie Fizica si Sport a Universitatii Babes-Bolyai Extensia Bistrita, al Clubului Monarhistilor Bistriteni si al Clubului Sportiv Domeniul Arcasilor Cluj-Napoca.

 Clubul Sportiv Arc Transilvan le multumeste si pe aceasta cale, reusita evenimentului  datorandu-se si modului in care a decurs colaborarea intre reprezentantii acestor institutii si organizatorul manifestarilor.

 

Razvan Citu, presedinte al Asociatiei Club Sportiv Arc Transilvan

 

0 comentarii2268 vizualizări19 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0